Οι μαθητες του Μουσικου Σχολειου Κομοτηνης στην Κωνσταντινουπολη

Σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο της συνεργασίας eTwinning

Στα πλαίσια της συνεργασίας eTwinning, του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, με το ιδιωτικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης Terakki Vakfi Okullari πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση μεταξύ μαθητών και καθηγητών το τετραήμερο 7 με 10 Μαΐου 2015 στην Κωνσταντινούπολη.
 
Το πρόγραμμα που υλοποιείται έχει τίτλο “Making Experiments – Learning Different Cultures” και 38 μαθητές του Μουσικού Σχολείου με τη συνοδεία τεσσάρων καθηγητών, επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη για να κάνουν πειράματα Χημείας και Φυσικής, να συζητήσουν σχετικά με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τραγούδια των δυο χωρών, αλλά και να επισκεφθούν σημαντικά ιστορικά σημεία της Πόλης.
 
Τα πειράματα υλοποιήθηκαν από τους μαθητές και των δύο σχολείων, στα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών του ιδιωτικού σχολείου Terakki Vakfi Okullari, και ήταν σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Πέραν των πειραμάτων, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έδειξαν στους συμμαθητές τους από την Τουρκία, τον τρόπο κατασκευής ενός πλανηταρίου με φθηνά υλικά, δραστηριότητα που προτείνεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA. Ακολούθησαν δύο δράσεις μέσα στο πλανητάριο, η προβολή βίντεο του μύθου της Μεγάλης και της Μικρής Άρκτου και μια σύντομη ανάλυση του αστερισμού του Ωρίωνα και η παραγωγή αστερισμών και μύθων από τους ίδιους τους μαθητές.
 
Στο τέλος της ημέρας, οι μαθητές του σχολείου της Κωνσταντινούπολης έδειξαν στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες μέσω της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου.
 
Την επόμενη ημέρα οι δράσεις συνεχίστηκαν, καθώς επισκέφθηκαν το Ενυδρείο της Πόλης έκτασης 22.000 m2, όπου υπάρχουν 16 διαφορετικές θεματικές ενότητες από το υδάτινο περιβάλλον όλου του κόσμου (1.500 είδη – 15.000 χερσαία και θαλάσσια πλάσματα συνολικά) και ένα μίνι τροπικό δάσος (πραγματικές συνθήκες με αρκετή ζέστη και υγρασία).
 
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Rahmi M Koc Museum, ένα μουσείο με τεράστιους υπαίθριους χώρους, αφιερωμένο στην ιστορία των Μεταφορών, της Βιομηχανίας και των Επικοινωνιών, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ανεβούν σε vintage οχήματα, να καθίσουν στο πιλοτήριο ενός αεροπλάνου, να κατέβουν σε ένα υποβρύχιο, να δοκιμάσουν επιστημονικά πειράματα στη διαδραστική αίθουσα τεχνολογίας του Μουσείου αλλά και να κάνουν ένα ταξίδι στο διάστημα στο Πλανητάριο του Μουσείου.
 
Τις υπόλοιπες μέρες, μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην Αγιά Σοφία, το Βασιλικό Υδραγωγείο, τη Παναγία τη Μπαλουκλιώτισσα, τη Παναγία των Βλαχερνών (όπου οι μαθητές έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο), ενώ δε έχασαν την ευκαιρία της κρουαζιέρας στο Βόσπορο και της βόλτας στην Istiklar Avenue που ενώνει την Πλατεία Ταξίμ με την Πλατεία Τουνέλ.
 
Η φιλοξενία των Τούρκων ήταν άριστη και η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα γεγονός που ήταν εμφανές στους μαθητές των δύο χωρών σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Η επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη έχει καθοριστεί να πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής τον Νοέμβριο του 2015.

Λίγα λόγια για το “eTwinning”

Το “eTwinning” είναι μια μη χρηματοδοτούμενη Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.
 
 Το eTwinning είναι η Κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη. Εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, μπορούν να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν τα online εργαλεία του eTwinning (τη Διαδικτυακή Πύλη και το Desktop) για να βρεθούν μεταξύ τους, να συναντηθούν εικονικά, να ανταλλάξουν ιδέες και παραδείγματα πρακτικής, να ομαδοποιηθούν σε Ομάδες, να μάθουν μαζί στις Εκδηλώσεις Εκμάθησης και να αναλάβουν τη διεξαγωγή online έργων. Μέσω του eTwinning, σχολεία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Κροατίας, της FYROM θα υποστηριχτούν στην “αδελφοποίηση” σχολείων μέσω του Internet.
Όλοι οι Ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες μέσω της δράσης eTwinning έχουν τη δυνατότητα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με κάποιο σχολείο από άλλη Ευρωπαϊκη χώρα. H δράση παροτρύνει τους νέους διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική και οικογενειακή τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα θα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το eTwinning βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ τα σχολεία κρίνουν τη δράση ως δραστηριότητα που προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση. Όμως αυτό δεν είναι ο μοναδικός στόχος του eTwinning, το οποίο ξεπερνά την στενή έννοια της θεματικής συνεργασίας των σχολείων αλλά στοχεύει και σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα (Μαθητές, Δάσκαλοι, Σχολικές τάξεις και Σχολική Διεύθυνση).
 
Το eTwinning μπορεί να οριστεί ως μία συνεργασία μακράς διάρκειας όπου τουλάχιστον δύο σχολεία από τουλάχιστον δύο Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να φέρουν εις πέρας μαζί μία παιδαγωγική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να γίνει σε πολλά επίπεδα: μία ανταλλαγή μεταξύ δύο εκπαιδευτικών, δύο ομάδων εκπαιδευτικών ή τμήματα θεμάτων, δύο βιβλιοθηκάριων ή δύο διευθυντών. Το eTwinning προσβλέπει σε εκπαιδευτικές συνεργασίες όπου ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, διευθυντών και προσωπικού υποστήριξης θα εμπλακεί σε μία πολυ-επίπεδη δραστηριότητα. Ο σκοπός είναι να συνεργαστεί το προσωπικό δύο σχολείων για μακρύ χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, όπως διδακτέα ύλη ή ακόμα και θέματα σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.