Ομαλα ξεκινησε την Δευτερα η διανομη του προγραμματος ΤΕΒΑ

Σε 9 μέρες από 3 η διαδικασία, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διανομή κρέατος από τον Δήμο

 
Με ομαλούς ρυθμούς, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνωστισμού, ξεκίνησε η διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD)στην Κομοτηνή, στο χώρο του Πολυλειτουργικού.
 
Οι ωφελούμενοι έρχονταν, άλλοτε μόνοι τους άλλοτε με την οικογένειά τους, για να παραλάβουν τα προϊόντα, τα οποία είχαν ετοιμάσει τα στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας, ενώ η διανομή έχει επιμηκυνθεί στις 9 μέρες, ώστε να μπορέσει να γίνει πιο ομαλά.
 
Να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη διανομή δεν δόθηκαν νωπά προϊόντα, όπως κρέας και φρούτα, τα οποία σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής πρόνοιας κ. Γιάννη Μουρτίδη, θα διανεμηθούν σε δεύτερη φάση, στις αρχές Φεβρουαρίου.
 

Προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός

 
Είχαν δεσμευτεί προς τους δημότες, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, ότι θα γίνει η διανομή των προϊόντων του ΤΕΒΑ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όπως και έγινε, με όλα τα προβλεπόμενα και επιπλέον μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα.
 
Η διανομή γίνεται στο Πολυλειτουργικό, από τρία σημεία, επεκτείνοντας τον χρόνο διανομής των προϊόντων από 3 σε 9 μέρες, ενημερώνοντας τους δικαιούχους ποια μέρα μπορούν να προσέλθουν.
 
Για τις 2 πρώτες μέρες έχουν ειδοποιηθεί 150 δικαιούχοι, και τις υπόλοιπες θα μοιραστούν σε 200-250 άτομα.
 
«Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός, η εξυπηρέτηση γίνεται γρήγορα» σημείωσε τονίζοντας πως στην συγκεκριμένη περίοδο γίνεται διανομή μόνο ξηράς τροφής, προϊόντων όπως Ζυμαρικά, Γάλα Εβαπορέ, Ηλιέλαιο, Ελαιόλαδο, Ρύζι, Φασόλια, Φέτα, Γραβιέρα, Πελτέ ντομάτας, αλλά και ειδών όπως Υγρό σαπούνι χεριών, Αφρόλουτρο, Υγρό πλυντηρίου και Καθαριστικό υγρό γενικής χρήσης.
 
Αυτό που δεν θα γίνει τώρα είναι η διανομή νωπού κρέατος και φρούτων, η οποία θα γίνει σε δεύτερη φάση, στις αρχές του Φεβρουαρίου, γιατί θα πρέπει να έρχονται αυθημερόν για την διανομή, σε ψυγείο, και να δίδονται άμεσα, αλλά και η προμήθειά τους θα καθυστερούσε την όλη διανομή.
 
Για αυτό και η υπηρεσία, σε συνεργασία με τη διαχειριστική επιτροπή, θα ξεκινήσουν με αυτά τα προϊόντα τον Ιανουάριο, που δεν μοιράστηκαν τον Δεκέμβριο, και να κάνουν την διανομή του κρέατος σε δεύτερο χρόνο.
 
Επιπλέον, ολοκληρώνοντας όλα αυτά τα είδη ξηράς τροφής κτλ, θα μπορέσουν να κάνουν πιο γρήγορα τη διανομή του κρέατος και των φρούτων, αποφεύγοντας την καθυστέρηση και τον συνωστισμό.
 

Δεν έμειναν οικογένειες χωρίς τρόφιμα, παρά τη μεταφορά της διανομής

 
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η διανομή αυτή να γίνει, με όλα αυτά τα μέτρα, πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Μουρτίδης σημείωσε πως το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως θεωρεί πως κάποιοι από τους συμβούλους δεν έχουν κατανοήσει πως γίνεται η διανομή του ΤΕΒΑ.
 
«Εμείς δεν παίρνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις, υπάρχει η διαχειριστική αρχή, και εμείς δρομολογούμε τις διανομές στους άλλους τρείς Δήμους» ανέφερε, και από τη στιγμή που δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους άλλους δεν μπορούσε να ξεκινήσει η διανομή.
 

«Η διανομή δεν έγινε αφενός γιατί δεν είχαμε την έγκριση από τη Διαχειριστική Επιτροπή, αφετέρου γιατί ο Δήμαρχος είχε ζητήσει από τους δημότες να μην υπάρχει συνωστισμός» και έτσι η όποια διανομή θα δημιουργούσε θέμα παραβίασης των μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
 
Παρόλα αυτά, σημείωσε ο κ. Μουρτίδης, οι δημότες δεν έμειναν χωρίς τρόφιμα την περίοδο των εορτών, γιατί δρομολόγησαν σε συνεργασία με το Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Κοινότητας και την Κοινωνική Υπηρεσία διανομή τροφίμων από τις δωρεές που είχαν κάνει ιδιώτες και ιδρύματα προς το Δήμο για να τα διαθέσει στους Δημότες του.
 
«Κανένας δικαιούχος του ΚΕΑ και του ΤΕΒΑ δεν έμεινε χωρίς τρόφιμα την περίοδο των Χριστουγέννων» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως αυτό είχαν δεσμευτεί τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γκαράνης προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.