Οι νεοι κρατουν το μελλον της δικαιοσυνης στα χερια τους

Το μήνυμα της Εκπαιδευτικής Ποινικής Δίκης που διοργανώνει την προσεχή Κυριακή το εργαστήριο Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου του ΔΠΘ - Οι τεταρτοετείς φοιτητές Ελένη Τσακαλδήμη, Μαρία Ζαχαράτου και Γεράσιμος Πλαμαντούρας μιλούν στον «ΠτΘ»

Η εκδήλωση της Εκπαιδευτικής ποινικής δίκης που ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 και έκτοτε αποτελεί ετήσιο «ραντεβού» των τεταρτοετών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 6 Μαΐου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.

Πρόκειται για τον θεσμό που εισήγαγε στην φοιτητική κοινότητα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ το εργαστήριο Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου, η οποία αγκαλιάστηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια τόσο από τους φοιτητές που έχουν την ευκαιρία να κάνουν πράξη τα όσα μαθαίνουν σε θεωρητικό επίπεδο όσο και από το κοινό.

Διττός ο στόχος της διοργάνωσης

Η ιδέα της εκπαιδευτικής ποινικής δίκης ξεκίνησε με στόχο την εμπέδωση τόσο του Δικονομικού όσο και του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου.  Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» η συμμετέχουσα φοιτήτρια κ. Ελένη Τσακαλδήμη, η οποία «κατέχει» τον ρόλο της Προέδρου Εφετών «το όφελος αυτής της δραστηριότητας είναι διπλό.


Από τη μια πλευρά οι τελειόφοιτοι φοιτητές έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη λειτουργία των μηχανισμών της Ποινικής διαδικασίας στην πράξη, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα, την οποία οσονούπω ως τεταρτοετείς φοιτητές θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και κατά δεύτερον οι νεώτεροι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να λάβουν ένα πρώτο ερέθισμα σχετικά με τη λειτουργία μιας ποινικής διαδικασίας».

Η προσομοίωση θα γίνει σύμφωνα με το πρότυπο λειτουργίας ενός Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, στο Πινάκιο του οποίου θα γράφει «ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ» εξήγησε με τη σειρά της η Β’ Δικαστής κ. Μαρία Ζαχαράτου γνωστοποιώντας πως στην συγκεκριμένη υπόθεση  θα υπάρχουν τρεις κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. «Τίποτα δεν είναι προσυμφωνημένο» υπογράμμισε η ίδια τονίζοντας πως όλη η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης του δικαστηρίου, θα διεξαχθεί μπροστά στα μάτια των παρευρισκομένων.

Από την θεωρία στην πράξη πριν την «έξοδό» τους στις πραγματικές δικαστικές αίθουσες

Ο Γεράσιμος Πλαμαντούρας θα είναι ένας από τους κατηγορούμενους της δίκης. Ο ίδιος μιλώντας στον «ΠτΘ» εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής ποινικής δίκης, κάνοντας λόγο για μία πολύμηνη διαδικασία που απαιτούσε εντατική προετοιμασία και πολύ διάβασμα από την πλευρά των 37 και πλέον συμμετεχόντων φοιτητών, την οποία ωστόσο χαρακτήρισε ως «γλυκιά κούραση, η οποία αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υλοποιήσουμε στην πράξη τα όσα μαθαίνουμε σε θεωρητικό επίπεδο».

Και οι τρεις συμμετέχοντες φοιτητές επεσήμαναν πως τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχαν ο υπεύθυνος για αυτό το πόνημα όλα αυτά τα χρόνια, καθηγητής κ. Θεοχάρης Δαλακούρας και οι συνεργάτες του, όπως η κ. Μαρία Γκαμπράνη, τους οποίους και ευχαρίστησαν θερμά,  επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία «μοναδική εμπειρία ζωής».

Κλείνοντας υπενθύμισαν το μήνυμα της όλης διοργάνωσης που λέει πως «η Δικαιοσύνη μπορεί πάντα να αλλάζει προς το καλύτερο, όταν την κρατούν στα χέρια τους, νέα μυαλά» για να επισημάνουν τέλος  πως η εκπαιδευτική ποινική δίκη θα αποτελέσει το κλείσιμο ενός τριημέρου, αφιερωμένου στο Ποινικό Δίκαιο, μιας και θα προηγηθεί της ανωτέρω εκδήλωσης, διημερίδα με θέμα «Σύγχρονα προβλήματα Ποινικού Δικαίου», αφιερωμένη στην αγαπημένη, εκλιπούσα Λέκτορα της Νομικής Σχολής κ.Αγγελική Σαρέλη.
 
Οι συμμετέχοντες φοιτητές της φετινής εκπαιδευτικής Ποινικής Δίκης της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ: Αντωνέλλος Άγγελος,  Αντωνοπούλου Χριστίνα, Αρωνιάδης Χρήστος-Μάριος, Γάτος- Σκύφτης Στυλιανός, Γκινίκη Ειρήνη- Ευτυχία, Ζαντιώτης Ιωάννης, Ζαχαράτου Μαρία, Ζεϊμπέκου Εύα, Καζακίδου Αναστασία, Καραμαγκιώλης Παντελής, Καρύτσα Μαρίνα, Καψάλη Γεωργία, Κίτρου Πέτρος, Κουκουμβρή Ευαγγελία, Κούτρου Θεοδώρα, Μελανοφρύδου Χριστίνα, Μπάκος Δημήτρης, Μπαλαούρας Σταύρος, Μπαλταγιάννη Ιωάννα, Μπαμπανάρα Κων/να, Ορκοπούλου Δήμητρα, Παναγωπούλου Ελένη, Παπανδριανού Παρασκευή, Παππά Κατερίνα, Παράσχου Ελένη, Πετσινάκη Αγγελική- Ειρήνη, Πιστεύου Μαρία, Πλαμαντούρας Γεράσιμος, Ρηγοπούλου Ελευθερία, Σαραντή Ναταλία, Σκονδίλη Μαρία, Στεργιοπούλου Ευφροσύνη, Τάτση Βασιλική, Τσακαλδήμη Ελένη, Τσελεμπή Ευγενία, Χρόνη Μαργαρίτα- Μαρία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.