Ωρολογιακη βομβα η ανομβρια για ολη τη Ροδοπη

Μέσα σε όλο το 2022 ο υετός ήταν όσο τους τρείς τελευταίους μήνες του 2021

Το πρόβλημα της ανομβρίας που παρατηρήθηκε για όλο το 2022 επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις των ορεινών μετεωρολογικών σταθμών που έχουν τοποθετηθεί στη Ροδόπη, η οποία, αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε όλο το οικοσύστημα της περιοχής μας.

Ήδη πολλοί από όσους γνωρίζουν καλά το δάσος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν αναφερθεί εκτεταμένα στο γεγονός ότι η κατάσταση στην ορεινή Ροδόπη στις αρχές του χρόνου δεν θυμίζει σε τίποτα χειμώνα, με τα νερά να είναι πολύ πεσμένα σε σχέση με την εποχή, και κάτι το οποίο ανησυχούν πως θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια του έτους, τόσο στο ίδιο το δάσος, όσο και σε όλες τις λεκάνες απορροής που τροφοδοτούνται από τα βουνά μας.

Αυτή την παρατήρηση έρχονται να ενισχύσουν οι παρατηρήσεις που έγιναν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που τοποθετήθηκαν το 2021 στην περιοχή της Κερασιάς (560m) και στην νυμφαία Ροδόπης δίπλα στα ελληνο βουλγαρικά σύνορα (650m).

Αυτές τις μέρες είχαν τα πρώτα δεδομένα που καλύπτουν ένα ολόκληρο ημερολογιακό  έτος, και σύμφωνα με την Ομάδα Καιρικά Νέα Θράκης, τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, με το 2022 να είναι πιθανόν (μιας και στοιχεία για τις προηγούμενες δεκαετίες δεν υπάρχουν ή δεν είναι αρκετά για σύγκριση) να είναι από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά τον υετό που έπεσε, όχι μόνο σε πεδινές περιοχές αλλά και στα ορεινά.

Στην Νυμφαία ο ετήσιος υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός είναι 742.4mm, όταν σε σχεδόν 3 μήνες το 2021, από 6 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου ήταν 696.1mm.

Στον σταθμό Κερασιάς, ο ετήσιος υετός πού καταγράφηκε είναι μόλις 445.9mm, ενώ η μέτρηση για την περίοδο 16/9/21 έως 31/12/21 ήταν 551.3mm, περισσότερο από όλο το 2022.

Στα υπόλοιπα στοιχεία, η Νυμφαία είχε 12 μέρες ολικού παγετού δλδ ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους μηδέν βαθμούς για αυτές τις μέρες, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που κατέγραψε ο σταθμός ήταν -9.2 στις 13/1/22 και στο σταθμό Κερασιάς είχαμε μόνο μια μέρα ολικού παγετού ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν -8.1 στις 25/1/22.

Η ομάδα κλείνει με την ευχή το 2023 να είναι καλύτερο όσο αφορά τις καιρικές συνθήκες, μιας ευχή που θεωρούμε πως μοιράζονται όσο κατανοούν τα προβλήματα που πηγάζουν από την συγκεκριμένη κατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.