Οι Μεδικοι ερχονται στην Κομοτηνη

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Medici Archive Project και ΤΕΦ του ΔΠΘ

Βασίλης Σύρος: «Η ποιότητα του ΔΠΘ και του προσωπικού του, η σχετικότητα του αντικειμένου, και η καλή φήμη του, έκαναν εύκολη τη συνεργασία»

Να αποτελέσει την αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, που θα αποφέρει σημαντικούς καρπούς, ελπίζουν να αποτελέσει η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του «Προγράμματος για την ελληνική παρουσία και διασπορά στην αναγεννησιακή και νεότερη Ευρώπη» του Medici Archive Project και του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία, του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ.

Πρωτεργάτης της υπογραφής του μνημονίου αυτού ήταν ο Διευθυντής του Προγράμματος στη Φλωρεντία, ο κ. Βασίλης Σύρος, που σημειώνει πως αποτελεί το πρώτο που συνάφθηκε με ελληνόφωνο πανεπιστήμιο, ενώ αποτέλεσε επιδίωξή του να δοθεί προτεραιότητα σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, και ειδικότερα στο ΔΠΘ, το ακαδημαϊκό επίπεδο του οποίου, αλλά και η δουλειά που γίνεται στο Εργαστήριο, αποτελούν στοιχεία που επιζητούν στο Αρχείο.

Στόχος του προγράμματος άλλωστε, είναι ο εντοπισμός νέων πηγών και τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με την παρουσία και τις δραστηριότητες των ελληνικών κοινοτήτων στην πρώιμη σύγχρονη Τοσκάνη, και τα δίκτυά τους σε Ιταλία και Ευρώπη. Παράλληλα θα προσεγγίσει εκ νέου τους παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας.

Το πρόγραμμα θα διερευνήσει συνέργειες με άλλα προγράμματα τόσο εντός του Αρχείου των Μεδίκων, όσο και άλλα ερευνητικά και διδακτικά ιδρύματα παγκοσμίως, ελπίζοντας να χαράξει νέους δρόμους για την έρευνα στην ελληνική ταυτότητα και τη διασπορά και να φωτίσει το υπόβαθρο του «Νεοελληνικού Διαφωτισμού» (1700-1800).

Αναζητώντας τις διαδρομές των Ελλήνων της Αναγέννησης

Ο κ. Σύρος, με καταγωγή από τους Δελφούς, είναι για πολλά χρόνια καθηγητής ιστορίας στην Φιλανδία, και βρέθηκε στην Φλωρεντία πέρυσι, στο Κέντρο για την Αναγέννηση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου γνώρισε τον διευθυντή του Medici Archive Project κ. Alessio Assonitis.

Από τις συζητήσεις τους, προέκυψε πως στο Αρχείο υπάρχει πολύ υλικό για τους Έλληνες, αλλά δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να ασχολείται με αυτούς. Έτσι προέκυψε το «Πρόγραμμα για την ελληνική παρουσία και διασπορά στην αναγεννησιακή και νεότερη Ευρώπη», του οποίου και ανέλαβε τη διεύθυνση.

Το Αρχείο περιλαμβάνει τα αρχεία τόσο της Φλωρεντίας, όσο και του μεγάλου Δουκάτου της Τοσκάνης, με άφθονες πληροφορίες για τους Έλληνες, όχι μόνο στην Τοσκάνη αλλά και στη Μεσόγειο, την περιοχή των Βαλκανίων και το Οθωμανικό Λεβάντε.

Και εδώ έρχεται να «κουμπώσει» η συνεργασία με το ΔΠΘ, και ειδικότερα το Εργαστήριο για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία, του οποίου ο Διευθυντής, καθηγητής κ. Νίκος Μαυρέλος, η Άννα Μαστρογιάννη και άλλοι καθηγητές ασχολούνται με την Ελληνική διασπορά και τα Ελληνικά γράμματα στην αναγέννηση, τη διάδοση της κλασικής γραμματείας, μεταφράσεις κ.α.

Το κομμάτι της Διασποράς, αλλά και των Ελληνικών γραμμάτων ευρύτερα κατά την Αναγέννηση, ενδιαφέρει πολύ το νέο αυτό Πρόγραμμα, ενώ ο κ. Σύρος έχει προσωπική σχέση με τον κ. Μαυρέλο, μιας και ο δεύτερος ήταν καθηγητής του όταν ο πρώτος ήταν φοιτητής στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, για την έκδοση και την μελέτη στοιχείων του Προγράμματος, ήρθε σε επαφή και με την κ. Μαστρογιάννη, τόσο στο πλαίσιο των ερευνητικών τους ενδιαφερόντων όσο και για θέματα συνεργασίας και του προγράμματος Erasmus+.

