Οι μαθητες του Τομεα Γεωπονιας του 1ου ΕΚ Κομοτηνης παραγουν και συσκευαζουν τα δικα τους προιοντα

Στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, οι μαθητές έχουν να επιδείξουν θαυμαστό έργο

Σημαντική δυναμική, που θα φανεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, έχει αναπτύξει ο νεοσύστατος Τομέας Γεωπονίας του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής, που στεγάζεται στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής.

Ο τομέας επανασυστήθηκε, μετά από αρκετά χρόνια,  την προηγούμενη σχολική χρονιά, και φέτος, στο δεύτερο πια χρόνο του, έχει αρχίσει να αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα μέσα από την εκπαίδευση των μαθητών.

Φέτος μάλιστα λειτούργησε για πρώτη φορά το εργαστήριο τροφίμων, και πρόσφατα οι μαθητές προχώρησαν στη συντήρηση προϊόντων με αλάτι ή ζάχαρη, και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου παρέδωσαν δείγματα των παραγόμενων προϊόντων στη Διευθύντρια της ΔΔΕ Ροδόπης, κ. Μαίρη Κοσμίδου.

Είδη που παρήγαγαν παρέδωσαν μέλη του Τμήματος στη Μαίρη Κοσμίδου

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον Τομέα

Όπως τόνισε η υπεύθυνη του 1ου ΕΚ κ. Μαίρη Δαργινίδου, στο πλαίσιο του μαθήματος, έκαναν τόσο μαρμελάδες, όσο και δοχεία με ελιές, οι οποίες είναι παραγωγή του σχολείου τους.

Και αυτό γιατί στον πίσω χώρο του σχολείου, που εκτείνεται σε περίπου 30 στρέμματα, έχει φυτεμένες ελιές, τις οποίες από την πρώτη χρονιά οι μαθητές τις καλλιεργούσαν, τις πρόσεχαν και τις κλάδευαν, και τις ελιές που παράχθηκαν, τις χρησιμοποίησαν στο εργαστήριο.

«Είναι ένας δραστήριος τομέας, οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν με πολύ μεγάλη διάθεση, και οι μαθητές το ευχαριστιούνται» ανέφερε η κ. Δαργινίδου, για αυτό άλλωστε και το ενδιαφέρον για τον τομέα αυξάνεται.

Όπως σημείωσε, την πρώτη χρονιά είχαν λιγότερα παιδιά, και αυξήθηκαν τη δεύτερη, και κάθε χρόνο πηγαίνουν και καλύτερα.

Σημαντικές οι δυνατότητες των αποφοίτων

Οι απόφοιτοι του τομέα, έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται με νέους τρόπους και μεθόδους παραγωγής  γεωργικών προϊόντων, με είτε συμβατικές ή βιολογικές καλλιέργειες, με τις διαδικασίες της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και την διακίνηση, συντήρηση, τυποποίηση, εμπορία και διαχείριση των προϊόντων αυτών.

Πέρα όμως από την αμιγή ασχολία με τον πρωτογενή τομέα, μαθαίνουν για την διαχείριση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην αυτόνομη επιχειρηματική παραγωγή βασικών φυτικών προϊόντων, τους κανόνες γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικής συνείδησης, αλλά και στον υπολογισμό του κόστους και του κέρδους στην αγροτική ή κτηνοτροφική επιχείρησή τους.

Η κ. Δαργινίδου τόνισε πως όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευση, μπορούν να απασχοληθούν σε πολλούς τομείς, και υπάρχει σημαντική ζήτηση για το συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα σε μια αγροτική περιοχή σαν την δική μας.

Και μαρμελάδες ανάμεσα στα προϊόντα των μαθητών

Άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, και έτσι έχουν ήδη μια επαφή με τον τομέα, αποκτώντας όμως πλέον και πιο επιστημονικές βάσεις.

Ο τομέας βέβαια δεν σταματά τις δράσεις του, και σύντομα θα φτιάξουν κομπόστ, θα ασχοληθούν με τους ενεργούς μικροοργανισμούς, και τον Μάιο, που θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια έκθεση όλων των τομέων του εργαστηρίου, θα έχουν πολλά να δείξουν σε όσους την επισκεφτούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.