Ομιλια του Αμφιλοχιου Παπαθωμα στο Colloquium του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας

Με θέμα «Τα Σκυθικά του Δεξίππου του Αθηναίου και η επίδραση του έργου του Θουκιδίδη σε αυτά υπό το φως του νέου παλιμψήστου της Βιέννης»

Την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, στη σειρά των διαλέξεων του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, θα μιλήσει ο Καθηγητής Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, με θέμα:

«Τα Σκυθικά του Δεξίππου του Αθηναίου και η επίδραση του έργου του Θουκιδίδη σε αυτά υπό το φως του νέου παλιμψήστου της Βιέννης»

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά (εξ αποστάσεως) και θα μπορούν όλοι να την παρα­κολουθήσουν στον εξής «σύνδεσμο»:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3aa8f1117c9f3e41fb90b683dd60a0fed4%40thread.tacv2/1615908107045?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%22cefe71c8-b266-4220-a4ca-cd2956446e3f%22%7d

(ο σύνδεσμος υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.: https://helit.duth.gr/event/colloquium-2020-2021 )

Ώρα τηλεδιάσκεψης: 18.00-20.00

O Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, γεννημένος στον Πειραιά, πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ακολούθως λέκτορας και επιστημονικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, επιστημονικός ερευνητής στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι σήμερα Τακτικός Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Παπυρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον,  έχει κατά καιρούς διδάξει εξαμηνιαία προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στα Πανεπιστήμια Θράκης, Comenius-Μπρατισλάβας, Χαϊδελβέργης και Φράιμπουργκ, ενώ έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια (Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Κολωνία, Βαρσοβία, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μίσιγκαν, Σινσινάτι, Bryn Mawr College κ.ά.).

Έχει υπάρξει υπότροφος του ΙΚΥ, του κρατικού γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt-Stiftung, του αυστριακού ιδρύματος Der Forschungsfonds (FWF) και της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, αλλά και άμισθος ερευνητής στο Πρόγραμμα «Κ. Καραθεοδωρή» του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Πρόγραμμα «Πυθαγόρας» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών και του Εργαστηρίου Παπυρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξάνδρειας» και αναπληρωματικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδίου Κέντρου, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ από το 2016, κριτής στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, στο αυστριακό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών FWF, και σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μέλος της εκδοτικής επιτροπής της επιστημονικής σειράς «Papyrologische Kommentare zum Neuen Testament» (Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen) (2002–).

Eίναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Διατελεί Πρόεδρος της Ελληνικής Παπυρολογικής Εταιρείας και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας.

Η έρευνά του εστιάζεται στα πεδία της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, της παπυρολογίας, της παλαιογραφίας, της κριτικής του κειμένου έργων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και της μελέτης της Καινής Διαθήκης. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια με θέματα της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και της παπυρολογίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 20 βιβλία και περισσότερα από 140 επιστημονικά άρθρα σε συλλογικούς τόμους, διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και περίπου άλλες τόσες βιβλιοκρισίες.

Φωτογραφία: Ludovisi Collection/WikiCommons

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.