«Οι μειωσεις στις τιμες των φαρμακων θετικη εξελιξη»

Εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της χώρας, αναμένοντας τα μέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να προβούν ή όχι σε κινητοποιήσεις. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση των Δ.Σ. των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας με θέμα τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί με αφορμή κάποια μέτρα που θα έπαιρνε το Υπουργείο Υγείας.

 

«Επειδή τελικά αυτές οι αποφάσεις δεν πάρθηκαν, είναι βέβαια στο τραπέζι, για αυτό το λόγο δεν θα κινητοποιηθούμε πουθενά σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε σε ετοιμότητα και ανάλογα θα πράξουμε», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος τονίζοντας ότι πρόταση του Πανελληνίου Συλλόγου είναι ότι «αν παρθούν μέτρα εις βάρος του φαρμακοποιού ο οποίος προσφέρει με τη δουλειά του και την ψυχή του στον πάγκο θα αντιδράσουμε».

Θετική εξέλιξη οι μειώσεις των φαρμάκων

Όσον αφορά στα μέτρα στα οποία αντιδρούν οι φαρμακοποιοί όπως τονίζει ο κ. Τσαπέκος «σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στις μειώσεις των φαρμάκων. Θεωρώ και θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για την τσέπη του ασφαλισμένου. Αρκεί βέβαια να πούμε ότι μόνο οι μειώσεις των φαρμάκων δεν φτάνουν. Είναι έτσι δομημένη η φαρμακευτική αγορά που οι εταιρείες θα βρουν τρόπο να αντικαταστήσουν τα φάρμακα που θα μειωθούν με άλλα φάρμακα τα οποία θα τους συμφέρουν στη δεδομένη στιγμή. Αν δεν παρθούν μέτρα όπως η μηχανογράφηση ή ο έλεγχος και των υπόλοιπων δαπανών υγείας, που αφορά στο 80% των συνολικών δαπανών, πάλι δεν θα γίνει τίποτα. Είμαστε υπέρ της μείωσης των φαρμάκων» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης καταθέτοντας συγχρόνως και τον προβληματισμό του που αφορά στην μέχρι σήμερα αυξημένη τιμή και την μείωση από την σημερινή υπουργό υγείας κατά 20%.

 

«Άρα κάποιοι μέχρι σήμερα, και αυτοί είναι οι αρμόδιοι και τα υπουργεία αλλά και οι φαρμακοβιομηχανίες που υποβάλλουν φακέλους για να πάρουν τιμή βρίσκονται πίσω από αυτό. Ερώτημα προκαλεί πώς ξαφνικά πέφτει αυτή η τιμή γιατί η μείωση της τιμής δεν αφορά στο κόστος της παραγωγής, αλλά είναι καθαρά ένας νέος τρόπος υπολογισμού της τιμής του φαρμάκου από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, κάτι που όπως φαίνεται το έχουν αποδεχθεί οι βιομήχανοι και θα μειωθούν οι τιμές. Το λέω αυτό γιατί τόσα χρόνια που δεν υπήρχε το Παρατηρητήριο Τιμών ένα φάρμακο το πουλούσε σε μία τιμή από το 2005 μέχρι και σήμερα 20% ακριβότερα. Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν απαντά κανείς. Η μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι θετική και θα υπάρχει όφελος. Σύμφωνα με την υπουργό το όφελος θα είναι 1δις ευρώ αλλά εμείς λέμε ότι αν δεν παρθούν άλλα μέτρα αυτό το ποσό θα εξαφανισθεί γρήγορα και στο τέλος του έτους δεν θα υπάρχει».

Αντίδραση για τη μείωση του ποσοστού κέρδους

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στη μείωση του ποσοστού κέρδους. «Δικαιολογώ τον κάθε κλάδο όταν έχει αιτήματα αρκεί βέβαια να έχει επιχειρήματα. Εμείς δεν θέλουμε να πειραχτεί το ποσοστό κέρδους και αυτό το λέμε ξεκάθαρα.