Από αυτές τις επαφές προέκυψε η ιδέα να αποκτήσουν μια πιο μόνιμη συνεργασία με τη Θράκη, που κατέληξε στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.

Τα επόμενα βήματα για την συνεργασία

Θεματικά αυτή τη στιγμή το αρχείο δεν έχει πολύ υλικό για την Θράκη, πλην στοιχείων για την Αδριανούπολη, όμως ελπίζουν πως η συνεργασία αυτή θα έχει. «Με δεδομένο ότι ο Νίκος και η Άννα έχουν αυτό το ενδιαφέρον για την Ελληνική παρουσία στην Αναγέννηση και επίσης ότι το ΔΠΘ είναι ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο, με πολύ καλό δυναμικό, με το οποίο έχουμε δεσμούς, προχωρήσαμε στην υπογραφή του μνημονίου» ανέφερε.

Το πρώτο βήμα στην υλοποίηση του μνημονίου, είναι η εκπόνηση ενός συγγράμματος  των Μαυρέλου και Μαστρογιάννη, υπό την αιγίδα του Προγράμματος, ενώ την ερχόμενη άνοιξη, όταν ελπίζουν πως τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί με τον κορωνοϊό, φοιτητές του ΔΠΘ θα μεταβούν στα αρχεία στη Φλωρεντία, για να πραγματοποιήσουν αρχειακή έρευνα, μέσω του Erasmus+, αποκτώντας πρόσβαση και σε άλλες βιβλιοθήκες πέρα του Αρχείου των Μεδίκων.

Από εκεί ελπίζουν να συνεχίσουν την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους, ενώ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν, ίσως την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, παρουσίαση του Αρχείου των Μεδίκων στην Κομοτηνή με μια μικρή ημερίδα με συγκεκριμένη θεματική για να παρουσιάσουν τα ευρήματα της έρευνάς τους και να ανταλλάξουν ιδέες.

Μακροπρόθεσμα, ήδη συζητούν με τον κ. Μαυρέλο για ένα πενταετές project που να αφορά τη μελέτη της γεωγραφίας στην Οθωμανική περίοδο, και πως οι Έλληνες διανοούμενοι αντιλαμβάνονται τη γεωγραφία τους χάρτες και τον κόσμο. Ελπίζει δε η συνεργασία να έχει βάθος και ουσία, για αυτό άλλωστε και την πρότεινε.

Από τα καλύτερα στον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών το ΔΠΘ

Η συνεργασία με το ΔΠΘ έχει δύο κίνητρα, σημείωσε ο κ. Σύρος. Το ένα είναι να φανεί και η δουλειά που γίνεται στην Ελληνική περιφέρεια, πέρα των σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και ειδικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο θεωρεί ένα από τα καλύτερα στον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, με πολύ υψηλό επίπεδο στο προσωπικό του.

«Η ποιότητα του ΔΠΘ και του προσωπικού του, η σχετικότητα του αντικειμένου, και η καλή φήμη του, έκαναν εύκολη τη συνεργασία» ανέφερε.

Η καλή φήμη του Πανεπιστημίου άλλωστε, βοηθά ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο εύκολα προτάσεις προς υλοποίηση μέσω του Προγράμματος, μαζί με το γεγονός ότι το εργαστήριο έχει δράσεις παρεμφερείς με τους στόχους του.

Από την άλλη έχει δεσμούς με την περιοχή, τόσο ακαδημαϊκούς, με τους καθηγητές του τμήματος, τον κ. Μαυρέλο και την κ. Μαστρογιάννη, όσο και προσωπικούς, μιας και επισκέπτεται λόγω της συζύγου του, που είναι καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας από την Τουρκία, με αποτέλεσμα αυτός να βρίσκεται συχνά στην γειτονιά μας, στην Κωνσταντινούπολη.

Οπότε η συνεργασία αυτή αναμένεται να έχει σύντομα απτά αποτελέσματα, και σίγουρα θα δούμε περισσότερο και τον κ. Σύρο, αλλά και το Αρχείο των Μεδίκων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.