Οι υψηλες βαθμολογιες αποτελεσμα υψηλων στοχων

Χαμόγελα ευτυχίας και ανακούφισης έφερε η ανακοίνωση των βαθμών των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τους πέντε μαθητές του φροντιστηρίου «Πολυδύναμο» που είδαν τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς, αλλά και συνολικά την προσπάθειά τους καθ’ όλη την πορεία τους στα θρανία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να ανταμείβονται.
Αυτό είναι και το βασικό συστατικό της επιτυχίας τους άλλωστε, όπως ανέφεραν μιλώντας στον «ΠτΘ», οι γερές βάσεις δηλαδή που είχαν θέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από το συστηματικό διάβασμά τους.
 
Η χθεσινή ημέρα για την Μαρία Λιάπη, τον Γιάννη Δαλακούρα, τον Βασίλη Εμμανουήλ, την Εύη Παπαγιάννη και την Αλεξάνδρα Πεταλωτή, σηματοδότησε το τέλος της μαθητικής τους πορείας και την αρχή ενός νέου, πολλά υποσχόμενου κεφαλαίου, αυτού της φοιτητικής τους ζωής. Κάθε ένας εκ των προαναφερθέντων μίλησε στον «ΠτΘ» για τα όσα επιθυμεί το νέο αυτό κεφάλαιο της ζωής τους να φέρει, αλλά και το πώς έφτασαν μέχρι εδώ, δίνοντας ωστόσο πρώτα τον λόγο στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου «Πολυδύναμο» κ. Ανέστη Στρατιάδη. 

Ανέστης Στρατιάδης «Με το νέο σύστημα οι μαθητές που στόχευαν εξ αρχής στις υψηλόβαθμες σχολές, δεν είχαν δικαίωμα στην αποτυχία»


Ο κ. Στρατιάδης ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα αλλά και αν και σε τι βαθμό αυτά επηρεάστηκαν από το νέο εξεταστικό σύστημα που ίσχυσε φέτος για πρώτη φορά, υπογράμμισε πως «σε επίπεδο βαθμολογιών δεν παρατηρήσαμε μεγάλες διαφορές, καθώς και φέτος οι μαθητές μας συγκέντρωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε τέσσερα από έξι υποχρέωσε τους μαθητές που είχαν θέσει υψηλούς στόχους, υψηλόβαθμες δηλαδή σχολές, να είναι άψογοι στην απόδοσή τους. «Οι μαθητές που στόχευαν εξ αρχής στις υψηλόβαθμες σχολές, δεν είχαν το δικαίωμα στην αποτυχία, καθώς πλέον τα μαθήματα ήταν λιγότερα» υπογράμμισε ο ίδιος κρατώντας ωστόσο στάση αναμονής για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων με την ανακοίνωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων.
 
Κληθείς να προβλέψει τα επίπεδα στα οποία θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής, ο κ.Στρατιάδης, πρόβλεψε άνοδο των σχολών που ανήκουν στη θεωρητική κατεύθυνση, με την εξαίρεση των παιδαγωγικών τμημάτων, «λόγω μη επιλογής τους από τους μαθητές» όπως επεσήμανε, ενώ έκανε λόγο για «συσσώρευση μαθητών» σε ό,τι αφορά τις ιατρικές σχολές. 

Μαρία Λιάπη – Γιάννης Δαλακούρας, Ψήφο εμπιστοσύνης στη Θράκη και στα Τμήματα του ΔΠΘ


Η Μαρία Λιάπη, μαθήτρια της θεωρητικής κατεύθυνσης, κατάφερε να συγκεντρώσει 16.547 μόρια, στοχεύοντας στην είσοδό της στην Νομική. Μάλιστα όπως τόνισε πρώτη της επιλογή θα αποτελέσει η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς επιθυμεί την παραμονή της στην Κομοτηνή. Όπως επισήμανε η Κομοτηνή αποτελεί μία πολύ ωραία πόλη για να περάσει κάποιος τα φοιτητικά του χρόνια, ενώ η επιλογή της βασίστηκε και σε οικονομικούς λόγους. Η ίδια εκμυστηρεύτηκε πως δεν είχε άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, χαρακτηρίζοντάς τες ωστόσο ως μία δύσκολη για την ίδια εμπειρία, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το νέο σύστημα, η ίδια το έκρινε θετικά, υπογραμμίζοντας πως ναι μεν είναι λιγότερα μαθήματα, με μεγαλύτερη ωστόσο ύλη.
 
Και ο Γιάννης Δαλακούρας δίνει ψήφο εμπιστοσύνη στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, καθώς τα 18.637 μόρια που συγκέντρωσε στη θετική κατεύθυνση, του εξασφαλίζουν την είσοδό του στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η επιλογή του αυτή σύμφωνα με τον ίδιο ήρθε κατόπιν ώριμης σκέψης, τόσο των προσωπικών του «θέλω» όσο και των προτάσεων που είχε από πλευράς των καθηγητών του. Οι υπολογιστές και η πληροφορική αποτελούσαν ανέκαθεν όπως δήλωσε την μεγάλη του αγάπη, αλλά και έναν τομέα που μπορεί να τον βοηθήσει στην πορεία του στο εξωτερικό, που είναι στα μελλοντικά σχέδιά του.
 
Οι αντίστοιχες σχολές σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη αποτελούσαν την δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα επιλογή του, ωστόσο η Ξάνθη όπως τόνισε υπερτέρησε. Όσο αφορά το νέο σύστημα των πανελλαδικών ο ίδιος το έκρινε ως καλύτερο, λέγοντας πως «τα λιγότερα μαθήματα μας έδωσαν τη δυνατότητα να αφιερωθούμε πλήρως σε αυτά». 

