«Οι προωθουμενες διαταξεις θα δημιουργησουν περισσοτερα προβληματα απο οσα προσπαθουν να λυσουν»

Έλπη Μπλεκάτση, Μέλος Επιτροπής Ισότητας Δήμου Κομοτηνής – Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Νομικής Σχολής του ΔΠΘ «Πρωταγόρας»

«Αν υπήρχε ως αίτημα επιτακτικό τότε δεν θα υπήρχε και η τάση εκείνη στην νομολογία να δίνεται και στους άντρες η επιμέλεια ή να υπάρχει συνεπιμέλεια;»

 
Αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, μετά από 40 χρόνια, αναμένεται να φέρει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στην συνεπιμέλεια των γονέων. Να υπενθυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό στην πρότερη μορφή του κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά αποσύρθηκε καθώς συγκέντρωσε δριμείες αντιδράσεις κυρίως από πλευράς γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, καθώς και του επιστημονικού κόσμου, ωστόσο αναμένεται άμεσα να κατατεθεί εκ νέου, προβλέποντας μεταξύ άλλων την από κοινού άσκηση της συνεπιμέλειας με δικαστική απόφαση μετά το διαζύγιο, χωρίς να απαιτείται η συμφωνία των γονέων.
 
Σε συνέχεια της συζήτησης με την Δικηγόρο και Λέκτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ισμήνη Στεργιαννίδου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις προωθούμενες αλλαγές του νομοσχεδίου, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Έλπη Μπλεκάτση, μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής και πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «Πρωταγόρας».
 
Η ίδια ξεκίνησε την τοποθέτησή της υπογραμμίζοντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές δεν έρχονται τυχαία προς ψήφιση εν μέσω της πανδημίας, που καθιστά αδύνατο τον όποιο τρόπο συλλογικών αντιδράσεων, για να επισημάνει πως οι προωθούμενες αλλαγές δεν εκφράζουν την άποψη των γυναικείων οργανώσεων, η οποία ουδέποτε ζητήθηκε και από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, και επιπλέον συναντούν ήδη ρητές αντιρρήσεις από εκπροσώπους του πανεπιστημιακού χώρου που στο παρελθόν έχουν λάβει μέρος σε ρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου.
 
Σύμφωνα με την ίδια η όλη «πρωτοβουλία» ξεκίνησε από ομάδες, συλλογικότητες πατεράδων που διαθέτουν τόσο την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια όσο και «προσβάσεις στην κυβέρνηση» για να επισημάνει πως το βασικό θέμα αντίδρασης των γυναικείων, και όχι μόνο, οργανώσεων είναι ότι η αναγκαστική συνεπιμέλεια θέτει στο παρασκήνιο το συμφέρον των τέκνων.

Η κοινή επιμέλεια των γονέων προβλέπεται ήδη από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο 

Όπως εξήγησε ειδικότερα «στην περίπτωση της αναγκαστικής συνεπιμέλειας, ο δικαστής αποκλείεται από το να αποφασίσει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση για το συμφέρον του παιδιού, σε περιπτώσεις διαζυγίων, καθώς είναι υποχρεωμένος να αποφασίσει  συνεπιμέλεια».
 
Η κοινή επιμέλεια των γονέων προβλέπεται ήδη από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, προϋποθέτει όμως γονείς πρόθυμους να συνεργαστούν μεταξύ τους, όπως έκανε σαφές η ίδια γνωστοποιώντας και την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου του Λασιθίου που αναφέρει πως «η συναινετική συνεπιμέλεια μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα εφόσον υπάρχει αρμονική σχέση μεταξύ των γονέων».

