Ολα ετοιμα για την κυνηγετικη περιοδο και στη Ροδοπη

Σταθερό το ενδιαφέρον, ενώ ξεπεράστηκαν τα όσα διαδικαστικά προβλήματα είχαν προκύψει με τις άδειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΣ Κομοτηνής Π. Χαλβατζή

Ξεκινά τη Κυριακή 20 Αυγούστου η φετινή κυνηγετική περίοδος, με τους κυνηγούς της περιοχής μας να ετοιμάζονται και αυτοί για να εφορμήσουν στην ύπαιθρο όλο το επόμενο διάστημα.

Το ενδιαφέρον είναι για ακόμα μια χρονιά σημαντικό, τόνισε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτης Χαλβατζής, παρόλο που αντιμετώπισαν κάποια ζητήματα λόγω της καθυστέρησης υπογραφής της Ρυθμιστικής απόφασης, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μόλις στις 16 Αυγούστου.

Η καθυστέρηση αποδίδεται στην αλλαγή του πολιτικού προσωπικού λόγω των εκλογών, σημείωσε ο κ. Χαλβατζής, αν και η αλήθεια είναι πως μόνο τα τελευταία χρόνια έβγαινε αρκετά νωρίτερα η ρυθμιστική.

Η καθυστέρηση ουσιαστικά είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι διαδικασίες και να πρέπει να βγουν οι άδειες σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Ως προς τους χρόνους και τον χώρο διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας, η φετινή Ρυθμιστική Απόφαση περιέχει δύο κύριες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Για πρώτη φορά, φέτος και εντός των καθιερωμένων Ζωνών Διάβασης δηλαδή σε πεδινές περιοχές, το κυνήγι των αγριόχοιρων θα αρχίσει στις 20 Αυγούστου και όχι στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά χωρίς σκύλο δίωξης.

Το «μέτρο» ελήφθη σε μία προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό τους, να αμβλύνει τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν αυτά τα ζώα στις καλλιέργειες και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων που απειλεί να λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά και στη χώρα μας.

Η δεύτερη χρονική επιμήκυνση αφορά την παράταση του χρόνου κυνηγίου για μία σειρά υδρόβια και δενδρόβια αποδημητικά πτηνά, εξορθολογίζοντας την περίοδο λήξης για αυτά.

Πρόκειται για τα είδη: Κιρκίρι, Πρασινοκέφαλη, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Ασπρομετωπόχηνα, Νερόκοτα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα το κυνήγι των οποίων έως πέρυσι έληγε 31 Ιανουαρίου, αλλά τώρα παρατείνεται κατά ένα 10ήμερο αντίστοιχα για κάθε είδος, και του δημοφιλούς Κότσυφα που η κυνηγετική περίοδος τελείωνε 20 Φεβρουαρίου και φέτος θα τελειώσει 29 Φεβρουαρίου.

Ξεπεράστηκε ο σκόπελος του παράβολου

Το μόνο πρόβλημα που υπήρξε για τους κυνηγετικούς Συλλόγους, ήταν στο θέμα του παραβόλου προς το Δημόσιο, το οποίο εντάχθηκε στο e-Παράβολο, αλλά δεν απεστάλησαν οδηγίες στα Δασαρχεία για το πώς θα το χειριστούν.

Εκεί υπήρξε προβληματισμός για το αν οι πληρωμές θα έπρεπε να είναι ατομικές ή θα γίνουν ομαδικά, όμως μετά από επαφή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις σχετικές υπηρεσίες, τελικά βρέθηκε τρόπος για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής ήδη έχει αρχίσει να μοιράζει θεωρημένες άδειες σε όσους ήρθαν από τις πρώτες μέρες σε αυτόν, ενώ η διαδικασία για τις υπόλοιπες εξελίσσεται ομαλά.

Το ενδιαφέρον από τους κυνηγούς παραμένει σημαντικό, σημείωσε ο κ. Χαλβατζής, παρόλο που φέτος είναι δύσκολο να καταγραφεί ακριβώς εξαιτίας της μετακίνησης της περιόδου του Αγριόχειρου, και κάποιοι κυνηγοί που έβγαζαν άδειες αργότερα θα τις βγάλουν φέτος νωρίτερα.

Περιμένει πάντως να είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, αν και στατιστικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μικρή πτώση στις άδειες, που αποδίδεται κυρίως στην μείωση του αριθμού νέων κυνηγών που μπαίνουν σε σύγκριση με αυτούς που φεύγουν.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος ελπίζει ότι η χρονιά θα περάσει χωρίς προβλήματα και κυρίως με ασφάλεια, στην οποία δίνουν ιδιαίτερη βάση. Για αυτό και θα συνεχίσουν τι ενημερωτικές ημερίδες προς τους κυνηγούς, με ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της θήρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.