Οι Σαπες υποδεχθηκαν με καθε τιμη τον συμπολιτη τους Οικουμενικο Πατριαρχη

Την ανάγκη της ενίσχυση, και όχι απομείωση υπηρεσιών σε περιοχές όπως αυτή των Σαπών τόνισε ο Παναγιότατος

Στις Σάπες μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης, η Α.Π.Θ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ροδόπη, όπου έγινε δεκτός με μεγάλη συγκίνηση από το Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνο Χαριτόπουλο.

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν μαζί με τον Δήμαρχο ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ παρουσία στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου χοροστάτησε, του Πανοσολογιώτατου Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους Γέροντα Χριστόφορου του Ιβηρίτη, Αρχιερέων, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μακρή, της Προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης κ. Ντόρας Μπακογιάννη, των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Δ. Καιρίδη, κ. Θ. Ρουσόπουλου, κ. Ε. Στυλιανίδη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γ. Αμανατίδη, κ. Δ. Χαρίτου και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ι. Αχμέτ, του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Α. Πολυχρονίδη, του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ροδόπης κ. Ν. Τσαλικίδη, του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Διοικητή της 4ης ΤΑΞΥΠ Ξάνθης Ταξίαρχου Νικόλαου Τυροπάνη, του Διοικητή της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχου Παναγιώτη Λιόντου, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή ΑΜΘ Υποστράτηγου Πασχάλη Συριτούδη, του Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης Ταξίαρχου Μιχάλη Σεβδυνίδη, του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Κούκουρα, του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Ι. Γκαράνη, του Σοφολογιότατου Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ, εκπροσώπων τοπικών αρχών, αιρετών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, εκπαιδευτικών οργανισμών και επαγγελματικών ενώσεων, εκκλησιαστικών επιτροπών και συλλόγων με λάβαρα και ένστολα τμήματα.

Σημαντικό περιβαλλοντικό έργο

Τον Πατριάρχη προσφώνησαν ο κ. Χαριτόπουλος, που αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με την περιοχή, μιας και ο Δήμος τον είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη, στην ιεραποστολική αφοσίωση του στις χριστιανικές αξίες, γεγονός που δικαιώνει τον τίτλο του Οικουμενικού, στην προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού διαλόγου, στο πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο παγκοσμίως έργο του υπέρ της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας των Λαών.

Τόνισε την πρωτοπόρα στάση του στα θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος, ζητώντας την συμπαράσταση του στον αγώνα που δίνουν οι θεσμοί και η κοινωνία της Θράκης ενάντια στη λειτουργία χρυσωρυχείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους λαμπρούς ιεράρχες του Θρόνου που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή, το σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του εικονοστασιού του, προσφορά των προσφύγων και στις σταθερές διαπροσωπικές τους σχέσεις που ξεκίνησαν το 1989.

Έμπνευση για τις επόμενες γενιές

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής αναφέρθηκε στην ύψιστη παράδοση της οποίας είναι φορέας ο Πατριάρχης, κοσμώντας την βαρύτιμη αλυσίδα των προκατόχων του Θρόνου του, εξασφαλίζοντας προοπτική «εις την ενότητα και μέριμναν πασών των Εκκλησιών», εμπνέοντας τις επόμενες γενιές των ορθοδόξων.

«Είμεθα απολύτως βέβαιοι, ότι το εσταυρωμένον Φανάριον θα εξακολουθή να προσφέρη το αληθινόν φως και το ύδωρ το ζων εις την Οικουμένην, τους εγγύς και τους μακράν, ίνα εν τέλει άπαντες γινώμεθα καινή κτίσις εν Χριστώ Ιησού τω Σωτήρι ημών» τόνισε.

