Οι συνεπειες της κλιματικης αλλαγης ειναι εδω

Τα προβλήματα της δεν θα προσπεράσουν την Ροδόπη, τονίστηκε στην εκδήλωση «Αντίστροφη Μέτρηση» στην Κομοτηνή

Υψηλότερες θερμοκρασίες και ξηρασίες επιφυλάσσει το μέλλον αν δεν αναλάβουν όλοι δράση

Υψηλότερες θερμοκρασίες, ξηρότερο έδαφος, ακόμα και έλλειψη πόσιμου νερού περιμένουν τη Ροδόπη στα επόμενα 20 χρόνια, αν δεν ανασχεθεί η πορεία της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση με τίτλο «Αντίστροφη Μέτρηση», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, με διοργανωτές την Gro2be μαζί με την System and G, το ΔΗ.ΣΥ.Ν. (Δημοτικό συμβούλιο νέων) και τον Δήμο Κομοτηνής στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκό σώμα αλληλεγγύης», με την υποστήριξη του Exagono και της ΚοινΣΕπ «Θράκης Κίνητρο» και τη συμμετοχή μιας σειράς φορέων, αλλά και θρησκευτικών ηγετών της περιοχής μας, όπως ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και ο αναπληρωτής του Μητροπολίτη των ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, κ. Χοβανές Σαγντετσιάν.

Εμφανή πλέον τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής

Βασικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Alexis Marlangue, Γάλλος μηχανικός τροφίμων, που είναι εθελοντής μέσα από το European Solidarity Corps και την System and G στην πόλη της Κομοτηνής, για την οποία διεξάγει μια έρευνα σχετική με την Κλιματική Αλλαγή.

Όπως ανέφερε, είναι γνωστό εδώ και 30 χρόνια ότι το κλίμα αλλάζει, αλλά φέτος είδαμε ότι το φαινόμενο έχει αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερη ένταση διεθνώς, με όσα συμβαίνουν για παράδειγμα με τις πλημμύρες στο Πακιστάν κάτι που μπορεί και στην Ελλάδα σε 10, 20 ή 30 χρόνια να γίνει συχνό φαινόμενο.

Για αυτό είναι σημαντικό να βρούμε την αιτία της κλιματικής αλλαγής, και τι μπορούμε να κάνουμε, καθώς έχουμε ακόμα χρόνο για να επιβραδύνουμε το φαινόμενο, κάτι που αποτελεί στοίχημα για την ζωή μας, και την ισορροπία της βιοποικιλότητάς, η διατάραξη της οποίας θα σημάνει μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα αλλά ακόμα και νερό.

Ο μέσος όρος ανόδου της θερμοκρασίας είναι στο 1,1ο C, και ήδη βλέπουμε καταστροφές αλλά και ξηρασία. Γι’ αυτό, πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε κινήσεις και να αλλάξουμε, ενώ αν κανένας μας δεν κάνει τίποτα, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της γης κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Μεγάλες αλλαγές και στην Κομοτηνή

Όπως αναφέρθηκε, για τα επόμενα 20 χρόνια, στην Κομοτηνή η κλιματική αλλαγή θα εκδηλώνεται με θερμότερα καλοκαίρια (+3ο C κατά μέσο όρο), που χαρακτηρίζονται από καύσωνες και τροπικές νύχτες (θερμοκρασία πάνω από 20ο C, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των πιο αδύναμων, παιδιών και ηλικιωμένων). Αντίστοιχα, οι χειμώνες θα είναι επίσης θερμότεροι (+2,5ο  C). Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει επίσης στην ξήρανση του εδάφους (απώλεια 18 έως 27% της υγρασίας του εδάφους) και έλλειψη πόσιμου νερού.

