Οι σταθμοι της επισκεψης του Μαργαριτη Σχοινα στην Κομοτηνη

Τις δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια ΑΜΘ να κινηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος

Πρότεινε τη διενέργεια αναπτυξιακού συνεδρίου στην περιοχή το επόμενο διάστημα

Για τις δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αδράξει τις ευκαιρίες που δίνονται μέσα από τις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που θα έρθουν στη χώρα μας την επόμενη περίοδο, μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

Καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας του στην πόλη, ο κ. Σχοινάς δεν παρέλειψε να τονίσει την μοναδικότητά της περιοχής και την δυνατότητα να αποτελέσει παράδειγμα του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, έχοντας αποδείξει πως μπορούν να υπάρξουν υποδειγματικές διαπολιτισμικές και διαθρησκευτικές κοινότητες που ζουν σε αρμονία

Δεσμεύτηκε δε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα αναπτυξιακό συνέδριο στην περιοχή με την ευκαιρία της εκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο θα εντοπιστούν οι αδυναμίες, αλλά και οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο για την περιοχή

Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κομοτηνή από την έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ στη συνέχεια απεύθυνε ομιλία στους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

Ο Μ. Σχοινάς με τους Δημάρχους Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκη, Ξάνθης Μ. Τσέπελη και Κομοτηνής Γ. Γκαράνη

Αποτροπή δημιουργίας δομής μεταναστών στη Θράκη

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης ζήτησε από τον Επίτροπο να συμβάλλει στην αποτροπή δημιουργίας δομής μεταναστών στη Θράκη, στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Σε μια αποδεκατισμένη οικονομικά και αναπτυξιακά περιοχή, δεν προσθέτει κανείς επιπλέον δυσβάσταχτα προβλήματα. Φροντίζει άμεσα να επιλύσει τα ήδη υπάρχοντα και να δώσει αναπτυξιακές προοπτικές που θα επιτρέψουν στον τόπο μας να βγει από το τέλμα της φτωχοποίησης και να ατενίσει με ελπίδα το μέλλον» υπογράμμισε.

«Εμείς, λοιπόν, εδώ στη Θράκη, ως κομμάτι αυτού του μεγάλου οικοδομήματος της ενιαίας και αλληλέγγυας Ευρώπης, ζητούμε από όλους σας να περιφρουρήσετε τον τόπο μας. Να νοιαστείτε, να αγαπήσετε, και να φροντίσετε την ακριτική μας γη σαν να είναι σπίτι σας» κατέληξε.

Τίμησε τον καλεσμένο του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος

Σταθερό μέλλον με ευημερία και προοπτική

Στην ομιλία του, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου της Διοίκησής του για την περιφερειακή ανάπτυξη, τα έργα και οι δράσεις του οποίου χρηματοδοτούνται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Τόνισε δε πως σε μια εποχή που οι κοινές προκλήσεις απαιτούν συνεργασία και διάλογο, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι οι άνθρωποί της, και το δεύτερο είναι η γεωγραφική της θέση.

«Με συστηματική δουλειά και με τις σωστές αποφάσεις, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μέλλον με ευημερία και προοπτική» ανέφερε χαρακτηριστικά

Φάρος ελπίδας για την Ευρώπη η Θράκη

Κατά την ομιλία του ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε την περιοχή μας σταυροδρόμι, αλλά και «φάρο ελπίδας» για όλη την ήπειρο, που θα αποτελέσει παράδειγμα του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Αφού μίλησε για τις δυνατότητες που έχει η περιοχή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, τόσο για την ψηφιακή μετάβαση όσο και για την πράσινη ανάπτυξη, σημείωσε πως είναι σε μοναδική θέση, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και τους δυναμικούς της ανθρώπους, να κάνει βήματα στο μέλλον.

Η ΕΕ στην επόμενη περίοδο, θα δώσει έμφαση σε τέσσερις τομείς: την Υγεία, μετά την μεγάλη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, την Οικονομία, μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης, το Μεταναστευτικό, για το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πιο δίκαιο σύμφωνο που θα καταμερίζει ισομερώς τα βάρη στις Ευρωπαϊκές χώρες, και τέλος στον τομέα της Αυτονομίας και της Γεωπολιτικής Ανεξαρτησίας.

«Στα 40 χρόνια της συμμετοχής της χώρας στην Ευρώπη, και στα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι επιτυχίες σπάνια έρχονται όταν συμβιβαζόμαστε», τόνισε, «αλλά μόνο όταν τολμάμε». «Πρέπει να προετοιμάσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη για την επόμενη μέρα, και σε αυτή την προετοιμασία κανένας δεν περισσεύει» σημείωσε, καλώντας όλους να συμμετέχουν στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

Η περιοχή μας, σημείωσε, έχει αποδείξει πως μπορούν να υπάρξουν υποδειγματικές διαπολιτισμικές και διαθρησκευτικές κοινότητες που ζουν σε αρμονία, και πως στην Ευρωπαϊκή Θράκη η ισότητα, η συμβίωση, η κοινή βούληση να πάμε όλοι μαζί μπροστά, είναι εφικτή.

