Ολοκληρωνεται το εργο MediciNet II του Γ.Ν. Κομοτηνης

Στόχος του έργου ήταν η βελτίωση της δυνατότητας αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών σε τοπικό επίπεδο και η μείωση των διακομιδών σε άλλα μεγαλύτερα και πιο κεντρικά νοσοκομεία

Εικοσιπέντε δράσεις για την υγεία, μεταξύ αυτών και τα ανακαινισμένα κεντρικά χειρουργεία (4 χειρουργικές αίθουσες και βοηθητικοί χώροι) του Νοσοκομείου Κομοτηνής, υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου MediciNet II. Το έργο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας εκατέρωθεν των συνόρων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διασυνοριακή συνεργασία και τους μηχανισμούς ανταπόκρισης σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

Στόχος του έργου ήταν η βελτίωση της δυνατότητας αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών σε τοπικό επίπεδο και η μείωση των διακομιδών σε άλλα μεγαλύτερα και πιο κεντρικά νοσοκομεία. Για την επίτευξή του, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» συνεργάστηκε ως επικεφαλής εταίρος με το Γενικό Νοσοκομείο του Κίρτζαλι της Βουλγαρίας «Δρ. Ατανάς Νταφόβσκι» στο πλαίσιο του Προγράμματος  Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».

Οι δράσεις του έργου εκτός από την πολύ σημαντική παρέμβαση της ριζικής ανακαίνισης των χειρουργείων του Γ.Ν. Κομοτηνής, συμπεριελάμβαναν εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ανοικτές δράσεις ενημέρωσης.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κοινό ιατρικό σεμινάριο μεταξύ των δύο νοσοκομείων σχετικά με την ιατρική των καταστροφών όπως μεγάλες πυρκαγιές, σεισμοί και άλλες καταστροφές. Παράλληλα υλοποιήθηκε ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σε επείγουσες ιατρικές καταστάσεις (ILS) σύμφωνα με τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), με τη συμμετοχή 50 νοσηλευτών και νοσηλευτριών των τμημάτων του Γ.Ν. Κομοτηνής.

Ακόμα, έλαβαν χώρα δράσεις ενημέρωσης που αφορούσαν την εκπαίδευση σε παροχή πρώτων βοηθειών για 150 κάτοικους της Οργάνης, του Κέχρου, της Φιλλύρας και των Αρριανών, αλλά και την Προληπτική Οδοντιατρική και Αγωγής Στοματικής Υγείας 210 μαθητών μειονοτικών δημοτικών σχολείων του Δήμου Αρριανών.

Αντίστοιχα το Γ.Ν. του Κίρτζαλι, απέκτησε νέο υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη βελτίωση της διαγνωστικής και θεραπευτικής παρέμβασης στα επείγοντα περιστατικά και ανέπτυξε μία σειρά εργαλείων πληροφορικής για τη διαχείριση του φακέλου των ασθενών.

Στις 31 Μαΐου 2019 το έργο MediciNet ΙΙ επιλέχθηκε μεταξύ των 8 καλύτερων διασυνοριακών έργων της Ευρώπης για να συμμετάσχει στον τελικό του διαγωνισμού “Interreg Project Slam 2019”. Το Γ.Ν. Κομοτηνής θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, διεκδικώντας την πρωτιά και την ανάδειξή του σε έργο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.