Ολα ετοιμα για το πρωτο κουδουνι σε Ροδοπη και Περιφερεια ΑΜΘ

Μαριγούλα Κοσμίδου, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΘ «Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες για τα παιδιά μας, ώστε να υπάρχει μια εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά»

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Σώστη και Παλαγία

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα ηχήσει στα σχολεία όλης της χώρας τη προσεχή Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου. Στην πόλη μας ο επίσημος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί για τα δημοτικά στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής στις 9:00 το πρωί, και κατόπιν στο 4ο  Γυμνάσιο Κομοτηνής, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ.Μαριγούλα Κοσμίδου έστειλε το δικό της μήνυμα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, μιλώντας παράλληλα για την προετοιμασία όλων των αρμοδίων, ούτως ώστε το νέο σχολικό έτος να ξεκινήσει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για όλους.

Προσπάθεια για εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά

Ως προς το πρώτο σκέλος η ίδια ευχήθηκε σε όλους τους «εμπλεκομένους» μια καλή σχολική χρονιά, με πρόοδο, επιτυχία, δύναμη και υγεία για το σύνολο του έτους, ζητώντας από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς να σταθούν δίπλα στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης ως απαραίτητο «συστατικό» για την ολοκλήρωση του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου που διεξάγουν.

«Να έχουν εκείνη την ψυχική δύναμη, το μεράκι, την υπομονή, την πίστη, ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε καταφέρουμε και να δούμε τους στόχους των παιδιών μας να ολοκληρώνονται με υπομονή, σύνεση, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, ομοψυχία και ασφαλώς με συνεργασία, ώστε να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που αντιμετωπίσαμε τις τελευταίες ημέρες και να μπορέσουμε πραγματικά να  ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που πιθανόν  να συναντήσουμε στη διάρκεια του φετινού μας εκπαιδευτικού ταξιδιού» σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά. 

Η κ.Κοσμίδου θέλησε να διαβεβαιώσει πως από πλευράς της Περιφέρειας και των διευθύνσεων «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες για τα παιδιά μας,  ώστε να υπάρχει μια εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά» για να επανακαταθέσει το αίτημα για την συνεργασία όλων, ειδικά ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς όπως επεσήμανε «το σχολείο είναι το κύτταρο της εκπαιδευτικής μας εργασίας και τα  προβλήματα θα  πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα στο σχολείο, πριν ξεκινήσουμε να βρούμε λύσεις σε ανώτερο επίπεδο».

Θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία σε Σώστη και Παλαγία

«Κύριο μέλημα μας είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας, έτσι ώστε αύριο να είναι εκείνοι οι πολίτες που  θα διακρίνονται από σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, από σεβασμό προς το περιβάλλον,  από σεβασμό στο κοινωνικό  σύνολο,  με αμοιβαιότητα, ενσυναίσθηση, συμπερίληψη» ανέφερε, για να γνωστοποιήσει πως ανάμεσα στις σχολικές μονάδες που θα ανοίξουν τις πόρτες τους, βρίσκεται και το Δημοτικό Σχολείο της Παλαγίας στον Έβρο το οποίο υπέστη βαρύτατες καταστροφές από τις πυρκαγιές, ενώ σε ό,τι αφορά το Σχολείο του Σώστη η ίδια τόνισε πως βρίσκονται εν εξελίξει οι διαδικασίες ανεύρεσης του τρόπου με τον οποίο θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που αφορούν στον αύλειο χώρο του, για να διαβεβαιώσει ωστόσο πως το σχολείο θα ξεκινήσει κανονικά την λειτουργία του δίχως ουδεμία επικινδυνότητα. «Δεν το έχουμε αφήσει» τόνισε διαβεβαιώνοντας πως «θα δημιουργηθούν  όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε συν τω χρόνω να αποκατασταθούν όλα αυτά τα οποία  εμείς παρατηρήσαμε ότι έπρεπε να είχαν γίνει». Όπως εξήγησε πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν ώστε να γίνει ένα πιο λειτουργικό σχολείο, για να εξηγήσει επίσης πως εν εξελίξει βρίσκονται και οι διεργασίες σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση της μετακίνησης όλων των μαθητών από τα σπίτια τους στις σχολικές μονάδες που φοιτούν.

Ζήτημα με την μη αποδοχή προσλήψεων από αναπληρωτές

Η κ. Κοσμίδου θέλησε να επισημάνει πως «η εκπαίδευση είναι ζωντανός οργανισμός» ενδεχομένως όπως τόνισε «πολλές φορές και κινούμενη άμμος» για να εξηγήσει πως «οι άνθρωποι αλλάζουν περιοχές, απόψεις και επιλογές». Ερωτηθείσα για τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών η ίδια τόνισε πως υπήρξαν διορισμοί και προσλήψεις αναπληρωτών, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν και δεν αποδέχτηκαν την θέση τους, γεγονός που δημιούργησε διαδικαστικά ζητήματα και ένα χρονικό διάστημα που θα χαθεί εξαιτίας αυτού.

Η ίδια μίλησε για ένα «σύνθετο και πολυπαραγοντικό» ζήτημα που είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος που είναι εκτός του χώρου της παιδείας, για να ευχηθεί κλείνοντας «να μην υπάρχουν άλλες φυσικές καταστροφές και να μπορούμε στο τέλος η  εκπαίδευση  να βγάλει πολίτες οι  οποίοι  θα διακατέχονται από συναισθήματα σεβασμού, εθελοντισμού, συμπερίληψης, αυτοελέγχου και αυτοαξιολόγησης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.