Ολοκληρωση του προγραμματος Metamorfosis

Γυναίκες της Θράκης εμπλούτισαν τις γνώσεις τους γύρω από την ύφανση και την προώθηση των προϊόντων τους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα “Metamorfosis” σε σχεδιασμό και επιμέλεια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης. Το πρόγραμμα Metamorfosis έχει σχεδιαστεί για να φέρει ειδικούς να μοιραστούν νέες πρακτικές και γνώσεις από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α. με τις γυναίκες της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΛΕΤΕΝΟ στη Θράκη.

Το πρόγραμμα αφορούσε τις χειροποίητες κατασκευές ύφανσης, βασισμένες σε παραδοσιακές τεχνικές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες τεχνογνωσίες.

Διατηρώντας την αισθητική και τη φωνή τους, μέσα από τον άξονα Πολιτισμός- Δημιουργία- Οικονομία, επικεντρώθηκε στη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών, μέσα από εργαστήρια που στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε σχέση με τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την προώθηση του έργου τους.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος είχε μια ολιστική προσέγγιση για τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για τις γυναίκες της υπαίθρου, προωθώντας την οικονομική τους ενδυνάμωση μέσα από υπάρχουσα γνώση και δεξιότητες. Λαμβάνοντας υπόψη τη φωνή και τις ανάγκες τους κατά την προετοιμασία και το περιεχόμενο του έργου εφαρμόστηκε ένας σχεδιασμός από κάτω προς τα πάνω.

Τα στάδια

Το εργαστήρι ήταν δομημένο στα παρακάτω στάδια:

  • Συνολική επιμέλεια και συζήτηση γύρω από την τοπική ιστορία, τις δυνατότητες που παρέχει η πλούσια κληρονομία του λαϊκού πολιτισμού με μια σύγχρονη αισθητική και επαναπροσδιορισμό του χειροποίητου μοναδικού αντικειμένου.
  • Εργαστήρι Φωτογραφίας
  • Εργαστήρι eshop & management
  • Εργαστήρι Social Media and Marketing
  • Εργαστήρι Σχεδιασμού Αξεσουάρ
  • Εργαστήρι Τεχνοτροπία σταμπωτών υφασμάτων
  • Συνεδρίες Mentoring με την σχεδιάστρια βιώσιμης μόδας Camille Tagle από τη Νέα Υόρκη
  • Γιορτή κλεισίματος

Συνολικά οι συμμετέχουσες έλαβαν μέρος σε εργαστήρια και συζητήσεις διάρκειας πάνω από 40 ώρες μέσα σε 3 μήνες.

Info

Σχεδιασμός-επιμέλεια προγράμματος: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Ελλάδα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.