Ολιστικη προσεγγιση στη διαχειριση των κινδυνων ζητα ο Κωνσταντινος Χουβαρδας

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ συμμετείχε στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις νέες Τεχνολογίες “Safe Greece 2021”

Την περαιτέρω ενίσχυση του 112 και την αναβάθμιση του συστήματος Engage, του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης των επίγειων και εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου, προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ.Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις νέες Τεχνολογίες “Safe Greece 2021”.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, ως συντονιστής σε στρογγυλό τραπέζι με συνομιλητές που διαχειρίστηκαν τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα με θέμα «Οργανωμένη Απομάκρυνση Πολιτών Εξαιτίας Δασικής Πυρκαγιάς σε Επίπεδο Δήμων» κατά την διάρκεια του οποίου όπως εξήγησε ο ίδιος αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος στον οποίο αποσαφηνίστηκαν κρίσιμα θέματα που μας απασχόλησαν έντονα το τελευταίο διάστημα, με τον ίδιο να προκρίνει τον δίαυλος επικοινωνίας των διαχειριστών της κρίσης με το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ανάγκη ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εμπλεκομένων στην Πολιτική Προστασία

Κάνοντας τον απολογισμό της διοργάνωσης από την συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Χουβαρδάς επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων στην καλύτερη διαχείριση των καταστροφών τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής. Αναφερόμενος ειδικότερα στο 112 ο ίδιος έκανε λόγο για ένα σημαντικό εργαλείο, στο οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού θα ενταχθούν και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης για να εξηγήσει πως σε συνδυασμό με ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα αλλά και την  αναγκαία διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων, αλλά και σε επίπεδο σχεδίων και μνημονίων ενεργειών, στην οποία όπως τόνισε «πάσχουμε», μπορούν να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο σύστημα.

Ο κ. Χουβαρδάς εμμένοντας στις ανακοινώσεις του Υπουργού στάθηκε και στις συνέργειες που αναμένεται να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα με την ακαδημαϊκή κοινότητα, γεγονός που χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την εκτίμηση μιας κατάστασης όσο και στον εντοπισμό των κατά τόπους κινδύνων μιας περιοχής. Όπως εξήγησε άλλωστε «ναι μεν τοπικά γνωρίζουμε τους κινδύνους αλλά δεν γνωρίζουμε το σύνολο των νέων κινδύνων που μπορεί να μας απειλήσουν. Πολύ δε περισσότερο με την κλιματική κρίση παρούσα και τις οδυνηρές συνέπειές της».

Ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της ΠΑΜ-Θ σε συνεργασία με τον κ. Ηλία Αργύρη στο πλαίσιο του online Workshop με τίτλο «Σχεδιασμός Διαχείρισης Κινδύνων σε Τοπικό και Περιφερειακό Επίπεδο με Βάση τις Απαιτήσεις του Γενικού Σχεδιασμού» ανέλυσαν τον μετασχηματισμό του Γενικού Σχεδίου σε ειδικό, την σημασία και την εφαρμογή των Σχεδίων στην πράξη.

Χρήσιμα τα σχέδια αλλά χρειάζονται και πόροι, ανθρώπινο δυναμικό και επιστημονική γνώση

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χουβαρδάς επεσήμανε πως τα σχέδια, που αποτελούν μια δέσμευση σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, εφαρμογής του Γενικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κρίσεων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ωστόσο δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο εκεί. «Από εκεί και πέρα όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας κινείται τόσο σε πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο» ανέφερε για να τονίσει ότι «για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής χρειάζονται πόροι, στελεχιακό δυναμικό αλλά και επιστημονική γνώση». Ως προς το στελεχιακό δυναμικό σύμφωνα με τον ίδιο απαιτούνται τουλάχιστον 3 με 4 υπάλληλοι ανά περιφερειακή ενότητα με καθήκοντα συντονιστικά την ώρα που η Περιφέρεια ΑΜ-Θ αυτή τη στιγμή αριθμεί συνολικά 10 υπαλλήλους στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας για όλη την Περιφέρεια.

«Πρέπει να γίνει μια βαθιά δουλειά στο θέμα της ανθεκτικότητας των κατασκευών και υποδομών που είναι το μεγάλο στοίχημα και εδώ θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο και ο τεχνοκρατικός τρόπος διοίκησης» ανέφερε επίσης ο ίδιος τονίζοντας πως «χρειάζονται  σύγχρονες μετρήσεις με επιστημονικό τρόπο ούτως ώστε όταν υπάρχει ζημιά να την επιδιορθώνουμε με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα και όχι αυτά προ 10ετίας».

«Άλλωστε οι εποχές αλλάζουν, η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας με εργαλεία και εξοπλισμό, να κοιτάξουμε ολιστικά το θέμα της διαχείρισης των κινδύνων, ώστε όταν υπάρχει κρίση να μπορούμε έστω να μετριάσουμε τις επιπτώσεις μιας καταστροφής» υπογράμμισε ο κ. Χουβαρδάς κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.