Οι ορεινες διαδρομες του Δημου Αλεξανδρουπολης ανεβαινουν… στο ιντερνετ

Ο πρώτος ιστότοπος στην Ελλάδα με αυτή τη θεματική

Μία ηλεκτρονική εφαρμογή που ανάλογή της δεν υπάρχει στην Ελλάδα πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και ώρα 17.30 στο Επιμελητήριο Έβρου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για την παρουσίαση του ιστοτόπου «Προβολή ορεινών διαδρομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης μέσω νέων τεχνολογιών». 

To έργο

Αντικείμενο του έργου «Προβολή ορεινών Διαδρομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης μέσω νέων τεχνολογιών» ήταν η κατασκευή ενός ιστοτόπου (site) για την προβολή της ορεινής διαδρομής και του ορεινού φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής σε συνδυασμό με την προβολή σημείων παρέμβασης. Η ιστοσελίδα θα παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα περιήγησης και μετακίνησης με πραγματική εικόνα, σε συγκεκριμένα χωριά εντός των ορεινών περιοχών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, από το επίπεδο του δρόμου και πιο συγκεκριμένα μέσα από ένα σύνηθες όχημα ιδιωτικής χρήσης. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επιλογής περιήγησης, με πραγματική εικόνα, και μέσω ειδικού μενού, «οδηγώντας» από ένα οικισμό σε άλλο. Η διαδρομή έχει τη μορφή βίντεο, παρέχεται η δυνατότητα παρα¬κολούθησης της βιντεοσκοπημένης διαδρομής σε ειδικό πεδίο (παράθυρο) γεωχωρικής πληροφορίας. 

Σκοπιμότητα και αναμενόμενα οφέλη του έργου

Άλλωστε το διαδίκτυο χρησιμοποιείται από άτομα όλων των ηλικιών για λόγους ενημέρωσης, επαγγελματικούς, ψυχαγωγικούς, εμπορικούς κλπ. Η πρόσβαση σε αυτό είναι δυνατή από όλα τα μέσα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, σταθεροί και φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες υπολογιστές, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και από όλες τις «γωνιές» κόσμου. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση αυτού και η αμεσότητα που προσφέρει στο χρήστη σε συνδυασμό με την ανάγκη για την αύξηση του τουρισμού και κατ’ επέκταση την αύξηση του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων συνετέλεσαν στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών για την προώθηση ενός τμήματος της Ελληνικής επικράτειας, και ιδιαίτερα στην παραμεθόριο περιοχή της χώρας.
 
Η προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ορεινών περιοχών του δήμου Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια ιδανική περιοχή αφού καλύπτει πλήρως τους δύο γενικούς στόχους του επιχειρησιακού προγράμματος LEADER στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω πιλοτικών εφαρμογών και ταυτόχρονα προωθεί μια παραμεθόριο περιοχή της Ελλάδας με τελικό στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το μικρό κόστος τόσο για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας όσο και για τη γνωστοποίηση αυτού σε μεγάλο πλήθος χρηστών καθιστούν το διαδίκτυο ιδανική λύση για την προώθηση μεγάλων περιοχών σε έκταση με μικρό κόστος προβολής και προώθησης. Τα αναμενόμενα προκύπτοντα οφέλη είναι σημαντικά και αποσκοπούν ξεκάθαρα στην ενίσχυση του τουρισμού, και ιδιαίτερα του αγροτουρισμού, στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την προσέλκυση επισκεπτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό σε συνδυασμό με την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και κυρίως του πολιτισμού της περιοχής. Αποτέλεσμα της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή είναι η αύξηση του τζίρου των τοπικών καταστημάτων – επιχειρήσεων (καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα), γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος της ευρύτερης περιοχής.
 
Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί το καινοτόμο της εφαρμογής μιας και δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη, ιδιαίτερα από Δημόσιο Φορέα-Δήμο, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για την προώθηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών.

Στόχοι του Έργου

Το έργο στοχεύει στην:
 
Ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής
Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Ενίσχυση των εκτός πόλεων δραστηριοτήτων Ανάδειξη των γραφικών οικισμών της περιοχής
Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής Ενίσχυση των οικισμών με την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας Ανάδειξη σημείων παρέμβασης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.