Οταν η Disco Swing ξεσηκωνε τις νυχτες της Ξυλαγανης

Η λειτουργία του χώρου ως «Εδέμ», ένα ταξίδι στη μνήμη, αλλά και το μέλλον ενός από τους χαρακτηριστικότερους χώρους θερινής διασκέδασης

Αναμνήσεις ξύπνησε για όλους όσους βρέθηκαν στην γιορτή που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής πριν από μερικές ημέρες στο «Εδέμ», το οποίο ζωντάνεψε ξανά μετά από πολλές δεκαετίες στο χώρο της θρυλικής Disco Swing, που μεσουρανούσε στη διασκέδαση της περιοχής στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο χώρος αποτελεί σημείο αναμνήσεων για πολλούς Ξυλαγανιώτες αλλά και επισκέπτες της περιοχής, που ακόμα θυμούνται τα πάρτι και τις βραδιές σε αυτό.

Μετά από πάνω 20 χρόνια, ο χώρος ζωντάνεψε ξανά, με τον ιδιοκτήτη του χώρου κ. Κώστα Αθανασιάδη, γιό του Νάσου Αθανασιάδη που είχε ανοίξει τη Disco, να βρίσκεται εκεί, και να βλέπει το χώρο να ζωντανεύει ξανά.

Μιλήσαμε με τον κ. Αθανασιάδη για τον πατέρα του, το κατάστημα και τις ημέρες δόξας του, αλλά και το πώς βλέπει αυτή τη νέα προσπάθεια, που έρχεται σε μια περίοδο που ξαναζωντανεύει, αυτή τη φορά λόγω τουριστών, η περιοχή.

Μοναδικές στιγμές στη Disco Swing

Ο Νάσος Αθανασιάδης, που απεβίωσε πριν από 5 χρόνια, ήταν γνωστός στη νυχτερινή ζωή της Κομοτηνής και της Ροδόπης, γιατί διατηρούσε για χρόνια νυχτερινά μαγαζιά, ένα από τα πιο μεγάλα από τα οποία, και με ιδιαίτερη επιτυχία, ήταν η Disco Swing στην Ξυλαγανή.

Η Disco είχε ανοίξει το 1988, και είχε ξεκινήσει από το μηδέν, με τον πατέρα του, 30 ετών τότε, να αγοράζει χωράφια έξω από την Ξυλαγανή στο δρόμο προς τον Ίμερο.

Βέβαια είχε ήδη την εμπειρία από άλλα καταστήματα, τα «Καλάμια» στο Φανάρι το 81-82 και κατόπιν την χειμερινή Disco Διόνυσος μέσα στην Ξυλαγανή, την Disco Ορφέας και άλλα καταστήματα εντός της πόλης.

Η καλοκαιρινή Disco Swing όμως ήταν κάτι διαφορετικό, και κάτι μεγαλύτερο, η πρώτη με πισίνα στην αυλή της, διαστάσεων 8×8 (τότε έβλεπαν μόνο συντριβάνια μέσα στις Disco), την οποία χρησιμοποιούσαν και οι θαμώνες, ακόμα και με τα ρούχα, και τα πρώτα χρόνια γινόταν το αδιαχώρητο στο μαγαζί.

«Τα πρώτα χρόνια, μπορεί να έκοβε δύο με δυόμισι χιλιάδες εισιτήρια το Σάββατο, ή σε μέρες που είχε πάρτι» ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης, ενώ ήταν πολύ δημοφιλές και την περίοδο του πανηγυριού της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου.

Τότε ο Κώστας ήταν πιτσιρικάς, και όταν έκλειναν τα σχολεία μετακόμιζαν στο μαγαζί, μιας και υπήρχε ξεχωριστός χώρος για να μείνουν, και θυμάται απίστευτες στιγμές, που τον έκαναν να αγαπήσει πολύ το μέρος αυτό.

Έκανε τον κύκλο του το κατάστημα

Όμως σιγά σιγά το μαγαζί έκανε τον κύκλο του, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να αδειάζουν οι οικισμοί, όπως σε όλη τη Ροδόπη, έτσι και στην Ξυλαγανή. Ενώ είχε πολύ κόσμο, καταστήματα και ζωή, είδε τον κόσμο να μετακομίζει σιγά σιγά στην πόλη, και έτσι δεν μπόρεσε να δουλέψει άλλο, και έμεινε για πάνω από 20 χρόνια κλειστό.

