Ομιλια για την υπερταση απο τον ΜΟΚ

Με ομιλητή τον νεφρολόγο Ηλία Θώδη

Ο ιατρός – νεφρολόγος κ. Ηλίας Θώδης ήταν ο ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής με θέμα «Η υπέρταση στην τρίτη ηλικία και οι επιπτώσεις της» το απόγευμα της Τετάρτης 29 Απριλίου, στην αίθουσα ομιλιών του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής.
 
Όπως εξήγησε, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Θώδης « η ασθένεια αφορά πλέον στην καθημερινότητά μας, γιατί αφενός μεν η τρίτη ηλικία ποσοστιαία αυξάνεται στην Ελλάδα και διεθνώς, αφετέρου δε η υπέρταση, ως παράδειγμα νοσηρότητας και θνητότητας είναι πάρα πολύ συχνό πλέον και οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή γιατί οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές στην υγεία των ανθρώπων».
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στα αίτια της υπέρτασης τονίζοντας την αξία της πρόληψης στην καθημερινότητά μας, καθώς, όπως εξήγησε, κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να μεριμνά γι’ αυτά που αντιμετωπίζονται πιο εύκολα, όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλατιού και φυσικά η περαιτέρω μέριμνα για όσους έχουν στο κληρονομικό τους ιστορικό άτομα με υπέρταση.
 
Όπως έκανε γνωστό, παγκοσμίως το ποσοστό ρύθμισης της υπέρτασης είναι πάνω από 50%, κάτι που, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι «υπάρχει μειωμένη αίσθηση του κινδύνου και μειωμένη προσοχή όσον αφορά στην εφαρμοσμένη θεραπευτική» και συνέχισε λέγοντας πως «τα τελευταία χρόνια το ποσοστό ρύθμισης αυξάνει και είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αντίστοιχη ελάττωση των επιπλοκών».
 
Τέλος, όπως εξήγησε, ως υπέρταση θεωρείται «κάθε πίεση η οποία είναι παραπάνω από 140 η συστολική και 90 η διαστολική», κάτι το οποίο, όπως επισήμανε, δεν αποτελεί ισχυρό κανόνα, γι’ αυτό και πάντα αυτή «θα πρέπει να αξιολογείται  και να τελεί υπό την έγκριση ενός ειδικού γιατρού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.