Ολοκληρωσε την πορεια του στα οργανα του ΟΕΕ ο Μενελαος Μαλτεζος

Μετά από περισσότερα των 30 χρόνων συμμετοχής και σε θέσεις ευθύνης του φορέα ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του

«Παραμένουμε καταρχήν ενεργοί πολίτες, όπως ήμασταν πάντα»

Από την παραίτηση του κ. Μενέλαου Μαλτέζου, που για περισσότερα από 30 χρόνια ήταν μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διατελώντας σε πολλές θέσεις ευθύνης τόσο στο τοπικό τμήμα Θράκης του οποίου χρημάτισε και πρόεδρος, όσο και στην κεντρική διοίκηση του Επιμελητηρίου σημαδεύτηκε η χθεσινή συνάντηση των μελών της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης του φορέα που προηγήθηκε της ενημερωτικής εκδήλωσης για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, που αναδύονται από την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Η υποστελέχωση και οι αρμοδιότητες των περιφερειακών τμημάτων στο τραπέζι της συζήτησης

Η πρώτη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης υπό την μορφή της συνεδρίασης της τοπικής με τους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης του ΟΕΕ και έδωσε την ευκαιρία της συζήτησης διαδικαστικών κατά κύριο λόγο θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία των περιφερειακών τμημάτων.

Μεταξύ αυτών όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΟΕΕ κ.Πασχάλης Δραγανίδης, και τα θέματα της υποστελέχωσης αλλά και των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών τμημάτων, με στόχο ως δομές να γίνουν πιο παραγωγικές προς τα μέλη τους, τόσο ως προς την προάσπιση των δικαιωμάτων τους όσος και σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή τους.

Από την συνεδρίαση δεν έλειψε και η συζήτηση επί του πλαισίου που διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να προβλεφθούν και να επιλυθούν από την αρχή τα όποια προβλήματα και παραλείψεις εντοπιστούν. Όπως εξήγησε ο κ.Δραγανίδης πρόκειται για την 10η κατά σειρά εκδήλωση του ΟΕΕ με το συγκεκριμένο θέμα, που έχει ιδιαίτερη σημαντική για την οικονομία της περιφέρειας, καθώς «με τα εργαλεία που δίνει θα μειωθεί η ανεργία, θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που τόσος πολύ ως περιοχή έχουμε ανάγκη και φυσικά η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων του θα έχει μέγιστο όφελος για την τοπική οικονομία».

Ο κ. Δραγανίδης αναφέρθηκε και στην παραίτηση του κ. Μενέλαου Μαλτέζου που τυπικά κατατέθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο «με ανιδιοτέλεια και ακέραιο χαρακτήρα έχει προσφέρει για 35 χρόνια τις υπηρεσίες του στον φορέα». «Θεωρώ ότι ο κ.Μαλτέζος αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη, γεγονός πολύ δύσκολο για εμάς τους νεότερους» πρόσθεσε «γιατί στο τέλος της δικής μας θητείας θα πρέπει να φανούμε αντάξιοί του».

Ήγγικεν η ώρα της «διαδοχής»

Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ.Μενέλαος Μαλτέζος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της πορείας του στα δρώμενα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που ξεκίνησε όπως έκανε γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο ίδιος στάθηκε στα όσα «κέρδισε» όπως τόνισε κατά την διάρκεια των χρόνων αυτών, στεκόμενος ιδιαίτερα στις εμπειρίες αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους συμπορεύτηκε, για να εξηγήσει πως «φτάνει η ώρα να ετοιμάσεις την διάδοχη κατάσταση και να πάμε στην επόμενη ημέρα».

Ξεκινώντας από την παραίτησή του από τα δρώμενα του τοπικού παραρτήματος το 2019 και την συνέχειά του ως εκπρόσωπος στην κεντρική διοίκηση με την συνεργασία αριστερών οικονομολόγων, ο ίδιος έφτασε και στην δημιουργία της παράταξης «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος» που σήμερα «απολαμβάνει» ποσοστό 17%, πολύ όπως τόνισε μεγαλύτερο από αυτό που είχαν στο παρελθόν.

«Πιστεύω ότι υπήρξε και μια δική μου συμβολή στην επίτευξη αυτών των στόχων, στο μεγάλο όραμα της αλλαγής της κατεύθυνσης του επιμελητηρίου αλλά και της χώρας σε μία προοδευτική κατεύθυνση» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά για το μέλλον της παράταξης ο κ. Μαλτέζος υπογράμμισε πως υπάρχει ήδη η διάδοχη κατάσταση, καθώς πέραν του ιδίου αυτή αριθμεί δύο εκλεγμένα μέλη στην κεντρική διοίκηση, με τον κ. Αιμιλιάνο Νταγιάννη να αναλαμβάνει τα ηνία και την ευθύνη της προετοιμασίας της παράταξης και για την επόμενη εκλογική μάχη.

Όσον αφορά τον ίδιο όπως εξήγησε «παραμένουμε καταρχήν ενεργοί πολίτες, όπως ήμασταν πάντα, γιατί αυτή είναι και η βασική ιδιότητα μιας δημοκρατίας». «Από εκεί και πέρα» συνέχισε «όπως ήμασταν ήδη από τα μαθητικά και τα φοιτητικά μας χρόνια, αργότερα στους επαγγελματικούς συλλόγους αλλά και τους επιμελητηριακούς θεσμούς, ενεργοί έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, όπως το δημογραφικό, τα ζητήματα του μοντέλου ανάπτυξης της Θράκης, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων για τα οποία θα παλέψουμε ώστε να μπούμε σε μια κατεύθυνση που να αξιοποιεί τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα βγάλει την Θράκη από τις τελευταίες θέσεις στις οποίες είναι πολλά χρόνια καταταγμένη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.