Οι υγειονομικοι της Ροδοπης σηκωνουν μανικια

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ βρέθηκε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής την πρώτη μέρα των εμβολιασμών

Αποσυμφόρηση της κλινικής covid ώστε να μπορέσουν να «ανασάνουν» οι υγειονομικοί υποσχέθηκε ο Δημήτρης Τσαλικάκης

Κανονικά ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής οι εμβολιασμοί των υγειονομικών για τον κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με 50 άτομα να εμβολιάζονται την πρώτη μέρα, ενώ 200 θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Με την ευκαιρία της έναρξης των εμβολιασμών στην Κομοτηνή και όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, στο νοσοκομείο Κομοτηνής βρέθηκε και ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, ο οποίος συζήτησε με τη διοίκηση και τα στελέχη του νοσοκομείου τόσο για την πορεία των εμβολιασμών όσο και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για να «δοθούν ανάσες» στους υγειονομικούς με την αποσυμφόρηση της κλινικής Covid 19.

Δημήτρης Τσαλικάκης: «Αυτή είναι η αρχή του τέλους»

Για πολύ καλή ροή των εμβολιασμών, σε όλα τα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας, μίλησε ο κ. Τσαλικάκης, τονίζοντας πως όσο προχωρά ο εμβολιασμός, ενδιαφέρονται ακόμα περισσότεροι υγειονομικοί, όσοι δηλαδή δεν είχαν εγγραφεί από την αρχή στους καταλόγους των εμβολιασμών. «Βλέπουν τους συναδέρφους τους να εμβολιάζονται, νιώθουν μια ασφάλεια, ακόμα και όσοι ήταν σκεπτικιστές και ήθελαν καλύτερες πληροφορίες. Αυτές έχουν δοθεί, και βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα ενδιαφέροντος» σημείωσε διαβεβαιώνοντας πως θα καλυφθεί και αυτό.

Το ποσοστό των υγειονομικών που εγγράφηκαν για εμβολιασμό στο πρώτο κάλεσμα ήταν ικανοποιητικό, σημείωσε ο κ. Τσαλικάκης, φτάνοντας το 65%, με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελείται από γιατρούς, και αναμένουν ότι θα αυξηθεί με το νέο αυτό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί. Τόνισε πάντως πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, και όποιος υγειονομικός δεν το επιθυμεί δεν θα συμμετάσχει σε αυτόν.

Αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες σε όλη την υγειονομική περιφέρεια εξελίσσονται κανονικά, έχει σχεδόν τελειώσει η πρώτη φάση στη Θεσσαλονίκη, ενώ και τα υπόλοιπα νοσοκομεία θα λάβουν τις επόμενες δόσεις του εμβολίου από τη Δευτέρα. Όλη αυτή η καλή ροή, σημείωσε, οφείλεται στον πολύ καλό προγραμματισμό που έγινε τόσο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όσο και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, ενώ τόνισε πως όσο επεκτείνεται και σε άλλες ομάδες, τόσο θα αυξάνεται και ο ρυθμός εμβολιασμού.

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους. Έχουμε ακόμα διαδρομή που πρέπει να περπατήσουμε σταθερά, μέχρι να φτάσει το πραγματικό τέλος της πανδημίας» επεσήμανε ο ίδιος για να διευκρινίσει πως ενώ η εκκίνηση είναι θετική, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα μέχρι το τέλος.

Θέλοντας λοιπόν να είναι έτοιμοι για όλα, σχεδιάζουν από Δευτέρα να σταματήσει το Νοσοκομείο της Κομοτηνής να δέχεται περιστατικά κορωνοϊού, ώστε να δώσουν μια ευκαιρία στο υγειονομικό σύστημα της Κομοτηνής να ξεκουραστεί, ώστε να είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μάλιστα αποκάλυψε πως θα μελετήσουν αν μπορούν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα την λειτουργία τους ξανά κάποια εξωτερικά ιατρεία, ώστε να υπάρξει μια κανονικότητα στο σύστημα.

Μάγδα Γιαμουστάρη: «Σηκώνουμε τα μανίκια και κερδίζουμε την ζωή μας πίσω»

Από την πλευρά της η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Μάγδα Γιαμουστάρη σημείωσε πως ο εμβολιασμός στο Νοσοκομείο κυλάει πολύ καλά, με μία εμβολιαστική γραμμή που κάνει 50 εμβόλια την ημέρα.

Τη Δευτέρα θα ολοκληρώσουν τα πρώτα 200, και περιμένουν να έρθουν τα υπόλοιπα για να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι υγειονομικοί του Νοσοκομείου που έχουν δηλώσει συμμετοχή, καλύπτοντας περίπου 540 άτομα, ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για τους υγειονομικούς των Κέντρων Υγείας.

Ευχαρίστησε δε για την επίσκεψή του τον κ. Τσαλικάκη, σημειώνοντας πως αυτή είναι συμβολική, γιατί δηλώνει πως «ο εμβολιασμός είναι άμεση προτεραιότητα, σηκώνουμε τα μανίκια και κερδίζουμε την ζωή μας πίσω» και θεωρεί πως όλα θα πάνε πολύ καλά.

Πρώτη εμβολιάστηκε μια νοσηλεύτρια των ΤΕΠ, και δεύτερη μια γιατρός, η επιστημονική υπεύθυνη της κλινικής Covid, ενώ στη συνέχεια εμβολιάστηκαν γιατροί και νοσηλευτές της κλινικής, όπως και η ίδια.

Γιώργος Πατλάκας: «Διαθέτουμε και τη γνώση, και τον προγραμματισμό, ώστε να είμαστε αισιόδοξοι»

Την ικανοποίησή του  για την έναρξη των εμβολιασμών με ομαλό ρυθμό, εξέφρασε ο Διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Πατλάκας. Όσο για την ετοιμότητα του Νοσοκομείου για την επόμενη φάση και τυχόν νέα έξαρση κρουσμάτων, ανέφερε πως είναι έτοιμοι. «Διαθέτουμε και τη γνώση, και τον προγραμματισμό, ώστε να είμαστε αισιόδοξοι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μειώνουμε την εγρήγορσή μας» σημείωσε. Υπενθύμισε δε πως οι ασθενείς είχαν φτάσει τους 35, και αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο είναι 15, και ελπίζει πως με τη βοήθεια του Διοικητή θα μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός, ώστε να δοθεί μια ανάσα στο προσωπικό.

Αλέκος Σπανός: «Ήρθε η ώρα το Νοσοκομείο Κομοτηνής, που ανταπεξήλθε και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα, κάπως να αποσυμφορηθεί και να οργανωθεί για την έλευση του τρίτου κύματος»

Τέλος από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ο κ. Αλέκος Σπανός ανέφερε πως κρατούν από την επίσκεψη του κ. Τσαλικάκη, πως «ήρθε η ώρα το Νοσοκομείο Κομοτηνής, που ανταπεξήλθε και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα, κάπως να αποσυμφορηθεί και να οργανωθεί για την έλευση του τρίτου κύματος».

Παράλληλα ο ίδιος εκμυστηρεύθηκε πως η έναρξη των εμβολιασμών, είναι μια μέρα αισιοδοξίας για όλους, και εξέφρασε την εκτίμησή του πως όλα θα πάνε καλά αρκεί να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Βίντεο με τις δηλώσεις

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.