Ολγα Πανταζη, τεταρτοετης φοιτητρια Ελληνικης Φιλολογιας ΔΠΘ με ειδικευση στην Κλασικη Φιλολογια «H Κομοτηνη ανοιγει γεφυρες με την Ευρωπη»

Το Πανεπιστήμιο σας έδωσε το 2017 τη δυνατότητα να ζήσετε και να σπουδάσετε σε μία ευρωπαϊκή πόλη και, συνεπώς, να έρθετε σε επαφή με άλλες κουλτούρες. Με ποιον τρόπο η εμπειρία αυτή επηρέασε τη χρονιά που αφήσαμε πίσω μας;
 
«Η χρονιά που πέρασε ήταν ξεχωριστή για εμένα, μιας και μέσω του προγράμματος Erasmus επισκέφθηκα το Βερολίνο. Έζησα για τέσσερις μήνες στην πρωτεύουσα της Γερμανίας που είναι χαοτική λόγω των τεράστιων αποστάσεων…Αυτή η δυσκολία έγινε κινητήριος δύναμη για εμένα. Έγινα πολύ πιο ώριμη και υπεύθυνη, καθώς γρήγορα έμαθα να μετακινούμαι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το S-Bahn (προαστιακός σιδηρόδρομος), το U-Bahn (τραμ) και το Bus (λεωφορείο).
 
Γνώρισα έναν πολιτισμό αλλιώτικο και, εν τέλει, όμορφο. Αν και ήμουν αρκετά επηρεασμένη από στερεότυπα και προκαταλήψεις γύρω από άλλες κουλτούρες, η επαφή με άλλες εθνικότητες -—Γερμανούς, Αιγύπτιους, Ιρακινούς, Ιρανούς, Τούρκους— καθώς και η ευγένεια και η προθυμία με την οποία με αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του Βερολίνου με έκαναν γρήγορα να μεταπειστώ. Εξίσου με εντυπωσίασε και η αρχιτεκτονική αυτής της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Αγάπησα το Βερολίνο για τα μουσεία του, τη φύση και τα πάρκα του, τις ιστορικές περιοχές του που σε ξεσηκώνουν να τις ανακαλύψεις και τα πανέμορφα, εντυπωσιακά κτίριά του. Ακόμα πιο όμορφες ήταν οι πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα με κάστρα και παλάτια που δεν τα βλέπεις καθημερινά. Ήταν αξέχαστη εμπειρία!
 
Όσον αφορά στις σπουδές μου, βασική μου δυσκολία υπήρξε η διδασκαλία μαθημάτων ακαδημαϊκού επιπέδου σε μία ξένη γλώσσα. Σύμμαχοί μου οι καθηγητές του Πανεπιστημίου στο Βερολίνο, πάντα βοηθητικοί και κοντά σε όλους τους φοιτητές. Χάρη σε αυτούς απέκτησα νέες γνώσεις, ενίσχυσα τις γλωσσικές μου ικανότητες και κάλυψα κάποια κενά από προηγούμενα έτη μου.
 
Φυσικά από το 2017 δεν έλειψαν και οι δυσάρεστες στιγμές… Αποκορύφωμα η κλοπή της τσάντας μου, με το πορτοφόλι μου και πολλά σημαντικά έγγραφα ενόσω βρισκόμουν στην Γερμανία.
 
Η διασκέδασή μου, ακόμη, εκεί διέφερε πολύ από αυτήν στην Κομοτηνή. Οι νυχτερινές μου έξοδοι σε βραδινά clubs έδωσαν τη θέση τους σε χαλαρές εξόδους που έληγαν πολύ νωρίτερα από τα -—μέχρι πρωίας-— ξενύχτια μου στην Ελλάδα.
 
Η αγορά του Βερολίνου, παρ’ ότι χαρακτηρίζεται από τιμές υψηλότερες από την ελληνική, έβριθε διαρκώς από  καταναλωτές. Επιστρέφοντας στην Κομοτηνή, με μεγάλη λύπη αντίκρυσα ένα βαλτωμένο επιχειρηματικό τοπίο, με λουκέτα στα περισσότερα καταστήματα και επιχειρηματίες που διστάζουν να τολμήσουν ανοίγματα.
 
Όσον αφορά, λοιπόν, στην οικονομική ζωή της Κομοτηνής ευελπιστώ το νέο έτος να θέσει γερές βάσεις που θα επιτρέψουν στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να ρισκάρουν εγκαινιάζοντας νέα καταστήματα και βοηθώντας την ελληνική αγορά να ανθίσει ξανά. Σε προσωπικό επίπεδο, εύχομαι η νέα χρονιά να με βρει… πτυχιούχο, επιτρέποντάς μου να ανοίξω τα φτερά μου και να ανεξαρτητοποιηθώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.