Λόγω της αλλαγής επαγγέλματος του πατέρα του, το μαγαζί εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί και αυτό, έχοντας καταλήξει, όπως λέει και ο ίδιος, «ζούγκλα».

Πριν από μερικά χρόνια με τη βοήθεια φίλων του πήρε την απόφαση να το επαναφέρει στην πρότερή του κατάσταση, γιατί «είναι στην καρδιά μου αυτό το μαγαζί, και είναι στην καρδιά της Ξυλαγανής» και θέλησε να του δώσει ξανά ζωή.

Μέσα σε μερικούς μήνες το έφεραν σε ένα καλό επίπεδο, και, επειδή λόγω του επαγγέλματός του δεν μπορεί να το λειτουργήσει, αναζήτησε ενοικιαστή. Στην αρχή βρέθηκαν ενοικιαστές από τον οικισμό, έκαναν δουλειά και άρχισαν να προετοιμάζονται, όμως δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν παραπάνω.

Από τη Disco Swing στην Εδέμ

Η εκ νέου αναζήτηση ενοικιαστή απέδωσε καρπούς σύντομα, και έτσι μετά από πολλή δουλειά κατάφεραν πέρυσι το καλοκαίρι να κάνουν την βάφτιση της ανιψιάς του, μια συγκινητική βραδιά για τον ίδιο και την οικογένειά του μιας και είδαν το μαγαζί που είχε μείνει κλειστό για 20 χρόνια, να έχει ξανά κόσμο και να παίρνει ζωή.

Φέτος, αφού έγιναν και περεταίρω εργασίες εντός του χειμώνα, το μαγαζί ξεκίνησε τη λειτουργία του κανονικά, με γάμους και βαφτίσεις, ενώ την Παρασκευή 22 Ιουλίου ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής διοργάνωσε ένα χορό ανοιχτό για όλους, ο οποίος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Έτσι ήρθε πολύς περισσότερος κόσμος από ότι δήλωσε, παρόλο που κατάφεραν να τους χωρέσουν όλους, και να περάσουν καλά. «Διασκέδασαν, χόρεψαν, θυμήθηκαν, συγκινήθηκαν, και μου έκανε εντύπωση πως σταματούσε κόσμος που δεν ήξερε ότι είχε χορό και έμπαινε μέσα» τόνισε, γιατί δεν ήξεραν για το χορό αλλά γνώριζαν το μαγαζί.

«Όλο αυτό με συγκίνησε και δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου τον πατέρα μου και ήταν μια ωραία και ευχάριστη βραδιά για τους ανθρώπους που έζησαν τα καλύτερά τους χρόνια σε αυτό» ανέφερε, και θυμήθηκαν πολλοί από αυτούς τα νιάτα τους.

Το μέλλον στην τουριστική κίνηση

Μπορεί όμως το μαγαζί να φτάσει να λειτουργεί όπως παλιά; Το καλοκαίρι πλέον έχει αρχίσει να υπάρχει τουριστική κίνηση στην περιοχή, όμως ο κ. Αθανασιάδης θεωρεί πως η περιοχή πρέπει να έχει περισσότερες υποδομές, και ιδιαίτερα στην παραλία, για να προσελκύσει τουρίστες, που θα φέρουν και την πολυπόθητη τουριστική ανάταξη της περιοχής.

Όμως πρέπει, όπως λέει χαρακτηριστικά, «να δώσουμε για να πάρουμε, αν δεν δώσουμε δεν θα πάρουμε» ανέφερε, κάτι που αφορά τους δρόμους, τις παραλίες, τα καταστήματα, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, που πρέπει να προσέχουν την περιοχή, γιατί δυστυχώς, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν φροντίζουν να προσέχουν την περιοχή τους, το περιβάλλον.

Έτσι θα έχουν πιο όμορφους καθαρούς, χώρους, και όλα μαζί θα δίνουν μια καλύτερη εικόνα για οικισμό και όλη την περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.