Ολοκληρωθηκε το 2ο Θερινο Σχολειο του εργου ODYSSEA «Δοκιμαστικες Βουτιες στην Γαλαζια Οικονομια»
Το έργο ODYSSEA, που αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκε στην Αλόννησο από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου υπό την μορφή του 2ου Θερινού Σχολείου, με θέμα «Ωκεανογραφία και την Αλιεία στη Μεσόγειο».Το πρόγραμμα φιλοξενήθηκε σε αίθουσα που παραχώρησε ο Δήμος Αλόννησου και συνδιοργανώθηκε από το ΑΠΘ, το ΔΠΘ και το Ίδρυμα Thalassa, το οποίο από το 2004 έχει αναλάβει πλήθος δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Μεσόγειο και ειδικότερα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων.
Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε με την υλοποίηση του περυσινού Θερινού Σχολείου (Ν.Καρβάλη, Καβάλας, 3-12/9/2018) οι διοργανωτές επέλεξαν 18 νέους επιστήμονες και επαγγελματίες από Ελλάδα, Κύπρο, Μαρόκο και Τυνησία προκειμένου να παρουσιάσουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί τόσο η πρόοδος των δράσεων του έργου ODYSSEA όσο και η γενικότερη στροφή της έρευνας σε καινοτόμες εφαρμογές.Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες για να συγκεκριμενοποιήσουν τις υπηρεσίες που μπορούν να αναπτυχθούν από προϊόντα δεδομένων για συγκεκριμένους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας: πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλιεία, λιμάνια και υδατοκαλλιέργεια.
Μιλώντας για τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια του Θερινού σχολείου ο κ. Γεώργιος Συλαίος, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης(ΔΠΘ) και Συντονιστής του έργου ODYSSEAδήλωσε σχετικά πως «για πρώτη φοράδοκιμάσαμε τις δυνατότητες της νέας πλατφόρμας που δημιουργήσαμε με ανθρώπους εκτός του Εταιρικού σχήματος και να την αξιολογήσουμε σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες».«Η πλατφόρμα ODYSSEA» διευκρινίζει ο κ. Συλαίος «αποτελεί το βασικό εργαλείο που αναπτύσσει το έργο με την υποστήριξη των τεχνολογικών εταίρων του, στους οποίους περιλαμβάνονται μερικές από τις πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Η πλατφόρμα στην τελική της φάση, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2021, θα επιτρέπει την επεξεργασία των διαρκώς αυξανόμενων δεδομένων που συλλέγονται από προγράμματα-σηματωρούς της ΕΕ όπως το Copernicus, αλλά και το δίκτυο εννέα Παρατηρητηρίων που έχει δημιουργήσει το έργο ODYSSEA σε όλη την Μεσόγειο και θα τα μετατρέπει σε επωφελείς υπηρεσίες για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον».
«Το Θερινό Σχολείο συμπεριλάμβανε πρακτική άσκηση με τους ντόπιους αλιείς» πρόσθεσε ο κ. Αθανάσιος Τσικλήρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) «πράγμα που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους εκπαιδευόμενους. Επιπλέον, ήταν το πρώτο βήμα για να αναδείξουμε την εκπαιδευτική διάσταση της πλατφόρμας ODYSSEA και να βελτιώσουμε τις σχετικές πτυχές βάσει των παρατηρήσεων των εκπαιδευομένων».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.