Οι μαθητες του Γυμνασιου της Ξυλαγανης μας προτρεπουν να «Τρωμε Ελληνικα»

Οι Ευαγγελία Ιακωβίδου, Αναστασία Χατζηφραντζή, Κωνσταντίνα Καρταλάκη και Ιωσήφ – Μιχαήλ Ζουρνατζής δημιούργησαν μια ηλεκτρονική εφαρμογή προώθησης τοπικών προϊόντων - Εκπροσώπησαν τη Ροδόπη στον διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-17» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων

Την Ροδόπη εκπροσώπησαν επάξια τέσσερις μαθητές του Γυμνασίου Ξυλαγανής, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-17» που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων. Οι κ.κ. Ευαγγελία Ιακωβίδου, Αναστασία Χατζηφραντζή, Κωνσταντίνα Καρταλάκη και Ιωσήφ – Μιχαήλ Ζουρνατζής, δημιούργησαν την επιχείρηση “Eat Greek” προτρέποντας μας να «Τρώμε ελληνικά» και δη βάζοντας στο πιάτο μας τα τοπικά προϊόντα.
 
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του  Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ JAGreece (ΣΕΝ/JAGreece),  ανέπτυξαν την επιχειρηματική τους ιδέα, επιλέγοντας μια καινοτόμο και πρωτοποριακή ιδέα, κατόπιν σχετικής έρευνας που έδειξε ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο τόσο στην περιοχή όσο και στην Ελλάδα γενικότερα, που αφορά   στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση του τουρισμού.
 

Το πρόγραμμα δίνει στους νέους την πρωτοβουλία να βρουν μια επιχειρηματική ιδέα,  να κάνουν την έρευνα, να στήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα, την ομαδική εργασία, κριτική σκέψη και επιχειρηματικές δεξιότητες, που  θα τους οδηγήσουν σε κατάλληλες για αυτούς επιλογές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ενώ έχει αναγνωριστεί και από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «Η καλύτερη εφαρμογή πρακτικής  που αφορά την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση».
 
Σε ό,τι αφορά την ομάδα των τεσσάρων μαθητών του Γυμνασίου της Ξυλαγανής, εξ αρχής η ιδέα τους αφορούσε την προώθηση των τοπικών προϊόντων του νομού Ροδόπης, μέσω μίας σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησαν, η οποία επίσης προσφέρει δωρεάν διαφήμιση για τα καταστήματα της περιοχής που έχουν υιοθετήσει το μενού τους τα τοπικά αυτά προϊόντα. 

Ευαγγελία Ιακωβίδου – Αναστασία Χατζηφραντζή «Ξεκινήσαμε με τα προϊόντα του τόπους μας, της Μαρώνειας με στόχο να επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα» 

Όπως δήλωσαν μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Ευαγγελία Ιακωβίδου, και η Αναστασία Χατζηφραντζή η αρχή έγινε με τα προϊόντα της Μαρώνειας με στόχο σε μεταγενέστερο χρόνο  να επεκτείνουν τον κύκλο εργασιών της επιχείρησής τους στο σύνολο του Νομού αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 
Συγκεκριμένα  τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται ήδη στη σελίδα της επιχείρησης (www. eatgreek1.webnode.gr) είναι το  πολυβραβευμένο ελαιόλαδο της Μαρώνειας, το οποίο προσέφερε ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός της Μαρώνειας, το μέλι το οποίο προσέφεραν δυο παραγωγοί και συγκεκριμένα οι κκ. Γιώργος Τσολάκης και Δημήτρης Δάντσιος, προϊόντα δείγματα των οποίων παρουσίασαν και στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, τα τυροκομικά προϊόντα «Ίσμαρος» της εταιρίας  «Ι Δουκίδης & Υιοί», καθώς και τα προϊόντα του οινοποιείου «Κίκονες» και της “Synaxis”.
 

Κατά την διάρκεια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη οι επισκέπτες αλλά και οι κριτές του διαγωνισμού είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το τοπικό  μας ελαιόλαδο αλλά και το μέλι, ενώ όπως τόνισαν οι δύο μαθήτριες τα σχόλια τα οποία έλαβαν ήταν θετικότατα και εμψυχωτικά για τη συνέχεια του εγχειρήματος. Για να επιτευχθεί αυτό όπως επεσήμαναν θα πρέπει να βρεθούν χορηγοί, ούτως ώστε να υπάρξει η δυνατότητα επέκτασής τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που αποτελεί και βασικό όραμα τους, το οποίο ενδεχομένως όπως είπαν να αποτελέσει και ένα πολύ καλό πρώτο επαγγελματικό βήμα.
 
Άλλωστε το διαδίκτυο όπως τόνισαν και οι δύο είναι το μέλλον, εξ ου και επέλεξαν μία ηλεκτρονική εφαρμογή, καθώς το διαδίκτυο αποτελεί το νούμερο ένα εργαλείο αναζήτησης όλων σήμερα και διευρύνει το κομμάτι του κοινού στο οποίο μπορεί κάποιος να απευθυνθεί. Πέραν της εφαρμογής ωστόσο οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και της διευθύντριας του σχολείου δημιούργησαν μόνοι τους έντυπο υλικό της επιχείρησης, ξεκινώντας από το λογότυπο και φτάνοντας έως και επιχειρηματικές κάρτες και φυλλάδιο στην αγγλική γλώσσα.
 

Μιλώντας για την παρουσία τους στην Θεσσαλονίκη οι δύο μαθήτριες την χαρακτήρισαν ως μία πρωτόγνωρη αλλά και σπάνια εμπειρία, από αυτές που  σπάνια δίνονται σε μαθητές της περιφέρειας, ενώ δήλωσαν ενθουσιασμένες και από τις υπόλοιπες ιδέες μαθητών απ’ όλη τη χώρα που παρουσιάστηκαν αλλά και από την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν μαζί τους.
 
Βέβαια όπως υπογράμμισαν τέλος το Γυμνάσιο της Ξυλαγανής προσφέρει πληθώρα ενδιαφερουσών εκδηλώσεων και δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δίχως να χρειαστεί να βγουν εκτός των ορίων του σχολείου, φιλοξενώντας ενδιαφέροντες ομιλητές, ομάδες και δράσεις που γίνονται εντός του σχολείου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.