Οι προοπτικες καριερας του νομικου επαγγελματος

Γιώργος Κυμπαρίδης «Με εξειδίκευση και συνέργειες μπορούμε να αποκτήσουμε ορίζοντες για το μέλλον»

Ένα ζήτημα που αφορά στο σύνολο των φοιτητών Νομικής μετά τη λήψη του πτυχίου τους, οι προοπτικές, δηλαδή, της καριέρας του νομικού επαγγέλματος, αναλύθηκε στην ακαδημαϊκή εκδήλωση την οποία οργάνωσε χθες το μεσημέρι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής σε αμφιθέατρο της νέας Νομικής Σχολής με ομιλητές τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, τον αντιπρόεδρο κ. Άγγελο Νεστωρίδη και την επίκουρο καθηγήτρια ιδιωτικού δικαίου κ. Ισμήνη Στεργιανίδου.  
 
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία γιατί, όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής κ. Γιώργος Κατρίτσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για τους νεότερους φοιτητές να μάθουν τις προοπτικές αυτού του επαγγέλματος. Στα θετικά του κλάδου ο κ. Κατρίτσης διαπίστωσε ότι «ένα πτυχίο νομικής δε σε δεσμεύει σε συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά σου δίνει μια γκάμα ασχολιών που ίσως να μην έχουν καμία σχέση με τα νομικά», ενώ συγκεκριμένα για τη Νομική ΔΠΘ πιστεύει ότι είναι μια σχόλη που «μόνο από το γεγονός ότι δε γίνονται καταλήψεις όπως σε άλλα πανεπιστήμια έχει ένα μεγάλο προβάδισμα. Είναι μια οργανωμένη σχολή, με πολύ καλές σχέσεις καθηγητών και φοιτητών. Η ποιότητα των σπουδών είναι πολύ καλή ίσως και καλύτερη από τα άλλα αντίστοιχα τμήματα της Ελλάδας. Από τα λίγα προβλήματα ίσως είναι η έλλειψη προσωπικού και δυναμικού, κάτι που προκύπτει από την οικονομική κρίση».

Γιώργος Κυμπαρίδης

«Η γενική γνώση του δικαίου στη σημερινή εποχή  δεν μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές εξέλιξης»

 
Η εποχή έχει αλλάξει άρδην και για το νομικό επάγγελμα και αυτό που απαιτείται πλέον από κάθε νέο νομικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Κυμπαρίδη, η υψηλή εξειδίκευση πάνω στους τομείς δικαίου που έχουν ενδιαφέρον με βάση και την εξέλιξη της κοινωνίας και γενικότερα των φαινομένων εγκληματικότητας. «Η πρώτη μου παρατήρηση σήμερα θα είναι ότι η δικηγορία ”μονάχους-μονάχους” έχει τελειώσει πλέον. Οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι σε λίγο καιρό θα εισέλθουν στον χώρο της δικηγορίας θα πρέπει να αποκτήσουν εξειδικευμένη γνώση ώστε να έχουν καλύτερη παροχή υπηρεσίας αφενός, αφετέρου δε οι απολαβές τους να σχετίζονται με το μέγεθος της γνώσης τους. Η γενική γνώση του δικαίου τελικώς δεν μπορεί να αποδώσει στη σημερινή εποχή και δεν μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές εξέλιξης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η νομική είναι η επιστήμη των επιστημών, διότι δεν περιορίζει τον κάτοχο ενός πτυχίου νομικής στα στενά πλαίσια μόνο της δικηγορίας»

Περαιτέρω, κατά τον κ. Κυμπαρίδη, στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνει η χώρα, η νομική επιστήμη είναι αυτή που μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη των νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα την επιλέξουν αλλά δεν θα περιοριστούν στην άσκηση δικηγορίας μόνο. Το δικαστικό σώμα, η συμβολαιογραφία, η πολύ φιλόδοξη προοπτική της ακαδημαϊκής καριέρας, αλλά και η δουλειά του υπηρεσιακού παράγοντα σε δημόσια υπηρεσία, είναι δε ορισμένες από τις προοπτικές του πτυχίου της νομικής. «Όλα αυτά δικαιολογούν με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι η νομική είναι «η επιστήμη των επιστημών», διότι δεν περιορίζει τον κάτοχο ενός πτυχίου νομικής στα στενά πλαίσια μόνο της δικηγορίας. Αλλά και σε αυτά ακόμη, μιας και η άσκηση δικηγορίας είναι η πρώτη επιλογή των φοιτητών, θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη γνώση αντικειμένων ώστε αυτό να παράγει και υγεία και πρόοδο», παρατήρησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