Απαραίτητη η στήριξη της επαρχίας

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται για ακόμα μια φορά ανάμεσα στους συνδημότες του , ως επίτιμος δημότης του Δήμου, στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος φιλοξένησε πρόσφυγες τόσο από την Ανατολική Θράκη, όσο και από πολλές πόλεις και οικισμούς των χαμένων πατρίδων, αλλά και από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το παράδειγμα αυτών των προγόνων πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα που ηλεκτρίζει τις συνειδήσεις μας ώστε να μείνουμε πιστοί στην πίστη του Χριστού, που δεν είναι μια επιπλέον θρησκεία ανάμεσα στις πολλές, αλλά η Πίστη των Ορθοδόξων είναι αποκάλυψη της αλήθειας, είναι εύρεση και όχι αναζήτηση, και αγαπά ανεξαιρέτως τον άνθρωπο ως δημιούργημα του Θεού, γιατί με τον τρόπο αυτό λατρεύει την τριαδική μονάδα.

«Η αγάπη των χριστιανών επί των συνανθρώπων σας εκφράζεται και εδώ στον ευλογημένο τόπο, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά σαν μία οικογένεια, σεβόμενοι τα πιστεύω των αδερφών τους, συλλυπούμενοι στις λύπες και συγχαίροντες στις χαρές» ανέφερε.

Αναφέρθηκε δε ευμενώς στους κατοίκους των Σαπών και της ευρύτερης περιοχής, που υπομένει, όπως πολλές άλλες περιοχές της υπαίθρου, τα δεινά της αστυφιλίας, και την απομείωση των ευκαιριών με την κατάργηση καίριας σημασίας υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην τόνωση της ζωής και την διατήρηση του βιοτικού επιπέδου, διευκολύνουν τα γύρω χωριά, και βοηθούν στην εξεύρεση εργασίας των νέων που διαβιούν σε αυτούς τους μικρούς τόπους, ώστε να μην ξενιτεύονται.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή, λίγες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους, απεύθυνε τις ευχές του προς την μαθητιώσα νεολαία, τονίζοντας πως δεν αποτελούν μόνο το ελπιδοφόρο μέλλον, αλλά και το δυναμικό παρόν της εκκλησίας και της κοινωνίας.

Ευρισκόμενος ανάμεσα σε στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απεύθυνε έκκληση προς την πολιτεία να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η παιδεία και η πρόσβαση σε περισσότερες σύγχρονες δυνατότητες ανάπτυξης των δεξιοτήτων της νεολαίας, μέσω και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σημαντική η παρουσία του Πατριάρχη στις Σάπες

Την χαρά της, σημειώνοντας πως νιώθει πολύ ευλογημένη που που βρίσκεται στις Σάπες, εξέφρασε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, για την έλευση του Οικουμενικού πατριάρχη.

Όπως τόνισε, τα μηνύματα της επίσκεψης και της παρουσίας του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή μας είναι πολλαπλά, ενώ έκανε ειδική μνεία στην παραίνεση του Πατριάρχη προς τους μαθητές, οι πατρικές του ευχές και η ευλογία που ευχήθηκε στα παιδιά, καθώς και η πολύ καινοτόμα, κατά την ίδια, ευχή του για ψηφιακή μεταρρύθμιση. «Είμαστε εδώ πάντα στον αγώνα» κατέληξε.

Θωρακίζει τη Θράκη η παρουσία Εικόνας και Πατριάρχη

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχαρίστησε, εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, την μητέρα εκκλησία, την Ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους, αλλά και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, γιατί πρωτοβουλίες σαν και αυτή που ζούμε αυτές τις μέρες, και τονώνουν, αλλά και θωρακίζουν πνευματικά και ψυχικά τον ακριτικό Ελληνισμό της Θράκης.

Η έλευση της εικόνας, τόνισε, αποτελεί ευκαιρία να αναδείξουμε την περιοχή μας, τις αρετές των κατοίκων της, πολλοί από τους οποίους έχουν προσφυγική καταγωγή, αλλά και να στείλουμε ισχυρό μήνυμα και προς ξένα κέντρα, «ότι εδώ η πνευματική θωράκιση, η ψυχική θέληση και η εθνική ενότητα δεν φυλάσσουν μόνο τα ιερά και όσια του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.