Ολοκληρωνεται ο νεος φωτισμος στην Υψηλαντου

Στα αναμενόμενα χρονικά πλαίσια η αλλαγή των φαναριών στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τον Δ. Καρασταύρου

Παράλληλα γίνονται ηλεκτρολογικές εργασίες και τοποθέτηση νέων φαναριών στον κόμβο

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των φωτιστικών αλλά και λαμπτήρων με νέους LED από το Δήμο Κομοτηνής στην οδό Υψηλάντου, η οποία γίνεται από το Δήμο Κομοτηνής στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στον οδοφωτισμό τόσο εντός της πόλης, όσο και στους οικισμούς.

Οι αλλαγές αυτές γίνονται σταδιακά και στο πλαίσιο εργολαβίας, ανάλογα και με τις ανάγκες, με τις παρεμβάσεις να αφορούν είτε όλη την κολώνα, όπως γίνεται στην Υψηλάντου, είτε μόνο τα φωτιστικά σώματα όπου είναι δυνατό, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου.

Η εργολαβία αυτή, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, αφορά αρκετούς δρόμους της πόλης, αλλά σκοπός της διοίκησης είναι να επεκτείνει την παρέμβαση σε όλη την πόλη και τους οικισμούς. Η μορφή που θα πάρει αυτή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της καταγραφής του οδοφωτισμού του Δήμου Κομοτηνής, με τον Αντιδήμαρχο να τονίζει πως όσο έχει την οικονομική δυνατότητα, και εφόσον δεν δίνονται χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Δήμος θα συνεχίσει να κάνει παρεμβάσεις προς το καλύτερο χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία των LED.

Με ιδίους πόρους οι αντικαταστάσεις

Η βελτίωση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED ξεκίνησε εδώ και χρόνια, με την προηγούμενη διοίκηση να έχει ξεκινήσει την τακτική να αγοράζει λαμπτήρες LED αντί για τους πιο ενεργοβόρους παλιότερους, με την πρακτική να επιταχύνεται και όπου χρειάζεται να γίνεται αλλαγή όλου του ιστού, ώστε να ενισχύεται και η εξοικονόμηση και η αντοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλοί δήμοι στην χώρα μας που προχώρησαν σε δανειακές συμβάσεις, μέσα από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την μαζική αλλαγή του οδοφωτισμού τους με LED, μα επιλογή την οποία δεν προτίμησε ο Δήμος Κομοτηνής, προτιμώντας στην πιο σταδιακή αλλαγή με ιδίους πόρους.

Ο κ. Καρασταύρου σημείωσε πως ο Δήμος είχε συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Ταμείου Παρακαταθηκων και Δανείων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως εντοπίστηκαν δύο προβλήματα.

Ένας σημαντικός αριθμός των Δήμων που επέλεξαν τον δρόμο αυτό είχαν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω νομικών εμπλοκών. Την ίδια ώρα οι τιμές στους συγκεκριμένους λαμπτήρες έχουν καθοδική πορεία, πολλές φορές με δραματικές μειώσεις, που τελικά αποβαίνουν προς όφελος του Δήμου.

«Κοιτάμε να βρούμε το βέλτιστο σενάριο για το Δήμο Κομοτηνής, για την καλύτερη απόδοση στην πιο χαμηλή τιμή» ανέφερε.

Εντός χρονικών πλαισίων η αντικατάσταση των φαναριών στο ΙΚΑ

Όσο για τα φανάρια στο ΙΚΑ, ο κ. Καρασταύρου σημείωσε πως φαίνεται ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση τόσο των ίδιων των φαναριών, όσο και του ηλεκτρολογικού συστήματος.

Τα συνεργεία δουλεύουν παράλληλα, σημείωσε, με τον ένα εργολάβο να προχωρά το κατασκευαστικό κομμάτι και τον άλλο να ασχολείται με το ηλεκτρολογικό, με την τοποθέτηση των φαναριών να έχει ήδη ξεκινήσει και να αναμένεται να μπει και το σύστημα ρύθμισης.

Απαντώντας στην κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης για το ζήτημα, σημείωσε πως σε πρόσφατες παρόμοιες περιπτώσεις συνολικής αλλαγής του συστήματος οδοφωτισμού, ανέφερε πως σε μια παρόμοια περίπτωση στη Λέσβο, σε μικρότερο κόμβο, με την εκτίμηση λειτουργίας του να ανέρχεται σε ένα μήνα το λιγότερο. «Δεν αλλάζουμε τις λάμπες από τα φανάρια, κάνουμε καινούριο κόμβο από την αρχή» ανέφερε.

Δεν προβλέπεται κυκλικός κόμβος στην κυκλοφοριακή μελέτη

Ερωτηθείς για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο δημόσιο λόγο κατά καιρούς, για τη δημιουργία κυκλικών κόμβων αντί φαναριών εντός της πόλης, σημείωσε πως σε κάποιους δρόμους διευκολύνουν την κυκλοφορία, κυρίως όμως σε σημεία όπου η κίνηση δεν είναι πολύ μεγάλη, ώστε να διοχετεύει την κυκλοφορία μειώνοντας το χρόνο αναμονής που θα είχαν τα οχήματα στα φανάρια.

Σε έναν πιο μεγάλο κόμβο όμως, που έχει μεγάλη κίνηση τις ώρες αιχμής, δεν μπορεί να διοχετευτεί όλη η κυκλοφορία, και έτσι θα δημιουργούνταν προβλήματα.

Την ίδια ώρα η κυκλοφοριακή μελέτη για την κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη της Κομοτηνής δεν έχει προτείνει κυκλικό κόμβο. «Οι κυκλικοί κόμβοι έχουν θετικά, έχουν και αρνητικά, δεν μπορούν να αποτελούν όμως “δοκιμαστική παρέμβαση”, να κατασκευάσουμε ένα και αν δεν μας αρέσει να επανέλθουμε στα φανάρια» τόνισε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.