«Οσο προσπαθω να γινω κατι που δεν ειμαι τοσο μενω ο ιδιος»

Η Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας ξεκίνησε πέρσι και συνεχίζεται και φέτος από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Βασίζεται στην φιλοσοφία και την μεθοδολογία της ψυχοθεραπείας Gestalt, η οποία αποτελεί μια υπαρξιακή, ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Η ομάδα θα πραγματοποιήσει 18 δίωρες συναντήσεις από τον Οκτώβρη 2011 έως τον Ιούνιο του 2012. Έμφαση θα δοθεί στην διαδικασία και στο εδώ-και-τώρα της ομάδας, όπου τα άμεσα γεγονότα της συνάντησης και τα αναδυόμενα συναισθήματα των μελών θα αποτελούν τον κύριο διάλογο της ομάδας.
Για την ομάδα αυτή μιλήσαμε με την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Σταυρούλα Σεχλίδου, Ψυχολόγος, Κοιν. Λειτουργός, Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt.

ΠτΘ: κ. Σεχλίδου έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις της Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας; Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μόνο από Ξανθιώτες; Έχετε συμμετοχές από άλλους νομούς;
Σ.Σ.:
Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής, μπορώ να πω, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ομάδα ψυχοθεραπείας τόσο από πολίτες της Ξάνθης, αλλά και από πολίτες της Κομοτηνής και της Καβάλας.

ΠτΘ: Μερικοί άνθρωποι ενδεχομένως να αποθαρρύνονται στο να συμμετέχουν σε τέτοιες ομάδες. γιατί θα πρέπει να ανοιχτούν σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, η εμπειρία σας τι σας έχει δείξει;
Σ.Σ.:
Τις περισσότερες φορές έρχονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ μεγάλο και δεν το έχει κανένας άλλος. Αυτή η αίσθηση λοιπόν μέσα στην ομάδα αρχίζει και «μαλακώνει», οι άνθρωποι βλέπουν ότι τα προβλήματά τους τα έχουν κι άλλοι και ότι τελικά δεν είναι τόσο φοβερά όσο νομίζουν. Υπάρχει και η μια διαδικασία που ακολουθείται στην ομάδα έτσι ώστε να ανοιχτούν τα μέλη της.

ΠτΘ: κ. Σεχλίδου, πόσο χρόνο χρειάζονται τα μέλη της ομάδας για να αισθανθούν άνετα και να ανοιχτούν στους υπόλοιπους;
Σ.Σ.:
Αυτό γίνεται μέσα από ένα μαγικό τρόπο μέσα από την δυναμική της ομάδας. Φυσικά χρειάζεται χρόνος, εξάλλου ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό, και φυσικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το πόσο συνειδητοποιημένος είναι κανείς όταν μπαίνει σε μια τέτοια ομάδα. Πολλοί άνθρωποι που μου τηλεφωνούν για να μάθουν πληροφορίες, πιστεύουν ότι είναι ένα σεμινάριο. Δεν είναι έτσι δεν υπάρχει θεωρητικό μέρος, όλοι η διαδικασία είναι βιωματική. Ζούμε μέσα στην ομάδα και έτσι αναπτύσσονται και σχέσεις

ΠτΘ: Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει βιωματικό; Είναι μια λέξη που την ακούμε συχνά, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς την σημασία της όσον αφορά τις ομάδες ψυχοθεραπείας…
Σ.Σ.:
Το βιωματικό είναι το αντίθετο του θεωρητικού. Μέσα από την ομάδα θα μάθουμε να δίνουμε προτεραιότητα στο εδώ και τώρα της ομάδας, δηλαδή στις παρούσες αισθήσεις, σκέψεις και συναισθήματα. Μαθαίνουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των δηλώσεων και της συμπεριφοράς μας.

ΠτΘ: Οι άνθρωποι συνηθίζουν να επιρρίπτουν της ευθύνες αλλού, ίσως για να δικαιολογηθούν και να νιώσουν καλύτερα…
Σ.Σ.:
Έτσι γίνεται συνήθως, αλλά θα πρέπει όλα όσα μας συμβαίνουν ή μας έχουν συμβεί στο παρελθόν να τα αποδεχθούμε και να τα κατανοήσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε παραπέρα. Μέσα από την ομάδα θα μπορέσει ο καθένας να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και με τους άλλους, θα μάθει να καθορίζει τα όριά του. Στόχος δεν είναι μόνο να αλλάξουμε πράγματα αλλά να αποδεχτούμε και στοιχεία του χαρακτήρα μας, γιατί αν αποδεχτούμε κάποια πράγματα, με ένα μαγικό τρόπο έρχεται και η αλλαγή. Όσο προσπαθώ να γίνω κάτι που δεν είμαι τόσο μένω ο ίδιος, λέμε στην ψυχοθεραπεία Gestalt.

 

Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας

Δηλώσεις συμμετοχής έως 15 Οκτωβρίου 2011.
Πληροφορίες για τη συμμετοχή στην ομάδα: 6947605065, [email protected], Σταυρούλα Σεχλίδου, Ψυχολόγος, Κοιν. Λειτουργός, Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt και στα τηλέφωνα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης 25410-26635, 25410-29282.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.