Ολα ετοιμα για τις Πανελλαδικες σε Ροδοπη και ΑΜΘ

Καθησυχαστική η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Εκπαίδευσης ΑΜΘ Μαίρη Κοσμίδου για την λειτουργία του συστήματος των θεμάτων

«Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές είναι να τα διαβάσουν σωστά, να διαβάζουν τις προτάσεις μέχρι την τελευταία τελεία, και να αξιοποιήσουν όλο τον χρόνο»

Όλα είναι έτοιμα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν αύριο 1 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ, τόσο στη Ροδόπη όσο και σε όλη την ΑΜΘ, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Μαίρη Κοσμίδου.

Συνολικά στην ΑΜΘ θα προσέλθουν για τις εξετάσεις 5.521 μαθητές, με 1.669 μαθητές στα ΕΠΑΛ, από τους οποίους 223 στη Ροδόπη, 3.793 μαθητές στα ΓΕΛ από τους οποίους 686 στη Ροδόπη, ενώ 59 μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες  και δεξιότητες θα βρεθούν στα ειδικά εξεταστικά κέντρα.

Έτοιμοι για τη διαδικασία

Όπως τόνισε η κ. Κοσμίδου έχουν ένα δυναμικό που είναι έμπειρο, κάνει αυτή τη διαδικασία για πολλά χρόνια, από τα Λύκεια μέχρι την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Ήδη μάλιστα έχουν γίνει και τα δοκιμαστικά για τη λειτουργία του συστήματος, με την κ. Κοσμίδου να καθησυχάζει, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την Τράπεζα Θεμάτων, ότι ο τρόπος μετάδοσης των θεμάτων είναι εντελώς διαφορετικός από την Τράπεζα Θεμάτων.

«Το κάνουμε κάθε χρόνο, έχουμε εναλλακτικές, plan b και plan c, οι υποψήφιοι θα πάρουν τα θέματα στην ώρα τους» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν οι μαθητές είναι στο τι θα κάνουν αφού θα τα πάρουν στα χέρια τους.

«Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να τα διαβάσουν σωστά, να διαβάζουν τις προτάσεις μέχρι την τελευταία τελεία, και να αξιοποιήσουν όλο τον χρόνο, να μην βιαστούν να φύγουν» σημείωσε, τονίζοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που έρχονται και διευκρινιστικές οδηγίες, που μπορεί να τους βοηθήσουν να γράψουν καλύτερα.

«Αυτή είναι μία μόνο μάχη, δεν είναι ένας πόλεμος, δεν έχουμε να χάσουμε πάρα πολλά εάν δεν τα πάμε καλά στις εξετάσεις μας, να είμαστε συντονισμένοι, να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι, να έχουμε κάθε μια μέρα ως ξεχωριστή και να έχουμε αντοχές» σημείωσε, γιατί ο δρόμος τους είναι μακρύς, και οι προκλήσεις είναι η κίνηση, η αντοχή είναι η δύναμη, η επιμονή είναι ο δρόμος προς την επιτυχία.

Όσο για τους γονείς, επισήμανε πως ακόμη κι αν βιώνουν το άγχος  να προσπαθήσουν να μην το δείξουν, και να βρουν τρόπους να διοχετεύσουν το άγχος τους δημιουργικά.

Χωρίς πολλά προβλήματα στην ΑΜΘ για την Τράπεζα Θεμάτων

Ειδικά για το θέμα που δημιουργήθηκε με την αδυναμία σχολείων να συνδεθούν με την Τράπεζα Θεμάτων, η κ. Κοσμίδου τόνισε πως πρόκειται για συντονισμένη επίθεση, μιας και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΕΠ έγιναν πάνω από 280 χιλιάδες κλήσεις στην πλατφόρμα.

Δυστυχώς όμως πέτυχαν να ταλαιπωρήσουν τους μαθητές των σχολείων, όμως είχαν τρόπο να το λύσουν ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς πρόβλημα.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ μόνο δύο σχολικές μονάδες είχαν θέματα με την Γ΄ Λυκείου, που επιλύθηκαν, ενώ παρόλο που η κυβερνοεπίθεση συνεχίστηκε και την Τρίτη, δεν υπήρξαν προβλήματα τουλάχιστον στην Περιφέρεια.

Αυτή ήταν και η τελευταία μέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων, καθώς βαίνουν προς την έκδοση των αποτελεσμάτων, και το βράδυ της Τρίτης αναμενόταν και τα αποτελέσματα, έτσι ώστε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου να γνωρίζουν τι ακριβώς έχουν κάνει και τι έχει συμβεί.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επόμενη χρονιά

Παρόλο που αυτή τη στιγμή όλοι επικεντρώνονται στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το καλοκαίρι αποτελεί και μια περίοδο προετοιμασίας για τις διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης, που εργάζονται ώστε 1 Σεπτέμβρη όλα να είναι στη θέση τους.

Όπως ανέφερε η κ. Κοσμίδου, έχουν έρθει οι καινούργιοι διορισμοί, συμπληρωματικά από τους πρώτους 25χιλιάδες, φτάνοντας στις 28,5 χιλιάδες διορισμούς σε όλη τη χώρα.

Φέτος το καλοκαίρι επίσης θα δούμε και αλλαγή σκυτάλης σε αρκετές σχολικές μονάδες όσον αφορά τους διευθυντές, ενώ θα πρέπει να καταγραφούν τα όποια κενά υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν λόγω αποσπάσεων ή αδειών, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

«Το καλοκαίρι για μας είναι με αρκετή εργασία και αρκετά διαδικαστικά, ακόμη και το ποιοι θα έρθουν στα πειραματικά να καλύψουν κενές θέσεις διδασκαλίας. Είμαστε λοιπόν σε μια συνεχή δράση και μια διευθέτηση ζητημάτων τα οποία είναι όχι μόνο καθαρά γραφειοκρατικά, αλλά και ουσιαστικά» ανέφερε.

Ειδικά για τα κενά, τα οποία παρά τους διορισμούς ακόμα υφίστανται, κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη χωρίς πολλά λειτουργικά κενά, αν και όπως τόνισε, η εκπαίδευση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, και τα κενά ανακύπτουν από μέρα σε μέρα, από διάφορα προβλήματα που προκύπτουν, και αναγκάζουν τους συναδέλφους να μην μπορούν να είναι στο καθήκον, αλλά και λόγω μεταφορών μαθητών κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.