Ολιγομελης διαμαρτυρια για ολιγομελη τμηματα και κενα

Μετρημένα στα δάχτυλα τα μέλη της ΕΛΜΕ Ροδόπης που βρέθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν,  το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου, μέλη της ΕΛΜΕ Ροδόπης, εκπροσωπώντας τους συναδέρφους τους από όλη τη Περιφέρεια, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, με αίτημα την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων (σε όλους τους τύπους σχολείων) και την άμεση κάλυψη όλων των κενών καθηγητών στα σχολεία.
 
Τα μέλη της ΕΛΜΕ συναντήθηκαν με τον αναπληρώνων του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. .Γ.Τζάστα, ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον κ. Κεραμάρη.
 
Πρωτίστως η διαμαρτυρία αφορούσε τα ολιγομελή τμήματα, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί ούτε από τις Περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά ούτε και από την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου παιδείας.
 
Βέβαια όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, η αντίδραση όλων των ΕΛΜΕ της χώρας ήταν καίρια για το θέμα αυτό, και είχε σαν αποτέλεσμα να εγκριθούν κάποια τμήματα, αφήνοντας όμως άλλα σε εκκρεμότητα.
 

«Εμείς ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και από τους κατά τόπους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης να εγκρίνουν τα ολιγομελή τμήματα» σημείωσε, τονίζοντας πως και τα τμήματα ένταξης για την ειδική αγωγή θα πρέπει να έχουν μειωμένο αριθμό μαθητών, εξηγώντας πως «ο κυριότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι ο μαζικός διορισμός αναπληρωτών, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο να έχουμε κενά ένα μήνα μετά την έναρξη των σχολείων».
 
Στη Ροδόπη συνεχίζει να υφίσταται θέμα με τα κενά, παρόλο που με τους τελευταίους διορισμούς αναπληρωτών συμπληρώθηκαν κάποιες ειδικότητες γενικής παιδείας και τεχνικής εκπαίδευσης, όμως συνεχίζουν να υφίστανται κενά στους μαθηματικούς, τους φιλολόγους και τις ειδικότητες των βιολόγων, αλλά και στις τεχνικές ειδικότητες, καθώς και στις μουσικές ειδικότητες των μουσικών σχολείων.
 
Παράλληλα υπάρχουν φαινόμενα «μεταφοράς» μαθητών από μία ξένη γλώσσα στην άλλη, με ελλείψεις στους καθηγητές Γερμανικών και στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα παιδιά που επέλεξαν την γλώσσα να πρέπει να απορροφηθούν σε τμήμα άλλης δεύτερης ξένης γλώσσας.
 
Μάλιστα ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε πως το αντίθετο πρόβλημα υπάρχει στη νότια Ελλάδα, όπου η έλλειψη καθηγητών Γαλλικής γλώσσας οδηγεί τα παιδιά σε τμήματα  γερμανικής γλώσσας.
 
«Δυστυχώς το πρόβλημα υπάρχει, γι’ αυτό και λέμε πως η δημόσια δωρεάν παιδεία δεν πρέπει να μπει στον δημοσιονομικό κόφτη, γιατί έχει πληγεί περισσότερο σε σχέση με τα μνημόνια και την πολιτική για την παιδεία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.
 
Όσο για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, με το υπουργείο να έχει αναφέρει παλαιότερα ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη 10.000 μονίμων εκπαιδευτικών, όμως αυτά φαίνεται σύμφωνα με τον κκ. Βασιλειάδη λόγια του αέρα, γιατί ακόμα δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία διορισμών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.