Οικονομικο εγκλημα: οι πτυχες του σημερα, οι προβληματισμοι του αυριο

Επιστήμονες της Νομικής εξέτασαν το ζήτημα σε εκδήλωση στην Κομοτηνή

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η καινοτομία στον χώρο των επιχειρήσεων έχει επηρεάσει και εξελίξει και τον νομικό κλάδο παράλληλα. Το οικονομικό έγκλημα είναι μια πτυχή της εξέλιξης αυτής, στην οποία το πεδίο είναι ακόμη θολό και η πληροφόρηση κρίνεται αναγκαία για κάθε νομικό.
 
Υπό αυτό το σκεπτικό η «Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής» διοργάνωσε ημερίδα που φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Λέσχη Κομοτηναίων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κκ Θεοχάρης Δαλακούρας, καθηγητής Νομικής ΔΠΘ και Αθανάσιος Αντώνης Λεοντάρης, δικηγόρος και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  εξέτασαν το ζήτημα από διαφορετικές οπτικές. 

Θεοχάρης Δαλακούρας «Τείνουμε να εργαλειοποιούμε τον ποινικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου» 

Κάνοντας λόγο για το οικονομικό έγκλημα, τις προοπτικές, τις επιπτώσεις και την εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια – τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και διερεύνησης – ο κ. Δαλακούρας επεσήμανε πως πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα. Το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», η οργανωμένη εγκληματικότητα, η σύνδεση τρομοκρατίας και οικονομικού εγκλήματος κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα σύνθετη με πολλές νομικές διαστάσεις.
 
Από αυτήν τη διαπίστωση ξεκινούν συγκεκριμένες προβληματικές όψεις, συμπλήρωσε ο καθηγητής για να συμπεράνει  πως η διεθνοποίηση έχει οδηγήσει στο να μην έχουμε ένα σαφές εγχώριο καθεστώς. Μεγάλο μέρος των διατάξεων προέρχονται από οδηγίες ή διεθνή κείμενα που δεν υπακούουν ακριβώς στις ίδιες προτεραιότητες, άρα το σύστημα γίνεται πολύ πιο σύνθετο και σκόπιμο σε σχέση με το παρελθόν.
 
Η εισήγηση του κ. Δαλακούρα συνεχίστηκε με μία εκτενή αναφορά στους μηχανισμούς αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, με τον ίδιο να σχολιάζει χαρακτηριστικά «η καταπολέμηση του ξεπλύματος περνά μέσα από αντιστροφές. Αρχίζουμε να ξεχνάμε το παραδοσιακό ποινικό μας δίκαιο και τις εγγυήσεις του. Τείνουμε να εργαλειοποιούμε τον ποινικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου». 

Αθανάσιος Λεοντάρης «Η δουλειά μας είναι να βρούμε την βούληση του νομοθέτη πίσω από κάθε ρύθμιση» 

Παίρνοντας με τη σειρά του τον λόγο ο κ. Λεοντάρης παρουσίασε χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τα λεγόμενα «κρυπτονομίσματα», μία αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος, η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για τη διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών, αλλά και τα ποινικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτά.
 
«Σήμερα ήρθα για να δημιουργήσω προβληματισμούς, όχι για να δώσω απαντήσεις, ακριβώς επειδή δεν έχουν λυθεί ακόμα όλα τα θέματα» εξήγησε απαριθμώντας διάφορα ζητήματα που προβληματίζουν τους νομικούς, όπως αυτό της απόδειξης ή της διεθνούς νομοθεσίας. Θέλοντας να συμβουλεύσει τους νέους νομικούς ο κ. Λεοντάρης έκρινε «θα χρειαστεί πολύ μελέτη από όλους μας. Οι νέοι θα πρέπει να μπουν σε μία διαδικασία αναζήτησης και να φτάσουν στα θεμέλια του δικαίου, προκειμένου να βρουν λύσεις.

Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούργιους κανόνες δικαίου για όλα, μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε τους ήδη υπάρχοντες και να τους ερμηνεύσουμε βάσει του 21ου αιώνα. Μία σοβαρή δυσκολία που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι έχουμε πλέον εργαλειοποιήσει το δίκαιο. Έχουμε φτάσει να δημιουργούμε δεκάδες παρακλάδια, αλλά ουσιαστικά η δουλειά μας είναι να βρούμε τη βούληση του νομοθέτη πίσω από κάθε ρύθμιση».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ακολούθησε δεύτερος κύκλος ομιλιών από τους κκ Φραγκίσκο Ραγκούση, δικηγόρο Αθηνών και ποινικολόγο, Αντώνιο Μπαλλή, senior consultant- Critical- Future,PhD candidate AUEB και Μιχαήλ Μερσίνη, μέλος επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στην συζήτηση συντόνιζαν τα μέλη της ΑΝΟΚ, κκ Λάμπρος Παρούτσας και Αλέξανδρος Λυμπίκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.