«Οσο καθομαστε, τοσο πιο γρηγορα θα φυγουμε απο τη ζωη»

Η πολύτιμη αξία της κίνησης και οι νέες πρακτικές των προγραμμάτων άσκησης για καρδιοπαθείς

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της σωματικής άσκησης, σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας έχουν ήδη βιώσει πάνω από μια δεκαπενταετία πολλοί συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τα μέλη του Συλλόγου Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών του Νομού Ροδόπης. χάρη στη συνεργασία του Συλλόγου με το Εργαστήριο Κλινικής Εργοφυσιολογίας και Φυσιολογίας της Άσκησης του τμήματος ΤΕΦΑΑ, για μία ακόμα χρονιά φέτος οργανώνονται προγράμματα σωματικής άσκησης, υπό την επίβλεψη επιστημόνων της φυσικής αγωγής, που είναι  ειδικά εκπαιδευμένοι και έχουν  άριστη γνώση επί θεμάτων που αφορούν την άσκηση για τη βελτίωση της υγείας.
 
 

Σάββας Τοκμακίδης
 
«Όσο προχωρά η επιστήμη, ο καρδιοπαθής μπορεί να γίνει αθλητής»

 
Υπεύθυνος του Εργαστηρίου είναι ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ, κ. Σάββας Τοκμακίδης, ο οποίος ενόψει της έναρξης των νέων προγραμμάτων, μίλησε για τα θέματα της άσκησης σε ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου. Το μήνυμα του κ. Τοκμακίδη, όχι μόνο προς τους καρδιοπαθείς, αλλά και στο γενικό πληθυσμό, ήταν ότι ο χρόνος, που αφιερώνουμε για να καθόμαστε, αντί να κινούμαστε, είναι χρόνος που στερούμαστε από τη διάρκεια της ζωής μας. «Ο χρόνος τον οποίο καθόμαστε έχει μεγάλη συσχέτιση με παθήσεις και με το πόσο γρήγορα θα φύγουμε από τη ζωή», υπογράμμισε ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ενεργοποιούμε το σώμα μας και τον οργανισμό μας για να μπορούμε  να ενεργοποιούμε το βιολογικό λειτουργικό του». «Η γυμναστική βέβαια πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο μέτρο, όταν υπάρχουν παθήσεις», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι «όταν ξέρουμε τι κάνουμε και πώς γυμναζόμαστε, σώζουμε ζωές. «Το παιδί πρέπει να κάνει αρκετή άσκηση και τακτικά», συνέχισε, «ενώ ο μεγάλος πρέπει να περπατά. Όσοι δεν μπορούν να περπατούν μπορούν να έχουν γενικά φυσική δραστηριότητα, να ενεργοποιούνται με οποιαδήποτε μορφή. Όταν έχουμε δραστηριότητα συχνή, με έντονη μορφή είναι και αυτό άσκηση. Η άσκηση πρέπει να γίνεται συχνά και να έχει τακτικότητα για να υπάρξει αποτέλεσμα».
 
Μιλώντας για το πρόγραμμα, που υλοποιεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρδιοπαθών, προανήγγειλε την εφαρμογή νέων πρακτικών και μεθόδων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο προχωρά η επιστήμη, ο καρδιοπαθής μπορεί να γίνει αθλητής». «Άσχετα με το τι σου συνέβη, το σώμα ανταποκρίνεται», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «όσο δουλεύεις το σώμα σου τόσο το σώμα ανταποκρίνεται κι εφόσον ανταποκρίνεται αποκτάς καλύτερη φυσική κατάσταση, όντας πιο υγιής». «Υπάρχουν περιστατικά καρδιοπαθών, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να κάνουν μαραθώνιο!», τόνισε με έμφαση κλείνοντας.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.