«Νέοι δικηγόροι αποχωρούν από το ΔΣΡ γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές»

Στο Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης που είναι ένας από τους μέσους δικηγορικούς συλλόγους στην Ελλάδα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με την κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, η μεγάλη φυγή νέων ανθρώπων, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο μας απασχολεί όλους και προσπαθούμε με παρεμβάσεις που γίνονται μέσα από την ολομέλεια των προέδρων να κάνουμε λίγο καλύτερες τις συνθήκες», υπογράμμισε ο κ. Κυμπαρίδης. Η λύση σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται στον συνασπισμό νέων ανθρώπων που εισέρχονται στο χώρο της δικηγορίας. «Ο συνασπισμός φέρνει και μείωση των εξόδων που θα έχουν σε ένα γραφείο όλοι μαζί. Δεν αναφέρομαι σε εταιρείες, διότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε για να προσθέσει ότι «αυτό που μπορεί να προσδώσει και να βοηθήσει πλέον τα νέα παιδιά στην περαιτέρω πορεία είναι η ένωση των δυνάμεων, γιατί μόνο μέσα από ενώσεις σήμερα μπορούμε να μιλάμε για καλυτέρευση συνθηκών. Όσο ο καθένας περιορίζεται και περιχαρακώνεται στο δικό του γραφείο, μοιραία έρχεται η στιγμή που βρίσκεται σε αδιέξοδο και θα πρέπει να αποχωρήσει. Με συνέργειες μπορούμε να πετύχουμε σήμερα, με συνέργειες μπορούμε να αποκτήσουμε και καλύτερη γνώση και καλύτερη παροχή υπηρεσίας, αλλά πολύ περισσότερο ορίζοντες για το μέλλον μας». 

«Θα πρέπει να δούμε και ως κράτος αυτό που συμβαίνει και θεμελιώνεται μέσα στα διεθνή κείμενα νομοθετημάτων αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ερωτηθείς για τους κλάδους δικαίου που έχουν σήμερα ζήτηση και απαιτούν εξειδίκευση, ο κ. Κυμπαρίδης ανέφερε κατ’ αρχήν τον τομέα του Τραπεζικού Δικαίου, τον κλάδο του Διοικητικού Δικαίου στο κομμάτι που αφορά στις συντάξεις, αλλά και το Ναυτικό Δίκαιο. Το ιδιωτικό διεθνές είναι επίσης ένας κλάδος ο οποίος αρχίζει να ακμάζει τα τελευταία χρόνια, διότι δημιουργούνται ευρωπαϊκά σύνορα και στη δική μας γειτονιά. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό το ζήτημα των διαφορών που αναφύονται σε επίπεδο ιδιωτών και δικαίου γειτονικών, τόσο αναφορικά με το διασυνοριακό έγκλημα σε επίπεδο Ποινικού Δικαίου, όσο και αναφορικά με τη μετανάστευση ανθρώπων. «Οι δικηγόροι οι οποίοι θα ασχοληθούν με ένα τέτοιο αντικείμενο, θα πρέπει να έχουν βαθιά γνώση του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, είτε είναι πρόσφυγες είτε πολιτικοί πρόσφυγες. Είναι ένα κόμματι της δικηγορίας που μπορεί να αποδώσει πολύ καλά και να δώσει μία ευταξία στο κομμάτι της απονομής της δικαιοσύνης» υπογράμμισε εξηγώντας ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι υπάρχει μια άμεση προχειρότητα προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης. Δε γίνεται όμως έτσι. Θα πρέπει να δούμε και ως κράτος και ως χώρα αυτό που συμβαίνει και θεμελιώνεται μέσα στα διεθνή κείμενα νομοθετημάτων αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.