Ουμιτ Χαληλ Ιμπραμ, Φωτογραφος στο “Studio City Photography” «Μπαιραμι σημαινει να ανταμωνω ξανα με τους συγγενεις που εχω καιρο να δω, σημαινει φιλια και διαφορα ωραια πραγματα οπως και η ιδια η λεξη “Μπαιραμι”»

Ποιο είναι το νόημα αυτής της μεγάλης γιορτής και ποια είναι η ωραιότερη ανάμνησή σου;
Η γιορτή του Μπαϊραμιού για μένα συνίσταται στις  στιγμές που περνάμε όλοι μαζί κατά τη διάρκειά του. Σημαίνει να ανταμώνω ξανά με τους συγγενείς που έχω καιρό να δω, σημαίνει φιλία, σημαίνει διάφορα ωραία πράγματα όπως και η ίδια η λέξη «Μπαϊράμι».
 
Πως βιώνεις το Ραμαζάν Μπαϊράμι ως θρησκευτική γιορτή;
Ως προς τη θρησκευτική του έννοια, όσοι νηστεύουν κατά τη διάρκεια της νηστείας, το αντιμετωπίζουν ως ένα δώρο. Ένα δώρο το οποίο όλοι οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν μαζί προσευχόμενοι.
 
Ποιες παραδόσεις τηρείται σήμερα και πως έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου;
Μια αλλαγή που μπορώ να εντοπίσω, είναι ότι παλαιότερα στα μικρότερα παιδιά που έκαναν βόλτες στα σπίτια, οι μεγαλύτεροι έδιναν καραμέλες. Αυτή η παράδοση πλέον έχει αλλάξει και αντί για καραμέλες, τα παιδιά παίρνουν λεφτά. Άλλοι δίνουν μικρά ποσά και άλλοι, όσο πιο στενός ο συγγενής, τόσο πιο μεγάλα ποσά. Τα τελευταία χρόνια επίσης οι νέοι γιορτάζουν το Μπαϊράμι λίγο διαφορετικά, κάνοντας για παράδειγμα πάρτι κάτι το οποίο δεν συνηθιζόταν παλαιότερα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.