«Οικο-εθελοντες» σε δραση στην οροσειρα της Ροδοπης

Για να φροντίσουν οπωρώνες και να παρατηρήσουν τη ζωή της αρκούδας - Νίκος Νικήσιανης, μέλος της ομάδας διαχείρισης του προγράμματος (ΦΔΟΡ) «Στην περιοχή της Ροδόπης έχουν καταγραφεί πάνω από 50-60 θέσεις εγκαταλελειμμένων οπωρώνων που αποτελούν πολύ σημαντικό πυρήνα βιοποικιλότητας»

Εγκαταλελειμμένοι οπωρώνες σε διάσπαρτους ερειπωμένους ορεινούς οικισμούς, η ζωή και η δράση της καφέ αρκούδας, τίθενται στο επίκεντρο προγράμματος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ορθή διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, που υλοποιεί για πρώτη φορά ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, με τη συμμετοχή εθελοντών. Ανάμεσα στις δράσεις που θα εξελιχθούν από την 1η Αυγούστου έως τις 17 Οκτωβρίου, περιλαμβάνεται η καταγραφή, ο καθαρισμός και η συντήρηση μονοπατιών στα όρια ευθύνης του φορέα, η πυροπροστασία, η καταγραφή παράνομων δραστηριοτήτων, η ενημέρωση των επισκεπτών και η συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις.
 
«Στην περιοχή της Ροδόπης, έχουν καταγραφεί πάνω από 50-60 θέσεις οπωρώνων, αποτελούν πολύ σημαντικό πυρήνα βιοποικιλότητας καθώς φιλοξενούν και παλιές παραδοσιακές ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν καν καταγραφεί» δήλωσε στον «ΠτΘ» ο βιολόγος κ. Νίκος Νικήσιανης, μέλος της ομάδας διαχείρισης του προγράμματος εκ μέρους του φορέα. Επιπλέον, όπως προσθέτει ο ίδιος, «προσφέρουν ένα σημαντικό οικότοπο για την άγρια ζωή, τη χλωρίδα και την πανίδα. Για παράδειγμα, αποτελούν έναν βασικό διατροφικό πόρο για πολλά είδη πουλιών και θηλαστικών, ανάμεσά τους και τα εμβληματικά είδη της περιοχής όπως είναι η αρκούδα». Στο πλαίσιο του προγράμματος οι συμμετέχοντες εθελοντές και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς της Ροδόπης πρόκειται να περιποιηθούν υφιστάμενα δέντρα, με καθαρισμό του κορμού τους και τους εδάφους, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να παρατείνουν την επιβίωση των εγκαταλελειμμένων οπωρώνων. 

Η αρκούδα στον ορεινό όγκο της Ροδόπης

Για τουλάχιστον 15 χρόνια δεν προχώρησε κάποια επισταμένη επιχείρηση καταγραφής-παρακολούθησης του πληθυσμού της αρκούδας. «Είναι σίγουρο ότι υπάρχει ένας μικρός πληθυσμός κι αυτός ο μικρός πληθυσμός, αρκετά συχνά δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία, καθώς οι αρκούδες, όπως είναι γνωστό είναι ζημιάρικα ζώα», περιγράφει ο κ. Νικήσιανης.
 
Τα στοιχεία για την ζωή της αρκούδας στην περιοχή, φέτος, δεν θεωρούνται ευχάριστα για το συγκεκριμένο είδος των μεγάλων θηλαστικών, σύμφωνα και με τα πρώτα αποτελέσματα προγράμματος παρακολούθησης των θηλαστικών της περιοχής, που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης και θα ολοκληρωθεί στα τέλη της χρονιάς.
 
Οι αρκούδες «ζουν και τρέφονται κοντά στον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του κι έτσι πολλές φορές προκαλούν ζημιές, σε ζώα, σε μελίσσια και σε χωράφια» αναλύει ο ίδιος, παραθέτοντας και μέτρα προστασίας κοπαδιών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως «οι σωστοί ποιμενικοί σκύλοι, ηλεκτροφόρες περιφράξεις, η φύλαξη των κοπαδιών από τον άνθρωπο, ο σωστός στολισμός των ζώων, επίσης ένα δίκαιο κι αποτελεσματικό σύστημα αποζημιώσεων».
 
Η ομάδα έργου του προγράμματος « Οικο-εθελοντές» πρόκειται να καταγράψουν, στη διάρκειά του, απόψεις των ντόπιων και περιστατικά «με θύμα την αρκούδα ή επιθέσεις» του μεγάλου θηλαστικού.

Καλοκαιρινός εθελοντισμός στη φύση

Το στέλεχος του ΦΔΟΡ, επισημαίνει το μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής που εκδηλώθηκε από εθελοντές από αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη κι από τις τοπικές κοινωνίες της Ξάνθης και της Δράμας, για το φετινό πρόγραμμα των Οικο-Εθελοντών. Απέδωσε το γεγονός, καταρχήν «στο ενδιαφέρον για τις προστατευόμενες περιοχές» επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα, προσφέρει δυνατότητα διαφυγής από την καθημερινότητα κι αποτελεί «μια καλή διέξοδο, την εποχή της ακραίας κρίσης, ώστε άνθρωποι να βρεθούν στη φύση». Ήδη οι πρώτες εβδομαδιαίες περίοδοι έχουν καλυφθεί από άποψη συμμετοχής ενώ στην παρούσα φάση συμπληρώνονται οι περίοδοι του φθινοπώρου.
 
Οι εθελοντές θα συμμετέχουν και σε όλα τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης της χλωρίδας και της πανίδας που εκτελεί παράλληλα ο φορέας διαχείρισης
 
Έδρα του έργου και της ομάδας εθελοντών θα είναι το Μεσοχώρι της Δράμας. Όλο το κόστος για τη φιλοξενία, τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες, καλύπτεται μέσα από το πρόγραμμα.
 
Το Σάββατο 1 Αυγούστου, στις 19.00 στο Παρανέστι προγραμματίστηκε η εναρκτήρια εκδήλωση των Οικο-εθελοντών, οπότε θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο εκπαίδευσης των εθελοντών ενώ θα ακολουθήσει βραδιά γνωριμίας.
 
INFO
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρέχονται μέσω του email: [email protected], στο Facebook στη σελίδα EcoVolunteers Fdor ή και twitter @VolunteersFDOR. και στα τηλέφωνα 6977274287, 6976629310.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.