Οταν τα κολωνακια δε συμμορφωνονται με τις «ορεξεις» των οδηγων…

… τόσο το χειρότερο για εκείνα!

Εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στην πόλη μας , με αποστολή να προστατεύουν τα πεζοδρόμια από τις φθορές, κατ’ επέκταση και τους πεζούς, που κινούνται πάνω, όπως φυσικά και τους χρήστες του δικτύου ποδηλατοδρόμων.  Ο λόγος για τα πακτωμένα μεταλλικά κολωνάκια, που έχουν τοποθετηθεί κυρίως κατά μήκος των οδών από όπου περνάει ο ποδηλατόδρομος, όπως και σε άλλα κεντρικά σημεία της Κομοτηνής, προκειμένου  να αποθαρρύνουν τους κατόχους οχημάτων από το να «καβαλάνε» τα πεζοδρόμια και να τα μετατρέπουν σε χώρο στάθμευσης. Όπως αποδεικνύουν βέβαια οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες, στον ιδιόμορφο «πόλεμο» που εξελίσσεται καθημερινά μεταξύ των «βιαστικών» οδηγών  και των μικροσκοπικών αυτών κολωνακίων, ηττημένα συνήθως βγαίνουν τα δεύτερα.
 

Αφορμή για να περιηγηθούμε σε κεντρικούς δρόμους και  να αποθανατίσουμε τις «απώλειές» τους με τον  φακό του «ΠτΘ», ήταν ένα περιστατικό που μας μεταφέρθηκε πρόσφατα από συμπολίτη μας, χαρακτηριστικότατο του θράσους και της αλαζονείας, που διακατέχει ορισμένους οδηγούς οχημάτων.  Πρωταγωνιστής στο περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στην οδό Δημοκρίτου, ήταν ο οδηγός ενός επιβατηγού αυτοκινήτου, που, διαπιστώνοντας ότι στις οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης χωρούσε μόνο το μισό από το όχημά του, αποφάσισε το άλλο μισό να το… χωρέσει με κάθε τρόπο πάνω στο πεζοδρόμο. Μετά από δύο – τρεις «μανούβρες» επί του οδοστρώματος, κατάφερε να φέρει το αυτοκίνητο σε τέτοια θέση, ώστε κάνοντας όπισθεν να «καβαλήσει» το επίμαχο τμήμα του πεζοδρομίου, που του ήταν χρήσιμο. Για κακή του τύχη, προφανώς επειδή πάτησε δυνατά το γκάζι, το πίσω μέρος του αυτοκινήτου προσέκρουσε πάνω στο μεταλλικό κολωνάκι, ενώ ταυτόχρονα «λαχτάρισε» τον συμπολίτη, που μας μετέφερε το εν λόγω περιστατικό, καθότι εκείνη τη στιγμή διερχόταν αμέριμνος από το σημείο, διασχίζοντας την εσωτερική λωρίδα του πεζόδρομου. Ο μάρτυράς μας, βλέποντας τον οδηγό του αυτοκινήτου να ανοίγει έντρομος την πόρτα και να εξέρχεται από αυτό, πίστεψε, όπως μας διηγείται, ότι θα κατευθυνόταν σε εκείνον για να του ζητήσει συγγνώμη για τον φόβο, που του προξένησε από την απότομη κίνησή του.

Αμ δε! Η έγνοια του οδηγού ήταν να εξετάσει αν προκλήθηκε κάποια ζημιά στο αυτοκίνητό του, εξαιτίας της πρόσκρουσης, και αφού ολοκλήρωσε την αυτοψία, «κλώτσησε» εμφανώς εκνευρισμένος το ήδη λυγισμένο κολωνάκι, ψέλλισε κάποια «γαλλικά» και ύστερα ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο, έβαλε μπρος και απομακρύνθηκε.
Δυστυχώς, τέτοιοι οδηγοί, ανεξάρτητα από το μέγεθος του θράσους, που επιδεικνύουν σε αντίστοιχα συμβάντα, κυκλοφορούν καθημερινά στο κέντρο της Κομοτηνής, κάνοντας τη ζωή δύσκολη στους υπόλοιπους χρήστες του, κυρίως σε πεζούς και ποδηλάτες. Την ίδια στιγμή, όμως, υποχρεώνουν τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να προστρέχουν κάθε τρεις και λίγο στα επίμαχα σημεία, για να αποκαθιστούν τις φθορές ή να αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα κολωνάκια, λες και δεν υπάρχουν άλλες ανάγκες να καλύψουν .
 

Συμπτωματικά, κατά τη χθεσινή μας περιήγηση στο κέντρο της πόλης, συναντήσαμε στην οδό Ορφέως δύο εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας, που απασχολούνταν σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Αφαιρούσαν δηλαδή ένα κατεστραμμένο μεταλλικό κολωνάκι, για να το αντικαταστήσουν με καινούργιο, σε ένα σημείο που, όπως μας μετέφεραν, είχαν κάνει την ίδια ακριβώς παρέμβαση πριν από περίπου έναν μήνα.
 
Και δυστυχώς δεν ήταν το μόνο σημείο, στο οποίο κλήθηκαν να παρέμβουν, αλλά όπως φαίνεται ούτε η τελευταία φορά που θα βρεθούν εκεί για τον ίδιο λόγο…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.