Ολοκληρωνεται μετα απο 20 χρονια το Φραγμα Ιασιου

Επίσημη διοικητική παραλαβή από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Αναμένεται η οριστική μελέτη για τα δίκτυα διανομής, ώστε να αρδευτούν 25.000 στρέμματα στην ανατολική Ροδόπη

Σήμερα Παρασκευή 29 Απριλίου, αναμένεται να γίνει η επίσημη διοικητική παραλαβή από την Περιφέρεια ΑΜΘ του φράγματος Ιασίου, σχεδόν 20 χρόνια μετά την θεμελίωσή του. Το φράγμα ξεκίνησε ως έργο πνοής για την ανατολική Ροδόπη, και κατέληξε «γιοφύρι της Άρτας». Παρόλα αυτά, με πολλαπλά υποέργα, δεκάδες παρατάσεις, και δύο κρίσεις (οικονομική και υγειονομική), η τελική παραλαβή θα γίνει από την αρμόδια επιτροπή που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό από την περιφέρεια, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη.

Φυσικά το φράγμα, για να γίνει λειτουργικό, πρέπει να δημιουργηθούν και τα δίκτυα διανομής, τα οποία και θα μεταφέρουν το νερό του στα χωράφια. Η οριστική μελέτη για τα δίκτυα εκπονείται αυτή την περίοδο από την ΠΑΜΘ, και αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2023, όταν και θα διερευνηθεί η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, όπως το ΕΣΠΑ.

Μερικά βήματα πριν από το τέλος

Όπως σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, παραδίδεται το ίδιο το φράγμα, που ήταν αποτέλεσμα πολλών υποέργων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για τα δίκτυα διανομής, που θα ποτίζουν 25.000 στρέμματα, που θα παραδοθεί τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα προχωρά η ένταξη του στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων, που θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, ακόμα ένα βήμα, μαζί με την οριστική μελέτη των δικτύων διανομής, το κόστος της κατασκευής των οποίων θα προκύψει από τη μελέτη.

Άλλωστε στις διοικητικές διαδικασίες για την έγκριση του φράγματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο καθορισμός του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος, το ενημερωμένο Μητρώο του Φράγματος, σχέδιο παρακολούθησης, αλλά και σχέδιο αντιμετώπισης επικινδύνων καταστάσεων. «Βρισκόμαστε μερικά βήματα πριν από το τέλος, για να γίνει λειτουργικό ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τον αγροτικό τομέα» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί το η δημιουργία των δικτύων αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών, ενώ και ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών ενδιαφέρεται να συνδεθεί με το φράγμα για την ύδρευση οικισμών.

Μικρό ιστορικό του φράγματος

Το φράγμα Ιασίου είναι χωμάτινο/λιθόρριπτο φράγμα µε κεντρικό αργιλικό πυρήνα, του οποίου οι προϋπολογισμοί, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του, ήταν σε δραχμές. 

Το θεμελίωσε τον Μάιο του 2002, η τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Βάσω Παπανδρέου, με την χρηματοδότηση να προέρχεται από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το οποίο θα χρηματοδοτούσε και την διενέργεια αναδασμού σε έκταση 39.800 στρεμμάτων, καθώς και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του αρδευτικού νερού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 24.064.564 ευρώ (8.200.000.000 δρχ.) και αναμενόταν να παραδοθεί στις 10 Νοεμβρίου 2005.   Το έργο αν και ήταν ενταγμένο στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν ολοκληρώθηκε στα χρονικά όρια του προγράμματος με αποτέλεσμα ένα μέρος της σύμβασης να μείνει σε εκκρεμότητα, γιατί δεν μπορούσε να αντλήσει χρηματοδότηση.   Τον Ιανουάριο του 2015 δημοπρατήθηκε από την ΠΑΜ-Θ το υποέργο: «Αποπεράτωση εργασιών Φράγματος Ιασίου Ροδόπης» του έργου: «Κατασκευή φράγματος Ιασίου Ροδόπης– συνέχιση του έργου», προϋπολογισμού 2.130.000 ευρώ, το οποίο αναμενόταν να ολοκληρωθεί, από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο, εντός δεκαοχτώ μηνών, αλλά χρειάστηκαν αρκετές παρατάσεις, και παράλληλα έργα, για να ολοκληρωθεί το φράγμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.