Ομαλοποιειται σταδιακα η λειτουργια του δημου Κομοτηνης

Ενόσω αίρονται τα εμπόδια της τραπεζικής αργίας

Τα χειρότερα είναι πίσω, όσον αφορά τις δυσλειτουργίες στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτές ανέκυψαν έπειτα από την επιβολή του μέτρου της τραπεζικής αργίας, πριν από τρεις εβδομάδες. Ενόσω αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, αποκαθίστανται με τον ίδιο ρυθμό και τα προβλήματα που ανέκυψαν στους δήμους της χώρας, προβλήματα που απειλούσαν τις πιο ζωτικές τους λειτουργίες.

Πληρώνονται οι προμηθευτές, με μεταφορά των πιστώσεων

Από την επιβολή της τραπεζικής αργίας απειλήθηκαν κυρίως τα έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και οι προμήθειες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των δημοτικών δομών και υπηρεσιών. Στον δήμο Κομοτηνής το πρώτο «καμπανάκι», που χτύπησε μόλις έκλεισαν οι τράπεζες, αφορούσε στην προμήθεια καυσίμων, από όπου  εξαρτάται μια σειρά υπηρεσιών της αρμοδιότητάς του, μεταξύ αυτών και η αποκομιδή των σκουπιδιών. Η συνεννόηση της δημοτικής αρχής με τον προμηθευτή πρόλαβε τα χειρότερα σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, ενόσω ο δήμος αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, μια σειρά από προμήθειες αδυνατούσαν να εκτελεστούν, καθότι οι προμηθευτές ζητούσαν να πληρωθούν άμεσα για τις παροχές τους. Το πρόβλημα αυτό αποκαταστάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, όταν επιτράπηκε στον δήμο να μεταφέρει χρήματα από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς στους λογαριασμούς των προμηθευτών, ώστε με τη σειρά τους- με τους περιορισμούς αναλήψεων βέβαια, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ- να καλύπτουν τις δικές τους υποχρεώσεις. «Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να  πληρώνουμε μετρητά πάνω από 500 ευρώ στο ταμείο», εξήγησε ο κ. Πολιτειάδης, «τις πρώτες μέρες αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Όταν έπειτα δόθηκε η δυνατότητα στις τράπεζες να κάνουν μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, τότε μπορούσαμε να πηγαίνουμε στις τράπεζες, να χρεώνουμε το λογαριασμό του δήμου  και να πιστώνουμε το λογαριασμό του προμηθευτή». «Σήμερα, που άνοιξαν οι τράπεζες», συνέχισε, «έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουμε και επιταγές, δηλαδή σε όποιον χρωστάμε μπορούμε να του δώσουμε το ποσό που του οφείλεται σε μια επιταγή, να πάει στην τράπεζα, όχι βεβαία για να εισπράξει τα χρήματα, αλλά για να καταθέσει την επιταγή στο λογαριασμό του και από εκεί και περά με λογιστικές μεταφορές να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει».

Με το καθεστώς, που διαμορφώθηκε πλέον, ναι μεν λύθηκαν τα χέρια του δήμου, ώστε να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, αλλά, όπως παρατήρησε ο κ. Πολιτειάδης, παραμένουν τα προβλήματα, που πηγάζουν στην έλλειψη ρευστότητας των προμηθευτών. «Οι προμηθευτές μας εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα, καθώς κάνουν αναλήψεις και εκεί ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε. 

Εκκρεμότητα στο θέμα των εγγυητικών επιστολών

Τέλος, ένα από τα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των δημοτικών δομών, το οποίο παραμένει, είναι η μη έκδοση εγγυητικών επιστολών από τα τραπεζικά ιδρύματα. Συνέπεια αυτού είναι να ανακύπτουν κωλύματα στους διαγωνισμούς του δήμου, στους οποίους απαιτείται η προσκόμιση εγγυητική επιστολής από τους εργολάβους, που διεκδικούν τα αντίστοιχα έργα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.