Οι παραδοσιακες ποικιλιες «επανακαμπτουν»

Με αφορμή την 22η εκδήλωση παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων ο Νίκος Δομπάζης, μέλος της ομάδας «Σπορίτες Ροδόπης» μιλά για την αξία της διάσωσης και της διάδοσης παραδοσιακών ποικιλιών

Την προσπάθειά τους για την διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων συνεχίζει για 22η χρονιά η ομάδα «Σπορίτες» της Ροδόπης, οι οποίοι το προσεχές Σάββατο, 29 Απριλίου διοργανώνουν εκδήλωση στο Θερινό ΔΗΠΕΘΕ της Κομοτηνής, με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων της περιοχής μας και όχι μόνο.

Η προσεχής εκδήλωση αποτελεί θεσμό για την ομάδα, η οποία ωστόσο δεν περιορίζεται σε αυτήν αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνει δράσεις με στόχο να διασώσει αλλά και να διαδώσει όσες από τις παραδοσιακές ποικιλίες έχουν αντέξει στον χρόνο, ώστε να ξεκινήσουν να καλλιεργούνται εκ νέου σε κήπους και χωράφια και κατ’ επέκταση να μην χαθούν οι μοναδικές γεύσεις και τα αρώματά τους που «έρχονται» από το βάθος των χρόνων και την «παράδοση» των προγόνων μας που κάθε χρόνο κρατούσαν σπόρο για την επόμενη χρονιά.

Μεγάλη παραγωγή έναντι της ποιότητας

Με την αφορμή της εκδήλωσης ο κ.Νίκος Δομπάζης, μέλος της ομάδας μίλησε το πρωί της Τρίτης, 25 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξηγώντας πως οι παραδοσιακές ποικιλίες που πλέον υπάρχουν είναι ελάχιστες. «Οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι αυτές που καλλιεργούσαν πριν από εμάς οι προγονοί μας και κάθε χρόνο κρατούσαν τον σπόρο για να τον καλλιεργήσουν ξανά την επόμενη χρονιά» ανέφερε για να εξηγήσει πως οι σημερινές ποικιλίες είναι υβρίδια που έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες, προερχόμενες από τις παραδοσιακές ποικιλίες και με τις οποίες επιθυμούν να πετύχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με πρώτο και κύριο την μεγάλη παραγωγή σε αντιδιαστολή με τις γεύσεις, τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά.

Ο στόχος της μεγάλης παραγωγής είναι και ο λόγος της σχεδόν εξαφάνισης των παραδοσιακών ποικιλιών, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς οι ίδιοι οι γεωργοί στράφηκαν στα υβρίδια και λόγω των νόμων που λειτούργησαν πολλές φορές απαγορευτικά στην καλλιέργειά τους. Χαρακτηριστικά όπως έκανε γνωστό σήμερα απαγορεύεται η πώληση σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες αν αυτές δεν είναι γραμμένες στον εθνικό κατάλογο, διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα.

Αυξανόμενο το ενδιαφέρον των καλλιεργητών

Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Δομπάζης εξήγησε πως το ενδιαφέρον των καλλιεργητών έχει ανακάμψει τα τελευταία χρόνια, ειδικά αυτό των βιοκαλλιεργητών, και αυτό γιατί και επιλέγουν να καλλιεργήσουν χωρίς χημικά λιπάσματα και γιατί δίνουν βάση στην ποιότητα του προϊόντος, ήτοι στην γεύση, τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειαζόμαστε και για την υγεία μας, με τρόπο φυσικό, μέσα από την τροφή μας και όχι με συμπληρώματα διατροφής.

Προσαρμοστικότητα και οικονομία

Στα θετικά επίσης των τοπικών ποικιλιών ο ίδιος προσμετρά και την προσαρμοστικότητά τους εξηγώντας το πόσο εύκολα μπορεί αυτή να προσαρμοστεί σε ένα καινούργιο μέρος, ειδικά σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.  «Όταν πάρεις μια παραδοσιακή ποικιλία, ίσως και από άλλο κράτος, ή από ένα μέρος νησιώτικο μέρος και το φέρεις εδώ στην Κομοτηνή, την πρώτη χρονιά δεν θα πάει τόσο καλά, γιατί είναι ζωντανός οργανισμός και άρα επηρεάζεται από το διαφορετικό κλίμα, τα διαφορετικά χώματα κ.ο.κ. Ωστόσο λόγω της ευρείας γενετικής βάσης που έχουν οι παραδοσιακές ποικιλίες, και δεν την έχουν τα υβρίδια, μπορούν να προσαρμοστούν στον καινούργιο  τόπο, γεγονός για το οποίο απαιτείται χρόνος αλλά και διατήρηση του σπόρου ώστε να ξανακαλλιεργείται κάθε χρόνο» εξήγησε με αποτέλεσμα σε διάστημα τριών – τεσσάρων χρόνων αυτή να έχει αποτέλεσμα.

Όταν δε καλλιεργούμε την τροφή μας, όπως τόνισε, στα βασικά θετικά χαρακτηριστικά, «υπάρχει και οικονομία αλλά και μεγαλύτερη διατροφική αξία».

Ως άλλο προσκλητήριο συμμετοχής στην εκδήλωση του Σαββάτου, ο κ.Δομπάζης αναφέρθηκε στην ομιλία του κ.Ηλία Αυδίκου, Επίκουρου Καθηγητή Λαχανοκομίας του τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, που θα λύσει απορίες σχετικά με τις παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και στη συμμετοχή πληθώρας σχολείων εντός και εκτός των συνόρων της Ροδόπης,  όπως αυτή του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας που θα δώσουν το παρών και θα μοιράσουν φυτά που καλλιέργησαν από σπόρους που πήραν από τους «Σπορίτες». Παρόντες θα είναι επίσης και οι «Σπορίτες Δυτικής Μακεδονίας» που θα μοιράσουν επίσης δικά τους φυτά, αλλά και μέλη της Μουσικής Σχολής «ΝΟΤΑ» που επίσης θα φέρουν την δική τους καλλιέργεια.  

Απαραίτητη γνώση

Ο ίδιος στάθηκε στην συμμετοχή των παιδιών τόσο στην επικείμενη όσο και ευρύτερα στις δράσεις της ομάδας τονίζοντας πως «πέρα του ότι συμμετέχουν τα παιδιά στη λύση ενός προβλήματος της κοινωνίας μας, μαθαίνουν από πολύ μικροί πώς να σπέρνουν και να παράγουν φυτά και να τροφή, γεγονός που και τώρα να μην το κάνουν θα έχουν την γνώση για όταν τους χρειαστεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.