Οι σημαντικοτεροι σταθμοι της πορειας του Κ. Καραθεοδωρη σε ενα κομικ

Σύντομα και εντός του Μουσείου Καραθεοδωρή της Κομοτηνής

Ο υπογράφων τα κείμενα του «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ: Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ» Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης μιλά για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του από κοινού με τον εικονογράφο Παναγιώτη Πανταζή

Η ζωή και το έργο του Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των Θρακιωτών, και όχι μόνο. «Παγκόσμια» προσωπικότητα άλλωστε ο Καραθεοδωρή, φυσικό και επόμενο είναι  το ενδιαφέρον για το έργο του και την συνεισφορά του στην επιστήμη να έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, η οποία ωστόσο συνεχίζει μέσα από έργο ερευνητικό να «ξετυλίγει» άγνωστες ακόμα πτυχές της ζωής του.

Και αν το Μουσείο Καραθεοδωρή που εδρεύει στην Κομοτηνή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και μικρότερων ηλικιακά συμπολιτών αλλά και ταξιδιωτών ανοίγοντας τις πόρτες του στον σχολικό τουρισμό, πλέον θα έχει ένα ακόμα μέσο γνωριμίας της προσωπικότητας του Κ. Καραθεοδωρή με τους επισκέπτες του, παιδιά και ενηλίκους, μέσω από το novel graphic με τίτλο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ: Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος» με την υπογραφή του ερευνητή και συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή (PAN PAN).

Μια πρωτότυπη εκδοτική προσπάθεια από έναν πολύ καλό γνώστη της ζωής και του έργου του Κ. Καραθεοδωρή τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη ο οποίος για τρίτη φορά παρουσιάζει ένα έργο αφιερωμένο στην προσωπικότητα του Θρακιώτη μαθητικού.

Ένα graphic novel που περιγράφει κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του σπουδαίου επιστήμονα με τρόπο που επιθυμεί να προσεγγίσει και τους νεότερους αναγνώστες που επιθυμούν να μάθουν για την προσωπικότητά του.

Το graphic novel κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε όλη την Ελλάδα, ενώ όπως έκανε γνωστό ο συγγραφέας του κ. Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» σύντομα θα βρίσκεται και εντός του Μουσείου Καραθεοδωρή στην πόλη της Κομοτηνής.

Ο λόγος στον ίδιο…

ΠτΘ: Η προσωπικότητα του Κ. Καραθεοδωρή είναι άμεσα συνδυασμένη με τη Θράκη, και ως εκ τούτου έχουμε δει πάρα πολλές πρωτοβουλίες να αναπτύσσονται για τον ίδιο.   Αυτή τη φορά βλέπουμε κάτι διαφορετικό, ένα graphic novel. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση, όντας και ένας ερευνητής που έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό με τη ζωή και την πορεία του Κ. Καραθεοδωρή;

Ε.Ι.: Είναι η τρίτη προσπάθεια που κάνω με ένα βιβλίο για τον Κ.Καραθεοδωρή που εκδίδεται. Η πρώτη ήταν το 2013, όταν έκανα ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στοχαστής. Η δεύτερη ήταν πριν δύο χρόνια, το 2019, με τη μυθιστορηματική βιογραφία του Καραθεοδωρή και αυτή είναι η τρίτη που όντως αφορά σε ένα graphic novel. Είναι μια ιδέα που υλοποιήθηκε με τον εκδοτικό οίκο υπό την λογική να πλησιάσουμε όχι μόνο μεγάλους, αλλά και μικρούς, δηλαδή μαθητές, εφήβους, ώστε να έρθουν σε επαφή με το έργο του Καραθεοδωρή. Και φυσικά η μορφή του graphic novel μπορεί να διαβαστεί και από ενήλικες.

