Οσονουπω εργασιες στην Αναστασιουπολη!

Έρχεται καθαρισμός του χώρου γύρω από τους πύργους και τις πύλες της πόλης, αλλά και δημιουργία διαδρόμων για τους επισκέπτες

Εργασίες στην Αναστασιούπολη, που θα βοηθήσουν τόσο στην ανάδειξή της, όσο και στην καλύτερη προσβασιμότητα από τους επισκέπτες, θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Μέσα από στοχευμένες επεμβάσεις, θα εξασφαλιστεί η συντήρηση και διατήρηση των αρχαιοτήτων και η προβολή του φυσικού περιβάλλοντος, με το σύνολο αυτό να αναδεικνύεται και να προβάλλεται στο κοινό, ως μέρος του αρχαιολογικού αποθέματος του Δήμου Ιάσμου. Παράλληλα θα συνδεθεί η πόλη με τις υπόλοιπες ρωμαϊκές και βυζαντινές πόλεις της Θράκης (Μαξιμιανούπολη, Τραϊανούπολη, Πλωτινόπολη).

Χαρακτηριστική είναι η νότια πύλη της Αναστασιούπολης

Για τις εργασίες αυτές είχε υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης το 2016, που θα αποτελούσε υπόβαθρο για την υποβολή συνολικής πρότασης συντήρησης και ανάδειξης του χώρου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το αντικείμενό της δεν υλοποιήθηκε εντός του χρόνου ισχύος της για λόγους αδυναμίας εκταμίευσης της εγκεκριμένης πίστωσης και καθυστέρησης στην έγκριση πρόσληψης του προβλεπόμενου προσωπικού που προβλεπόταν στην εν λόγω σύμβαση. Παρά τα κωλύματα όμως του γραφειοκρατικού μηχανισμού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης δεν πτοήθηκε και έτσι μετά την εξεύρεση λύσης για την ομαλή χρηματοδότηση, θα προχωρήσει η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Θα γίνει αποψίλωση και παρέμβαση στους πύργους

Η σημασία της Αναστασιούπολης

Η Αναστασιούπολη είναι μια πολύ σημαντική βυζαντινή πόλη, ταυτισμένη με ασφάλεια, για την οποία υπάρχουν πληροφορίες στις ιστορικές πηγές. Η Αναστασιούπολη κατείχε κομβική θέση τόσο στις χερσαίες όσο και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες της Θράκης, καθώς βρισκόταν πολύ κοντά στη ρωμαϊκή Εγνατία και διέθετε λιμάνι στον μυχό της Βιστωνίδας.

Εξαιτίας αυτών των ειδικών χαρακτηριστικών προσφέρονται πολύ μεγάλες δυνατότητες έρευνας και ανάδειξης, σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, ενώ σχετίζεται με ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το ιουστινιάνειο υδραγωγείο, που λόγω της θέσης και του μεγέθους του, είναι ορατό σχεδόν από παντού, από την Εγνατία, το Παπίκιο και τους γειτονικούς οικισμούς, και αποτελεί τοπόσημο και στοιχείο αναγνώρισης και αναφοράς.

Θα γίνει αποψίλωση και παρέμβαση στους πύργους

Στην Αναστασιούπολη διασώζεται μεγάλο μέρος της οχύρωσης και είναι σαφώς προσδιορισμένα τα όρια του οικισμού, επομένως και τα όρια της όποιας μελλοντικής επέμβασης και έρευνας πεδίου. Μπορούν να γίνουν στοχευμένες επεμβάσεις, που θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα, πολύ σημαντικά για την αρχαιολογική επιστήμη αλλά και για το ευρύ κοινό.

Από τους συμβαλλόμενους θεωρείται πως η καλή κατάσταση διατήρησης σημαντικών τμημάτων της οχύρωσης της Αναστασιούπολης μπορεί να υποστηρίξει με ευκολία επισκεψιμότητα σε τοπικό επίπεδο σε πρώτη φάση (σχολεία, σύλλογοι, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ). Με τον τρόπο αυτό, ο χώρος θα αποτελέσει κοινό κτήμα των κατοίκων της περιοχής και θα ενταχθεί στη συλλογική συνείδηση, με την ανάδειξη και προβολή του να αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, αλλά και να τυχαίνουν μεγαλύτερης υποστήριξης.

Δείγματα θα ληφθούν και από τη λιθοδομή

Ποιες εργασίες θα λάβουν χώρα

Μέσα από την σύμβαση θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποψιλώσεων και απομάκρυνσης βλάστησης εντός του αρχαιολογικού χώρου στη βόρεια πύλη, τον ανατολικό πύργο, τη νότια πύλη, τον «πύργο στο ποτάμι» και τον πύργο-«δεξαμενή», με παράλληλη εξυγίανση της διαδρομής περιήγησης του χώρου.

Επειδή τουλάχιστον ένας από τους πύργους του συνόλου (ανατολικός) αντιμετωπίζει σοβαρά στατικά προβλήματα, για αυτόν θα εκπονηθεί αρχιτεκτονική, στατική και εδαφοτεχνική μελέτη.

Αρχιτεκτονική μελέτη θα εκπονηθεί και για την νότια πύλη, που αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό μέρος του συνόλου, λόγω της μνημειακής κατασκευής της, και της θέσης της σε σχέση με το αρχαίο λιμάνι, ενώ φέρει τα αυτοκρατορικά κεραμοπλαστικά μονογράμματα που είναι ευρέως γνωστά.

Στο πλαίσιο των εργασιών θα δημιουργηθεί εποπτικό υλικό, ανάμεσα στο οποίο θα σχεδιαστεί και θα τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα, ενώ για τους επισκέπτες θα δημιουργηθούν υποδομές ανάπαυλας καθώς και καθιστικών σημείων.

Τέλος θα γίνουν δειγματοληψίες κονιαμάτων δόμησης και ανάλυση των ιδιαίτερων μηχανικών χαρακτηριστικών σύστασής τους από την Διεύθυνση Τεχνικών Ερευνών Αναστήλωσης του Υπουργείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.