Οι Ξυλαγανιωτες γιορτασαν τους Αγιους Ραφαηλ, Νικολαο και Ειρηνη

Τους θαυματουργούς Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη γιόρτασαν και φέτος πανδήμως οι Ξυλαγανιώτες στο ομώνυμο παρεκκλήσι στην είσοδο του οικισμού στην περιοχή των στρατοπέδων. Πανδήμως, μια και γυναίκες και άνδρες επιστρατεύονται ετοιμάζοντας Τράπεζα Αγάπης για το σύνολο των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού.
 
Όπως ορίζει εξάλλου η παράδοση, τα καζάνια στήθηκαν στον αύλειο χώρο του παρεκκλησιού των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, από νωρίς το πρωί, η δε τέλεση του εθίμου, όπως εξακολουθεί να συμβαίνει στην Ξυλαγανή, είναι από τις ωραιότερες σύγχρονες εικόνες αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. Φωτιές άναψαν σε αυτοσχέδιες πυροστιές από τσιμεντόπλινθα και οκτώ καζάνια στη σειρά στήθηκαν για να τιμήσουν τους θαυματουργούς αγίους και την Ορθόδοξη παράδοση των πρώτων χριστιανών.
 
Καλύτερα όμως αφηγούνται για το έθιμο και τη συστράτευση γυναικών και ανδρών στην ετοιμασία της οι φωτογραφίες που ακολουθούν. Να σημειώσουμε ότι οι Ξυλαγανιώτες με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη και τη Μικρασία έχουν στην παράδοσή τους, και τη διατήρησαν, την προσφορά αμνών προς τους αγίους τους και όλοι συμβάλλουν ο καθένας από το υστέρημά του για την παρασκευή Τράπεζας Αγάπης.
 
Της Τράπεζας της Αγάπης προηγήθηκε Θεία Λειτουργία για τους εορτάζοντες αγίους και αρτοκλασία παρουσία του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Τσιναρέλη.
 
Και του χρόνου! 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.