«Σκοπός μας δεν είναι να αναιρέσουμε τα προηγούμενα αλλά να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση στους αναγνώστες»

ΠτΘ: Όπως μαρτυρά και το όνομα του, διηγείστε μια ιστορία στις σελίδες του. Ποια είναι αυτή;

Ε.Ι.: Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Καραθεοδωρή. Είναι γραμμένο σε σενάριο και προσπαθούμε μαζί με τα δικά μου κείμενα και με την εικόνα που «υπογράφει» ο εικονογράφος – γραφίστας Παναγιώτης Πανταζής να γνωρίσουμε κάποιους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Καραθεοδωρή και να μάθει ο κόσμος ποιος είναι. Ήμουν τυχερός σε αυτό γιατί ο συνεργάτης μου ο Παναγιώτης Πανταζής, είχε κάνει κι άλλα βιβλία και πίστεψε στο βιβλίο όπως κι εγώ,  με αποτέλεσμα να βγει ένα καλό αποτέλεσμα μέσω του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει και να μάθει ποιος είναι ο Καραθεοδωρή. Όλα αυτά σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ένα βιβλίο. Σκοπός μας δεν είναι να αναιρέσουμε τα προηγούμενα, ο σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση στους αναγνώστες.

«Πρόκειται για μία προσπάθεια 2,5 ετών που θέλουμε να μείνει»

ΠτΘ: κ. Ιντζέμπελη, κατά τη διάρκεια της εργασίας σας πάνω σε αυτό το νέο δημιούργημά σας, ήρθατε σε επαφή με νέα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, σε σχέση με την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή;

Ε.Ι.: Οποιαδήποτε ενέργεια κάνω, οτιδήποτε γράψω, έχω κοιτάξει τα αρχεία μου και τις πηγές. Σίγουρα υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως για παράδειγμα κάποιες επιστολές που φυλάσσονται στο μουσείο της Κομοτηνής του Αϊνστάιν και άλλων προσώπων που είχαν σχέση με τον Καραθεοδωρή, όπως υπάρχει και μια αλληλογραφία. Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν και άλλες πηγές, τις οποίες τις ψάχνω. Πάντοτε όταν κάνω μια νέα δουλειά, ξανακοιτάω, αναθεωρώ μερικά πράγματα,  έχοντας ως κεντρικό πυρήνα το πρόσωπο το οποίο ξέρω, τον Καραθεοδωρή, και από κει και πέρα δίνω αυτές τις διαστάσεις. Το κεντρικό πρόσωπο που διηγείται την ιστορία, λέει με τον τρόπο του πού τον γνώρισε. Πρόκειται για μία προσπάθεια περίπου 2,5 χρόνων και θέλουμε αυτό που κάναμε να μείνει. Να διαβαστεί από τον κόσμο και το κυριότερο να αγαπηθεί γιατί είναι ένα καλό βιβλίο που οι εκδόσεις Παπαδόπουλος το έχουν εντάξει στην κατηγορία, πέρα από των ενηλίκων, στα βιβλία γνώσης. Το βιβλίο θα βρίσκεται και στο Μουσείο Καραθεοδωρή της Κομοτηνής, ώστε να μπορούν κάποιοι μαθητές γυμνασίου, λυκείου, δημοτικού που το επισκέπτονται αλλά και οι πιο μεγάλοι, να το διαβάσουν. Κατά την άποψή μου είναι ένα πλαίσιο «ανοίγματος» της προσωπικότητας του Καραθεοδωρή ώστε να τον γνωρίσουν και άλλοι άνθρωποι.  

«Δεν κλείνουμε ένα “παράθυρο” όπως ο Κ. Καραθεοδωρή, αλλά προσπαθούμε ό,τι κάνουμε να είναι πρωτότυπο»

ΠτΘ: Θα δούμε στο μέλλον και άλλες δικές σας συγγραφικές δουλειές για την προσωπικότητα του Κ. Καραθεοδωρή;

Ε.Ι.: Μέχρι στιγμής έχω κάνει τρεις δουλειές και δεν ξέρω στο μέλλον αν θα κάνω κάτι καινούργιο, αν και υπάρχουν πάντα οι πηγές που είναι ένα βήμα που σε προκαλεί να σταθείς από πάνω τους και να δεις τι άλλο μπορεί να κάνεις. Δεν κλείνουμε ένα «παράθυρο» όπως είναι ο Καραθεοδωρή, αλλά προσπαθούμε αυτό που θα κάνουμε ή που θα κάνω εγώ προσωπικά στο μέλλον, να είναι πάλι πρωτότυπο. Δεν θέλω να επαναλάβω τα ίδια και τα ίδια. Αν κάνω κάτι θέλω να βοηθήσει, αλλά παράλληλα να είναι και μια συνέχεια προς τα μπροστά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.