 

Πολλά λέγονται για αυτό αλλά η αλήθεια είναι ότι το καθαρό κέρδος αγγίζει περίπου στο 10% και αυτό δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αποδείξω με νούμερα. Σήμερα και σε χωριά τριακοσίων κατοίκων υπάρχουν φαρμακεία και μάλιστα ο τζίρος που κάνουν οφείλεται λόγω της πολυφαρμακίας που υπάρχει. Αν λοιπόν γίνουν υποτιμήσεις και το Σεπτέμβρη ακολουθήσει νέα μείωση αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο τζίρος των φαρμακοποιών να μειωθεί με βάση τους υπολογισμούς στα επόμενα δύο χρόνια περίπου στο 50%. Γίνεται κατανοητό ότι η βιωσιμότητα των φαρμακείων δεν μπορεί να στηριχθεί αν υπάρξει μείωση του ποσοστού κέρδους το οποίο διεκδικούμε γιατί σαν επαγγελματίες δικαιούμαστε να πούμε ότι πιστώνουμε τα φαρμακεία. Δεν είναι καθαροί απόλυτοι αριθμοί ο τζίρος μας αν υπολογίσουμε τα χρήματα που μας χρωστά ο ΟΠΑΔ αλλά και άλλα ταμεία. Πρώτος λοιπόν λόγος είναι οι καθυστερήσεις των πληρωμών, δεύτερον η επικινδυνότητα του επαγγέλματος που μας αναγκάζει να οργανώσουμε τα φαρμακεία με ανθρώπους που είναι ειδικοί επί του αντικειμένου ώστε να μην γίνουν λάθη, επίσης τα βράδια που δουλεύουμε και εξυπηρετούμε δεν αμειβόμαστε έξτρα, δεν υπάρχει ειδική αμοιβή, στην Ευρώπη υπάρχει όμως.

 

Επίσης θα πρέπει να έχουμε ένα απόθεμα πάντα εξαιτίας και της καθυστέρησης των πληρωμών των ταμείων. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τις επιταγές μας. Επί πλέον θα έπρεπε να αναφέρω ενισχυτικά σε όσα είπα και το εξής: Ενώ η βιομηχανία φαρμάκων στην τελική τιμή του φαρμάκου έχει τριπλάσιο ποσοστό ακαθάριστων εσόδων από εμάς απασχολεί τους μισούς υπαλλήλους από ό,τι εμείς, δηλαδή τα 11500 περίπου φαρμακεία στην Ελλάδα απασχολούν διπλάσιους υπαλλήλους από ό,τι οι βιομήχανοι οι οποίοι έχουν το τριπλάσιο κομμάτι στα ακαθάριστα έσοδα. Δεύτερον φορολογικά ενώ οι φαρμακοποιοί είμαστε απλές ατομικές εταιρείες ή Ομόρρυθμες εταιρείες πληρώνουμε περίπου 40% ανάλογα με τον φαρμακοποιό φόρο, να τονίσω ότι ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να κρύψει τίποτα, ενώ οι βιομήχανοι πληρώνουν λιγότερο φόρο σε σύγκριση με εμάς. Αυτοί βέβαια έχουν άλλες εταιρείες και μπορούν και πληρώνουν λιγότερο».

Ένα φαρμακείο αντιστοιχεί σε εννιακόσιους κατοίκους

Σήμερα επειδή γίνεται λόγος για άνοιγμα του επαγγέλματος «να ενημερώσω ότι η Ελλάδα έχει ανά εννιακόσιους κατοίκους ένα φαρμακείο. Είναι το μικρότερο ποσοστό που υπάρχει σε αναλογία μέσα στην Ευρώπη και ακολουθεί η Πορτογαλία με ένα φαρμακείο να αντιστοιχεί σε 3250 κατοίκους, ενώ στο Βέλγιο επτά χιλιάδες κάτοικους αντιστοιχεί ένα. Με όλες αυτές τις μειώσεις θα υπάρξει μια οικονομική πίεση στους φαρμακοποιούς που δεν έχουν μεγάλο τζίρο».

Πληρωμή από τον ΟΠΑΔ για Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Οι φαρμακοποιοί πριν λίγες ημέρες πληρώθηκαν από τον ΟΠΑΔ για τους μήνες Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. «Νομίζαμε ότι πληρωθήκαμε πριν ένα μήνα. Εδώ άλλη μια τραγική περίπτωση. Ο ΟΠΑΔ άλλαξε μηχανογραφικό σύστημα και η υπηρεσία των εντελλομένων είχε άλλο σύστημα και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν για ένα μήνα ενώ είχαν έρθει τα λεφτά. Μετά και από παρέμβαση του συλλόγου πληρωθήκαμε για τον Σεπτέμβρη.

 

Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.