Η ένταση και η επανάληψη αυτών των φαινομένων θα εξαρτηθεί από τις εκπομπές αερίων που προκαλούμε και αυξάνουν την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Κάθε σωματίδιο αερίου που δεν εκπέμπεται θα μειώσει τις αρνητικές συνέπειες. Γι’ αυτό, τονίστηκε, είναι σημαντικό να αλλάξουμε τις συνήθειες μας.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σημαίνει πως σε 20 χρόνια τα σημερινά παιδιά και έφηβοι, αντιμέτωποι με τις συνέπειες στα τρόφιμα και την παροχή πόσιμου νερού θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για άλλες χώρες με καλύτερες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας κλειστά σύνορα ή συγκρούσεις.

Όσοι σήμερα είναι από 20 έως 40, πέρα από την αντιμετώπιση μιας περίπλοκης καθημερινότητας, στις οικογένειες, οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αποδυνάμωση των παιδιών, ειδικά κατά τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, διασφαλίζοντας παράλληλα και την υγεία των ηλικιωμένων.

Όσοι δε είναι μεταξύ 40 και 60 σήμερα, θα δουν το σώμα τους να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τους καύσωνες και τις καυτές νύχτες του Καλοκαιριού.

Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση όλων

Εκ μέρους της Gro2be και του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής ο κ. Άγγελος Κιουρτζίδης  σημείωσε πως η εκδήλωση αφορά την κλιματική αλλαγή στην πόλη μας, θέλοντας να δείξει ότι αν δεν δράσουμε εμείς σαν πόλη και σαν πολίτες, δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνει κάτι από τους άλλους.

Για αυτό και συνεργάστηκαν με τον κ. Marlangue, που βρέθηκε στην Κομοτηνή ώστε να βγάλουν κάποια συμπεράσματα, από τις αλλαγές που ήδη ζούμε, ενώ δεν μας μένουν πολλά χρόνια.

«Ο κόσμος δυστυχώς δεν είναι αρκετά ενημερωμένος», τόνισε, όλοι γνωρίζουν πως κάτι συμβαίνει με το κλίμα κανείς όμως δεν ξέρει λεπτομέρειες και όσα θα έπρεπε να γνωρίζει.

Αυτό που χρειάζεται είναι να είναι ευαισθητοποιημένος ο κόσμος αλλά και να αναλάβει δράση, για αυτό και προχώρησαν σε αυτή την εκδήλωση και ελπίζουν να πετύχουν κάτι καλό με τη συνεργασία όλων των φορέων.

Το μήνυμα της εκκλησίας για το περιβάλλον

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε πως πρέπει με τη σύμπραξη όλων να προστατευτεί το φυσικό μας περιβάλλον.

Μετέφερε δε τα μηνύματα της εκκλησίας και της θεολογίας για το περιβάλλον, τονίζοντας πως «οι άνθρωποι καθιστάμεθα από το Θεό καλοί διαχειριστές» του περιβάλλοντος. Η Εκκλησία λοιπόν διαχρονικά, αλλά ακολουθώντας και το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που έχει χαρακτηριστεί ως «Πράσινος Πατριάρχης», λόγω των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, και προέτρεψε τους ανθρώπους να γίνουν παραδείγματα για να διαφυλάξουν τον κόσμο αυτό, και να διορθώσουν όσο το δυνατόν τα λάθη του παρελθόντος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής του Μητροπολίτη των ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, κ. Χοβανές Σαγντετσιάν τόνισε πως σαν Αρμενική Εκκλησία και κοινότητα θεώρησαν καθήκον τους να συμμετάσχουν σε τέτοιες δράσεις, μιας και η νεότητα είναι το μέλλον της πόλης και της χώρας.

Και ενώ δεν αναφέρθηκε ειδικά στην κλιματική αλλαγή, μιας και δεν είναι ειδικός για αυτή, θέλησε να τονίσει πως η ανθρωπότητα συνολικά πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και να μην είναι η αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος, γιατί αν δεν φροντίσουμε εμείς, κάποια μέρα στο μέλλον τα παιδιά μας δεν θα μπορούν να ζήσουν και να παίξουν στη γη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.