Εύη Παπαγιάννη, Οι γερές βάσεις των προηγούμενων ετών της εξασφάλισαν την είσοδό της στην Ιατρική


Η Εύη Παπαγιάννη κατά τη χθεσινή ημέρα έκανε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του παιδικού της ονείρου, που δεν ήταν άλλο από το να γίνει γιατρός. Με βαθμολογία 19.234 μόρια στο πεδίο των επιστημών υγείας, η Εύη ανέβηκε με επιτυχία το πρώτο από μία σειρά σκαλοπατιών που θα χρειαστεί να ανέβει, μέχρι να υλοποιήσει πλήρως το όνειρό της, δηλώνοντας πως οι ιατρικές σχολές θα είναι οι μόνες σχολές που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό της δελτίο.
 
Η ίδια «φλέρταρε» και με την ιδέα της Αρχιτεκτονικής, λόγω της αγάπης της για το σχέδιο, ωστόσο το νέο εξεταστικό σύστημα και οι απαιτήσεις αυτού από όσους είχαν θέσει υψηλούς στόχους, την έκαναν να επιλέξει τελικά την Ιατρική. Η ίδια ερωτηθείσα σχετικά με το νέο σύστημα, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ.Στρατιάδη υπογραμμίζοντας πως «άμα στοχεύεις ψηλά με το νέο σύστημα δεν έχεις περιθώριο λάθους».
 
Το μυστικό της επιτυχίας της σύμφωνα με την ίδια ήταν οι γερές βάσεις τις οποίες «έχτισε» στο πέρασμα των μαθητικών της χρόνων, τα οποία και αποχαιρέτησε με χαμόγελο, για να ξεκινήσει το νέο κεφάλαιο της ζωής της, ενδεχομένως στην Κρήτη ή στην Θεσσαλονίκη που αποτελούν και τις πρώτες της επιλογές. 

Αλεξάνδρα Πεταλωτή, Στη Νομική, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, αλλά όχι δικηγόρος


Η παροιμία «κατά μάνα κατά κύρη» βρήκε απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση της Αλεξάνδρας Πεταλωτή, κόρης του πρώην υφυπ. Δικαιοσύνης και δικηγόρου κ.Γιώργου Πεταλωτή και της συμβολαιογράφου κ.Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 19.263 μόρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τη βάση εισαγωγής των Νομικών Σχολών της χώρας μας, που θα αποτελέσουν και την πρώτη της επιλογή.
 
Η Αλεξάνδρα δήλωσε δικαιωμένη από τα αποτελέσματα της φετινής προσπάθειας της, κάνοντας λόγο για μία «δύσκολη χρονιά, η οποία απαιτούσε πολύ διάβασμα και συγκέντρωση στον στόχο».
 
Όπως και η Εύη, κολλητή της φίλη, όπως εκμυστηρεύτηκαν στον «ΠτΘ», θεωρεί ως βασικό συστατικό της επιτυχίας της τις βάσεις που είχε θέσει τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τον πολύ καλό προγραμματισμό που είχε στο διάβασμά της.
 
Ερωτηθείσα για την επιλογή της Νομικής, στο κομμάτι της επαγγελματικής της αποκατάστασης, η ίδια επεσήμανε πως δεν την ενδιαφέρει η ενεργή δικηγορία, ωστόσο η επιλογή έγινε λόγω του γεγονότος ότι «πρόκειται για μία σχολή με ευρύ αντικείμενο και περιεχόμενο» που θα της προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε πλειάδα αντικειμένων όταν αποφοιτήσει, χωρίς να αποκλείει το κομμάτι της δημοσιογραφίας, το οποίο όπως τόνισε την ενδιαφέρει πολύ.

Βασίλης Εμμανουήλ, Η πίστη στις δυνάμεις του και η εμπειρία της πρώτης χρονιάς «κλειδί» για την επιτυχία


Ο Βασίλης Εμμανουήλ, είναι μοναδικός από τους πέντε μαθητές που πέρασε τη «δοκιμασία» των πανελληνίων εξετάσεων για δεύτερη φορά, έχοντας επομένως και τη δυνατότητα να συγκρίνει τα δύο συστήματα στα οποία εξετάστηκε.
 
Ο ίδιος φέτος συγκέντρωσε 18.631 μόρια, βάζοντας «πλώρη» για την Ιατρική, η οποία αποτελούσε πάντα το όνειρο του. Ένα όνειρο το οποίο ωστόσο δεν αποτέλεσε τυχαία επιλογή, καθότι προέρχεται από ιατρική οικογένεια. Ερωτηθείς σχετικά με τη φετινή του εμπειρία και το νέο σύστημα, σε σχέση με το περσινό ο Βασίλης έκανε λόγο για μεγάλη διαφορά στον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, χαρακτηρίζοντας ως ευκολότερα τα φετινά, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «ανεξαρτήτως εξεταστικού συστήματος, η επίδοση εξαρτάται κυρίως από τον μαθητή, την προσπάθειά του και τη γνώση των αδυναμιών ή των δυνατών του σημείων».
 
Επιπλέον ο ίδιος τόνισε πως «η δεύτερη χρονιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προετοιμασία που είχε κάνει ένας μαθητής την πρώτη φορά των εξετάσεων» επισημαίνοντας πως στη δική του περίπτωση η καλή προετοιμασία και κατά την πρώτη χρονιά, συνέβαλλε τα μέγιστα στη φετινή του επιτυχία.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.