«Οπως συνεχιζουν αυτοι, ετσι θα συνεχισουμε κι εμεις»

Συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, ως πρώτο βήμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Κλειστό επί τρίωρο, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, παρέμεινε χθες το δημαρχιακό κατάστημα της Κομοτηνής, λόγω της συμβολικής κατάληψης στην οποία προχώρησαν οι δημοτικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα στο χώρο του δημοσίου και ειδικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις προχώρησαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και των περιφερειακών δήμων της Ροδόπης.
 
Στην ατζέντα των διεκδικήσεων του κλάδου δεσπόζουσα θέση έχει η διατήρηση των βαρέων και ανθυγιεινών, που η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την κατάργησή τους. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αποτελεί «casus belli» για τους υπαλλήλους των δήμων, που δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις πιέσεις τους με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις. Ήδη για τη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 12 Νοεμβρίου ο τοπικός σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων έχει πάρει απόφαση να δηλώσει «παρών».
 
Πέρα από την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, οι δημοτικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό τους και για τη διαδικασία της αξιολόγησης, διαβλέποντας ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί μια συνέχεια των πολιτικών, που εφαρμόστηκαν επί των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
 
«Όπως συνεχίζουν αυτοί, έτσι θα συνεχίσουμε κι εμείς», διαμήνυσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, κ. Ελευθέριος Ανέστης, σημειώνοντας ότι οι χθεσινές συμβολικές καταλήψεις σε δημαρχία και δημοτικές υπηρεσίες ήταν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
 
 

95 κενά στους δήμους της Ροδόπης
 
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και βρίσκουμε τις εύκολες και φτηνές λύσεις των 5μηνων»

 
Ένα μείζον πρόβλημα, που τείνει να γίνει μόνιμο για τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αυτό της υποστελέχωσης.  «Όπως γνωρίζετε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και βρίσκουμε τις εύκολες και φτηνές λύσεις των 5μηνων», σχολίασε σχετικά ο κ. Ανέστης. «Αλλά, παρόλη την καλή διάθεση που έχουν τα παιδιά», επισήμανε, «μέσα σε 5 μήνες δεν μπορείς να προσφέρεις, μην γελιόμαστε. Μόλις μάθεις τη δουλειά, έρχεται η απόλυση». Να σημειωθεί ότι το δυναμικό των υπαλλήλων του δήμου Κομοτηνής είναι 250 άτομα σήμερα, ενώ στο επίπεδο των 4 δήμων της Ροδόπης ο αντίστοιχος αριθμός είναι περίπου 450. Οι κενές θέσεις υπολογίζονται σε 95, ενώ διαρκώς προκύπτουν νέες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες διογκώνουν  το πρόβλημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.