Ολο το πολιτιστικο και ιστορικο αποθεμα της περιοχης στην «Ψηφιακη Θρακη»

Εργαλείο για τους ερευνητές, αλλά και για την ανάπτυξη του τουρισμού, ιδίως του εκπαιδευτικού φιλοδοξεί να γίνει το πρόγραμμα που υλοποιείται στο ΔΠΘ

Άγγελος Παληκίδης, υπεύθυνος προγράμματος

«Το όραμά μας είναι η Θράκη να γίνει ένα αειφόρο περιβάλλον έρευνας, εκπαίδευσης και ποιοτικού τουρισμού σε όλες τις εποχές του χρόνου»

Να γίνει η Θράκη ένα αειφόρο περιβάλλον έρευνας, εκπαίδευσης και ποιοτικού τουρισμού σε όλες τις εποχές του χρόνου, φιλοδοξεί το πρόγραμμα «Ψηφιακή Θράκη» του οποίου η Διημερίδα, με επιστημονικές τοποθετήσεις αλλά και στοιχεία για την ψηφιακή του εφαρμογή, έλαβε χώρα την Πέμπτη 30 Ιουνίου και την Παρασκευή 1 Ιουλίου στην Κομοτηνή.

Το πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη του Εργαστηρίου Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας Σύνταξης, Μορφολογίας, Φωνητικής και Σημασιολογίας +ΜόρΦωΣη, του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, και έχει σκοπό τη διασύνδεση για πρώτη φορά σε ένα νέο, ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της Θράκης.

Χαρτογραφώντας την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης

«Το έργο έχει επιστημονικό-ερευνητικό, αλλά ταυτόχρονα αναπτυξιακό προσανατολισμό» τόνισε ο κ. Άγγελος Παληκίδης, αναπληρωτής καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας και υπεύθυνος του έργου.

Κύριος σκοπός τους, τόνισε, είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία χαρτογραφείται η ιστορία και ο πολιτισμός της Θράκης και η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο πληροφορίες από την προϊστορική εποχή έως και σήμερα, αλλά και τους πολιτιστικούς και ιστορικούς φορείς, τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τις πινακοθήκες και τα μνημεία της περιοχής.

Αυτό θα είναι χρήσιμο για τους ερευνητές από όλο τον κόσμο, που θέλουν να ασχοληθούν με τη Θράκη. Όμως πέρα από την ερευνητική ψηφιακή υποδομή, δημιουργούν και ένα περιηγητικό εργαλείο-βοηθό με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας και εξατομικευμένες δυνατότητες, που θα προσφέρουν στους επισκέπτες της Θράκης τη δυνατότητα να γνωρίσουν επιτόπου και σε βάθος την ιστορία και τον πολιτισμό της, με άλλα λόγια να βιώσουν αυθεντικές περιηγητικές εμπειρίες.

 «Πολύ απλά χρησιμοποιώντας το κινητό τους επάνω σε ένα μνημείο, θα λαμβάνουν πληροφορίες από το παρελθόν, επεξηγηματικά κείμενα κτλ.» ανέφερε ο κ. Παληκίδης, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ποιοτική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Διεθνές Διεπιστημονικό δίκτυο με κέντρο τη Θράκη

Για να κάνουν πραγματικότητα αυτό το όραμα, από τους πρώτους μήνες του έργου ξεκίνησαν να εμπεδώνουν συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, ευρύτερης ή τοπικής εμβέλειας, αυτοδιοικητικούς θεσμούς, υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και πανεπιστήμια.

Άλλωστε ελπίζουν με αυτό να κρατήσουν τους νέους ερευνητές στη Θράκη (στο πρόγραμμα απασχολούνται 29 ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων και βαθμίδων, από πανεπιστημιακούς καθηγητές μέχρι υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές) και να δημιουργήσουν ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο για τη Θράκη με κέντρο το Πανεπιστήμιό της, όπου θα συνομιλούν δημιουργικά η ιστορία, η αρχαιολογία, η φιλολογία, η ιστορία της τέχνης, η μουσειολογία, η αρχιτεκτονική, η γλωσσολογία, η παιδαγωγική, η πολιτισμική διαχείριση και η πληροφορική.

Μέσα από όλο το έργο, τα δύο εργαστήρια επιχειρούν να θεμελιώσουν τον διεπιστημονικό διάλογο και τις σχέσεις των ανθρωπιστικών επιστημών με τη νέα ψηφιακή συνθήκη, αλλά και να εδραιώσει τις σπουδές με αντικείμενο την ακριτική περιοχή μας.

Για τον λόγο αυτό έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται έρευνες και στους τρεις νομούς της Θράκης, καθώς και δράσεις διάχυσης σε φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον, σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, τα αποτελέσματα των οποίων αξιοποιούν αλλά και αναδεικνύουν το πολυπολιτισμικό απόθεμα της περιοχής, προς όφελος τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και της τοπικής κοινωνίας.

«Πρόκειται αναμφίβολα για ένα απαιτητικό έργο που συναντά σχεδόν σε κάθε του βήμα δυσκολίες και απρόσμενα εμπόδια. Είναι όμως, ταυτόχρονα, ένα έργο που προσδοκούμε να βοηθήσει την περιφέρειά μας σε μια κρίσιμη εθνική και διεθνή συγκυρία. Το όραμά μας είναι η Θράκη να γίνει ένα αειφόρο περιβάλλον έρευνας, εκπαίδευσης και ποιοτικού τουρισμού σε όλες τις εποχές του χρόνου» τόνισε ο κ. Παληκίδης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες

Η «Ψηφιακή Θράκη» όμως, εκτός από τους περιηγητές,  απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Για αυτό άλλωστε και, επιθυμώντας να αυξήσουν σε ποιότητα και διάρκεια τον περιηγητικό και εκπαιδευτικό τουρισμό της περιοχής και κυρίως της θρακικής ενδοχώρας, προχωρούν στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση το ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί.

Μέσα από αυτό θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες της Θράκης να γνωρίσουν πραγματικά τον τόπο τους μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής ιστορίας που σχεδιάζουν. Προγράμματα δε, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από οποιοδήποτε σχολείο από την υπόλοιπη Ελλάδα επισκέπτεται την περιοχή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.