Δεσμεύτηκε δε να επιστρέψει, για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού συνεδρίου στην περιοχή που θα δώσει λόγο και ρόλο σε όλους τους φορείς, και η διαδικασία του νέου ΕΣΠΑ είναι μοναδική αφορμή. «Θέλω να ξέρετε πως είμαι φίλος, και σύμμαχός σας, δεν θέλω να με βλέπετε ως επισκέπτη, αλλά ένα συντοπίτη» κατέληξε.

Θερμή ήταν η υποδοχή του επιτρόπου στο ΔΠΘ

Νέα εποχή για τα Europe Direct μέσω ΔΠΘ

Το πρωί του Σαββάτου η επίσκεψη του κ. Σχοινά συνεχίστηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου επισκέφτηκε την πρυτανεία με αφορμή τη δημιουργία της νέα δομής Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που θα έχει έδρα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή αλλά παρουσία σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, καθώς και οι Αντιπρυτάνεις κ. Ζωή Γαβρηιλίδου, Φώτης Μάρης, Μαρία Μιχαλοπούλου και Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος.

Καλωσορίζοντας τον Επίτροπο, ο κ. Πρύτανης τόνισε πως η παρουσία του σηματοδοτεί τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό του πανεπιστημίου, και τον συνεχάρη για το έργο που κάνει στην ΕΕ.

Αφού έκανε μια μικρή παρουσίαση του πανεπιστημίου, τόνισε πως χρησιμοποιεί ένα μεγάλο αριθμό χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ που στηρίζουν την έρευνα και την καινοτομία στην περιοχή.

Η Αντιπρύτανης  Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ. Καθηγήτρια κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, η οποία είναι συντονίστρια και υπεύθυνη του κέντρου, παρουσίασε το νέο αυτό εγχείρημα το οποίο πραγματοποιείται σε μια σύμπραξη με την Περιφέρεια ΑΜΘ, για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και συνεκτικό δίκτυο.

 «Με την συνεργασία αυτή, το δίκτυο των γραφείων Europe Direct ΑΜΘ θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη  σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς εκτός από τα κεντρικά γραφεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής θα αναπτυχθούν κόμβοι στις πόλεις της Δράμας, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας» ανέφερε.

Τα γραφεία στην Ξάνθη και την Κομοτηνή θα απασχολήσουν δύο άτομα, και από ένα άτομο οι κόμβοι στις υπόλοιπες πόλεις, σε αντίστοιχους χώρους που διατίθενται.

Για το γραφείο της Κομοτηνής, είναι σε επικοινωνία ία με τον Δήμο ώστε να στεγαστεί στον ίδιο χώρο με το σημερινό, ενώ στην Ξάνθη θα στεγαστεί σε ένα νεοκλασικό οίκημα ιδιοκτησίας του  Δ.Π.Θ., το οποίο και παρουσίασε στον Επίτροπο.

Κεντρικό άξονα του σχεδίου τους, σημείωσε, είναι η προβολή μιας Ευρώπης που ενδυναμώνει, προστατεύει και υπερασπίζεται τους πολίτες της, ενώ παράλληλα θα εδραιωθεί η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα Ευρωπαϊκά δρώμενα μέσα από την εδραίωση του δημόσιου διαλόγου.

Θερμή ήταν η υποδοχή του επιτρόπου στο ΔΠΘ

Θα ανοίξουν το πανεπιστήμιο στην κοινωνία τα Europe Direct

Ο κ. Αντιπρόεδρος από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ποιότητα του ακαδημαϊκού έργου που πραγματοποιείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πολλά από τα στελέχη του ευρύτερου κύκλου των συνεργατών του στις Υπηρεσίες των Βρυξελλών είναι απόφοιτοι του ΔΠΘ, καθώς και στην εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει το Πανεπιστήμιο.

Έθεσε δε ως προτεραιότητα την ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας του Πανεπιστημίου με την κοινωνία που το περιβάλλει, λέγοντας πως σε αυτό το κομμάτι τα γραφεία του Europe Direct ΑΜΘ καλούνται να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πρέπει να έχουν τα Γραφεία στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Τόνισε πως η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αυτά τα Κέντρα Ενημέρωσης να μην αφορούν τους ειδικούς, αλλά να ανοίξουν στην κοινωνία και να αποτελέσουν μια αφορμή για συζήτηση και ενημέρωση για την Ευρώπη, πολύ περισσότερο τώρα που αρχίζει και η διαδικασία της διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.