Οι νεοι καταθετουν τις αποψεις τους για την Ευρωπη απο την Κομοτηνη

Παναγιώτης Μπαρδάκης, επικεφαλής Europe Direct ΑΜΘ «Περνάμε από μια οικονομική ένωση, σε μια ένωση ανθρώπων»

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της μεγάλης Περιφερειακής Διάσκεψης των Nέων τον Μάρτιο στην Κομοτηνή, έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, με τον πρώτο διάλογο νέων για το μέλλον της Ευρώπης, που έλαβε χώρα υβριδικά, δια ζώσης στο Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή, καθώς και εξ αποστάσεως διαδικτυακά.

Δια ζώσης στην Κομοτηνή βρισκόταν οι συμμετέχοντες στο διάλογο, ενώ οι τοποθετήσεις των αρμοδίων έγιναν διαδικτυακά, για να δώσει μια ευρύτερη διάσταση στο ζήτημα.

Οι νέοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης

Έμφαση στους νέους και την φοιτητική κοινότητα

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Europe Direct ΑΜΘ, με τον επικεφαλής κ. Παναγιώτη Μπαρδάκη να σημειώνει πως αυτός είναι ο πρώτος διάλογος που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, ώστε να εμπλακεί η φοιτητική κοινότητα, που αποτελεί ζωτικό κομμάτι και θεωρούν πως θα πρέπει να έχει πρωτεύοντα λόγο για το μέλλον της Ευρώπης.

«Είναι μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες σε όλη την ΕΕ, έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ανέφερε ο κ. Μπαρδάκης, τονίζοντας πως ο Έλληνας Επίτροπος κ. Παναγιώτης Σχοινάς έχει μιλήσει για μια διαδικασία από τα κάτω που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης.

Το ζήτημα της εμπλοκής των νέων είναι σημαντικό για όλη την Ευρώπη αλλά και την περιοχή μας, τόνισε, μιας και βλέπουμε πως σε μια Ευρώπη που κάνει βήματα προς τα εμπρός, σε ορισμένα κοινωνικά θέματα, γίνονται προς τα πίσω.

Αυτό συμβαίνει τόσο στο εσωτερικό της Ένωσης, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, αλλά και στη χώρα μας, σημείωσε. Είναι επίσης σημαντικός ο διάλογος, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρότι θεωρήθηκαν δεδομένα στα πρώτα βήματα της Ένωσης, πλέον έρχονται στο επίκεντρο, ενώ βλέπουμε να περνάμε από μια οικονομική ένωση, σε μια ένωση ανθρώπων. «Αυτό είναι ανάγκη του ίδιου του οικοδομήματος της Ευρώπης, για να μπορέσει να προχωρήσει πραγματικά και να κάνει τα επόμενα βήματα» ανέφερε.

Έμφαση στην ανάδειξη των απόψεων των νέων 

Στην Ελλάδα άλλωστε, η σχέση μας με την ΕΕ είναι περίεργη και ίσως λίγο αλλοπρόσαλλη, ανέφερε. «Eνώ το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων αναγνωρίζουν το θετικό αποτύπωμα της Ένωσης στα 40 χρόνια που αποτελούμε μέρος της, ταυτόχρονα έχει την πεποίθηση πως η φωνή του δεν μπορεί να ακουστεί, και δεν έχει δύναμη μέσα στην Ευρώπη» σημείωσε.

Για αυτό και θεωρεί πως είναι υποχρέωση των γραφείων Europe Direct να αναπτύξουν αυτό το ενδιαφέρον παραπάνω, και να φροντίσουν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες, είτε κοινωνικές είτε επαγγελματικές, που θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν στο διάλογο.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βάρος, που έχουμε πάρει όμως με μεγάλη χαρά» τόνισε.

Για αυτό και ξεκινώντας την Τετάρτη από την πόλη μας, θέλουν να προσεγγίσουν τους νέους σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, και να γυρίσουν στην Κομοτηνή, το Μάρτιο του 2022, για να πραγματοποιήσουν την μεγάλη Περιφερειακή Συνάντηση Νέων το Μάρτιο.

Έτσι με της ευκαιρία του Ευρωπαϊκού έτους νεολαίας, που έχει κηρυχθεί το 2022 από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ελπίζουν πως θα παράξουν εδώ τα πιο γόνιμα και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.