«Ψευδοσύνδρομο» η γονική αποξένωση 

Η κ. Μπλεκάτση αναφέρθηκε και στα δεδομένα εκείνα που δείχνουν ότι στο 90% των περιπτώσεων η δικαιοσύνη αποφαίνεται υπέρ της μητέρας σε περιπτώσεις διαζυγίων, διερωτώμενη, «σε πόσες περιπτώσεις υπάρχει αίτημα από πλευράς των αντρών για την επιμέλεια των παιδιών;». «Αν υπήρχε ως αίτημα επιτακτικό τότε δεν θα υπήρχε και η τάση εκείνη στην νομολογία να δίνεται και στους άντρες η επιμέλεια ή σε κάθε περίπτωση, αναλόγως, να υπάρχει συνεπιμέλεια;» διερωτήθηκε για να διευκρινίσει πως «σαφώς οι εποχές έχουν αλλάξει και στα νέα ζευγάρια οι άντρες ασχολούνται περισσότερο με τα παιδιά, ωστόσο δεν παύει το γεγονός ότι οι μητέρες στην Ελλάδα αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο το μεγάλωμα του παιδιού».
 
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Πρωταγόρα» έκανε ειδική αναφορά στην
έννοια της γονικής αποξένωσης που καθιερώνεται για πρώτη φορά για να υπογραμμίσει ωστόσο πως πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον ψυχίατρο Richard Gardner και σήμερα θεωρείται «ψευδοσύνδρομο». Χαρακτηριστικά η ίδια ανέφερε πως στις ΗΠΑ θεωρείται πλέον επιστημονικά αβάσιμο για να επισημάνει πως «το εκεί Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά πλέον από τους δικαστές να μην το λαμβάνουν υπόψιν τους στις περιπτώσεις διαζυγίων, ενώ δεν αναγνωρίζεται και στην διεθνή ταξινόμηση διαταραχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Μόνο με τελεσίδικη απόφαση η άρση της συνεπιμέλειας

Η ίδια αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη που αναμένεται να υπάρχει στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την άρση της συνεπιμέλειας σε  περιπτώσεις κακοποίησης, παιδικής αλλά και μεταξύ των συντρόφων, για να επισημάνει ωστόσο πως αυτό προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις τελεσίδικης απόφασης, που για τα ελληνικά δικαστήρια η έκδοση τελεσίδικής απόφασης μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα πέντε χρόνια δικαστικής διαμάχης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά της οικογένειας. «Φυσικά το καλύτερο σενάριο είναι οι γονείς να μπορούν να συνεννοούνται προς όφελος του παιδιού, ωστόσο διαπιστώνουμε μία “μετακόμιση” αυτού που είναι το κύριο ζητούμενο», εξηγώντας πως οι προωθούμενες διατάξεις «θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα προσπαθούν να λύσουν».

Οπισθοδρόμηση στο έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων 

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Μπλεκάτση τόνισε πως η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων θα πάρει θέση επί του ζητήματος μόλις τεθούν υπό διαβούλευση οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, για να επισημάνει ωστόσο την έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Όπως εξήγησε η ίδια μάλιστα «η Γενική Γραμματεία που πλέον έχει μετονομαστεί σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, μετακινήθηκε από την φυσική της θέση, ήτοι το Υπουργείο Εσωτερικών- δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεργάζεται με τους φορείς των ΟΤΑ και να δίνει τις κατευθύνσεις- στο Υπουργείο Εργασίας» με την ίδια να διαπιστώνει τόσο «οπισθοδρόμηση στο έργο της όσο και υποβάθμιση του ζητήματος της συνεπιμέλειας ειδικότερα».
 
Πέραν αυτού όπως τόνισε δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση επί του ζητήματος πέραν της ανακοίνωσης των εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας, για να εξηγήσει επίσης πως δεν υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση από πλευράς των γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, αλλά «η φωνή τους δεν ακούγεται».
«Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μία εκπρόσωπος των γυναικείων οργανώσεων στην επιτροπή του νομοσχεδίου, γεγονός που δεν έγινε, ενώ μετά λύπης μου βλέπω ότι και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πλην του διαδικτύου, υπάρχει μια ελάχιστη αναφορά στις απόψεις που αυτές καταθέτουν» σημείωσε για να καταλήξει πως «δεν ήταν τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει τώρα, εν μέσω της πανδημίας, όπου λόγω των περιορισμών δεν μπορούν οι γυναίκες και οι διάφορες συλλογικότητες να διαμαρτυρηθούν συλλογικά και να διεκδικήσουν».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.