Ολοκληρωθηκε το πρωτο σταδιο επιλογης ιεροδιδασκαλων

Στο στάδιο της συνέντευξης 71 από τους 87 υποψηφίους για τη Μουφτεία Κομοτηνής

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επιλογής ιεροδιδασκάλων για τη Μουφτεία Κομοτηνής, όπως επίσης για τις Μουφτείες Ξάνθης και Διδυμοτείχου, και αναρτήθηκαν οι πίνακες με τα ονόματα των υποψηφίων, που κρίθηκε ότι πληρούν τους όρους νόμου 4115/2013 και της προκήρυξης, που εκδόθηκε τον Αύγουστο, για την πλήρωση των θέσεων. Για τις 60 θέσεις της Μουφτείας Κομοτηνής είχαν κατατεθεί 87 αιτήσεις από ισάριθμους υποψήφιους ιεροδιδασκάλους. Εξ των 87 υποψηφίων, τους όρους του νόμου και της προκήρυξης, βάσει των δικαιολογητικών που κατέθεσαν, πληρούσαν συνολικά 71. Οι 71, αφού παρέλθει το πενθήμερο της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, θα προκριθούν στο δεύτερο στάδιο επιλογής ιεροδιδασκάλων, που περιλαμβάνει την ατομική συνέντευξη. 

Ποια είναι η διαδικασία επιλογής ιεροδιδασκάλων

Σημειώνεται ότι τη διαδικασία επιλογής για τις προσλήψεις των ιεροδιδασκάλων στη Θράκη διενεργείται υπό την ευθύνη πενταμελών επιτροπών, που έχουν συσταθεί σε κάθε μία από τις τρεις Μουφτείες. Όπως προβλέπεται στον οικείο νόμο, μετά τη λήξη της προθεσμίας των ενστάσεων, η επιτροπές συνεδριάζουν, προκειμένου να εξετάσουν τις πιθανές ενστάσεις και καταρτίζουν τους πίνακες των υποψηφίων ιεροδιδασκάλων που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία της συνέντευξης. Στη συνέχεια οι επιτροπές επιλογής ιεροδιδασκάλων ανακοινώνουν τις ακριβείς ημερομηνίες και τον τόπο, που θα διενεργηθεί η συνέντευξη των υποψηφίων, που πληρούν τα τυπικά προσόντα και έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 
Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ατομικών συνεντεύξεων και τη σύνταξη του σχετικού πρακτικού, οι επιτροπές επιλογής ιεροδιδασκάλων αξιολογούν τους υποψηφίους και τους κατατάσσουν σε σειρά προτεραιότητας, συνεκτιμώντας, επιπλέον των τυπικών προσόντων, το ήθος τους, τη δραστηριότητα και την όλη προσωπικότητά τους, καθώς και τη προηγούμενη σταδιοδρομία τους ως ιεροδιδασκάλων. Οι υποψήφιοι δικαιούνται να εγγραφούν στους πίνακες κατάταξης εφόσον κριθούν από την οικεία επιτροπή επιλογής ότι διαθέτουν αυξημένες ικανότητες ως προς τις ιδιαιτερότητες της διδασκαλίας του Κορανίου στα Τεμένη και στα σχολεία ή τα ιεροσπουδαστήρια και το ήθος, η προσωπικότητά τους και η εν γένει δραστηριότητά τους προσήκουν προς το σκοπό αυτό. Στην περίπτωση κατά την οποία η επιτροπή επιλογής ομοφώνως αποφασίσει ότι ο υποψήφιος δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν εντάσσεται στους πίνακες κατάταξης.
 
Όταν οι επιτροπές ολοκληρώσουν το έργο τους, οφείλουν να υποβάλουν για κύρωση στον Υπουργό Παιδείας τους τελικούς πίνακες κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά κατάταξης των υποψήφιων ιεροδιδασκάλων. Μετά την κύρωση των πινάκων, εκδίδονται οι αποφάσεις του Υπουργού, με τις οποίες προσλαμβάνονται σε κάθε Μουφτεία οι ιεροδιδάσκαλοι. Οι ενδιαφερόμενοι υπογράφουν τις σχετικές συμβάσεις πρόσληψης, στις οποίες ορίζεται η διάρκεια και η Μουφτεία, στην οποία θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους και στη συνέχεια αποστέλλονται για υπογραφή στον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Η κατανομή στις τρεις Μουφτείες και το αντικείμενο του έργου των ιεροδιδασκάλων

Οι προς πλήρωση θέσεις ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας στις τρεις Μουφτείες της Θράκης είναι συνολικά 120 και κατανέμονται ως εξής: 60 στην Κομοτηνή, 40 στην Ξάνθη και 20 στο Διδυμότειχο. Οι ιεροδιδάσκαλοι θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας 9 μηνών και το έργο τους είναι η διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης ή εφόσον το επιθυμούν και προκύψει σχετική ανάγκη και σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών, κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμοδίου κατά περίπτωση Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, οι ιεροδιδάσκαλοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, κατόπιν σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, να διδάσκουν μαθήματα θρησκευτικής μουσουλμανικής εξειδίκευσης, καθώς και την αραβική γλώσσα στα μουσουλμανικά Ιεροσπουδαστήρια της Θράκης, εφόσον έχουν τα αναγκαία τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, έστω και αν δεν κατέχουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.
 
Επιπλέον, προς κάλυψη επειγουσών αναγκών, μπορούν με απόφαση του οικείου Μουφτή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κεντρική Υπηρεσία της Μουφτείας, ως βοηθητικό διοικητικό προσωπικό και εντός του νομίμου ωραρίου. Σε περίπτωση που ο ιεροδιδάσκαλος δεχθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε σχολείο ή σε μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο ή στην Κεντρική Υπηρεσία της Μουφτείας, τεκμαίρεται ότι τροποποιείται ανάλογα η σύμβαση εργασίας με σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών, με αντίστοιχη μείωση της βασικής του απασχόλησης στα τεμένη, όπου τοποθετήθηκε. Οι ιεροδιδάσκαλοι, που θα αποδεχθούν να προσφέρουν τις ανωτέρω υπηρεσίες, δεν θεωρείται ότι παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες πέραν των συμβατικών, ούτε δικαιούνται πρόσθετης αμοιβής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.