Ολοκληρωνεται η διαδικασια για το νεο νοσοκομειο

Βαίνει προς ολοκλήρωση, καθώς φαίνεται, το στάδιο των μελετών για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου στο δήμο Αιγείρου σε έναν χώρο 92 περίπου στρεμμάτων, που παραχώρησε ο δήμος πίσω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μεσσούνης. Χθες το μεσημέρι υπογράφτηκε από το δήμαρχο Αιγείρου κ. Βαγγέλη Λίτσο και τον κ. Κύριλλο Κωστίδη, πολιτικό μηχανικό, η σύμβαση για τη μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας. Η μελέτη αυτή είναι η προτελευταία των μελετών, που απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ανέγερσης, καθώς όλες οι υπόλοιπες είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Τελευταία δε, απομένει η στατική μελέτη, η οποία, ωστόσο, είναι μια τυπική διαδικασία, που απαιτεί πρώτα την ολοκλήρωση της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας και την αξιοποίηση των στοιχείων αυτής. Το κόστος της μελέτης, που υπογράφτηκε, είναι 8.600 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Κωστίδης, «μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία των γεωτρήσεων. Οι γεωτρήσεις γίνονται προκειμένου να αξιολογηθεί το έδαφος. Τα γεωτρύπανα αναμένεται να εγκατασταθούν στο χώρο σε περίπου 10 μέρες και κατόπιν αυτού θα απαιτηθεί ενάμισης περίπου μήνας για την αξιολόγηση των στοιχείων».

«Δρομολογείται άλλη μια διαδικασία για την ανέγερση του νοσοκομείου»

Ο δήμαρχος κ. Λίτσος από τη μεριά του, εξέφρασε τη χαρά του, που «δρομολογείται άλλη μια διαδικασία για την ανέγερση του νοσοκομείου, με την υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας». Παρατήρησε δε ότι «η υπόθεση του νοσοκομείου Κομοτηνής είναι μακρά και δυσάρεστη ιστορία. Σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, η Κομοτηνή είναι η μόνη, πόλη που δε διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις νοσοκομείου. Ο δήμος Αιγείρου υποστήριξε από την πρώτη στιγμή, που τέθηκε ζήτημα, την άποψη ανέγερσης ενός νέου νοσοκομείου και συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

Περαιτέρω, μίλησε και για το σχέδιο, που προβλέπεται για τη θεμελίωση του έργου, μετά και την ολοκλήρωση των μελετών. Όπως δήλωσε, «το νέο νοσοκομείο θα είναι περίπου 3000τμ και θα έχει 200 κλίνες, όπως προβλέπεται από τον οργανισμό του υφιστάμενου νοσοκομείου. Θα προστεθεί μάλιστα μέσα σε αυτό και η μονάδα τεχνητού νεφρού, που σήμερα, παρόλο που λειτουργεί στο νοσοκομείο, δε φαίνεται μέσα στον οργανισμό του. Υπάρχει δε ενδεχόμενο, αν και προβλέπεται από τον υφιστάμενο οργανισμό να έχει 200 κλίνες το νοσοκομείο, να γίνει και μια αύξηση. Άλλωστε είμαστε στη διαδικασία εκπόνησης ενός νέου οργανισμού».

Όσον αφορά το χώρο, που θα ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο, τόνισε ότι αυτός «έχει ελεχθεί από αυτοψία, που έκανε η ΔΕΠΑΝΟΜ, που είναι υπεύθυνη για την ανέγερση του έργου, και κρίθηκε κατάλληλος όσον αφορά το στρατηγικό σημείο», ενώ εξέφρασε την πίστη ότι «και οι γεωτρήσεις θα δείξουν την καταλληλότητά του για ανέγερση ενός τόσο μεγάλου κτιρίου».

Με χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2015 η ολοκλήρωση του έργου

Εξηγώντας τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, δήλωσε ότι «η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και έχει περάσει στο ΕΣΠΑ. Τα χρήματα ανέρχονται στα 35 εκατ. Ευρώ. Επειδή το ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται σίγουρα μέχρι το 2015, αυτό σημαίνει ότι, αν όχι μέχρι το 2015 να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου, τουλάχιστον θα πρέπει να έχει περατωθεί σε ό,τι αφορά τα 35 εκατ. . Διαφορετικά, αυτά τα χρήματα θα χαθούν. Επομένως θέτουμε στο χρονοδιάγραμμα το τέλος του 2015, ώστε να έχει περατωθεί το φυσικό αντικείμενο, μέχρι το παραπάνω ποσό». Τόνισε, ωστόσο, ότι «από τον Απρίλιο, που επιλέχτηκε αυτός ο χώρος, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διαδικασίες και με τις προαναφερθείσες μελέτες, που αναμένονται, κλείνει ο φάκελος και είναι έτοιμος για καταχώρηση στο ΕΣΠΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.