Οι μαθητες του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνης καλλιεργουν λαχανικα

Με ομαδοσυνεργατικότητα και βιολογικό τρόπο

Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ή αλλιώς Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που εδρεύει και λειτουργεί στους Υφαντές Κομοτηνής, ολοκληρώθηκε και φέτος ο κύκλος των μαθημάτων του σχολικού έτους, σημαντικό μέρος εκ των οποίων αποτελεί το τεχνικής / πρακτικής εκπαίδευσης εργαστηριακό μάθημα της Φυτικής παραγωγής. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των μαθημάτων, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές μας να εμπλακούν μαθησιακά με βιωματικό τρόπο, σε διάφορο βαθμό, επί του πρακτικού αντικειμένου της γεωργίας και να αλληλεπιδράσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους δύο εκπαιδευτικούς του εργαστηρίου, αφενός με τον γράφοντα αφετέρου με τη συνάδελφο κ. Χριστίνα Φ. Βλασακίδου, Γεωπόνο Α.Τ.Ε.Ι. – MSc Ειδικής Αγωγής.
 
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, πέρα από τη θεωρητική τους εκπαίδευση, οι μαθητές οι οποίοι είχαν επιλέξει ως κύριο αντικείμενο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής, καλλιέργησαν με ομαδοσυνεργατικότητα και βιολογικό τρόπο τα δικά τους λαχανικά στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας. Παρά τις φετινές καιρικές αντιξοότητες και την έλλειψη βασικού θερμοκηπιακού εξοπλισμού, έχοντας καθημερινή επαφή με το αντικείμενο, παρακολούθησαν όλα τα απαραίτητα στάδια και εφάρμοσαν τις κατάλληλες, κατά περίπτωση φυτού και εποχής, καλλιεργητικές τεχνικές και μεθόδους, από το όργωμα του εδάφους, τη σπορά, τη φύτευση ή μεταφύτευση των λαχανικών έως τη συγκομιδή και κατανάλωση των προϊόντων του κόπου τους.
 
Πέραν αυτού, ασχολήθηκαν και με άλλα πράγματα, ενώ ανέπτυξαν ποικίλες δράσεις, όπως π.χ. η τήρηση βασικών κανόνων καθαριότητας και υγιεινής πριν και μετά τη γεωργική εργασία, το κλάδεμα δέντρων και θάμνων, η επίσκεψη σε φυτωριακούς χώρους ή σε εκείνους της μαναβικής των σούπερ μάρκετ, το μαγείρεμα μακαρονάδας με σάλτσα λαχανικών κ.α.
 

Είναι σημαντικό, τέλος, να ειπωθεί πως οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά στη φυτωριακού τύπου παραγωγή ενός μεγάλου αριθμού νεαρών φυταρίων βιομηχανικής ντομάτας, κερασωτής ντομάτας (ντομάτας cherry / τσέρυ), κόκκινης και πράσινης πιπεριάς, από σπόρο παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών, ο οποίος χορηγήθηκε από τη γνωστή οργάνωση ΠΕΛΙΤΙ της Δράμας. Τα φυτάρια μοιράστηκαν την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, κατά την απογευματινή γιορτή αποφοίτησης, σε όσους μαθητές, γονείς, κατοίκους των Υφαντών ή της ευρύτερης περιοχής, λοιπούς παρευρισκομένους και εκπαιδευτικούς εκδήλωσαν την πρόθεση να τα καλλιεργήσουν προς διατήρηση και διαιώνιση του σίγουρα πολύτιμου, πατροπαράδοτου, ελληνικού φυτικού γενετικού υλικού.
 

Κλείνοντας το άρθρο αυτό, θεωρούμε σκόπιμο να επαινέσουμε τους αγαπητούς μας μαθητές για την με καλή διάθεση ενεργό συμμετοχή τους στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία, να τους ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και να τους συμβουλέψουμε να εκμεταλλευτούν τη θερινή περίοδο ξεκούρασης και ανεμελιάς ώστε από Σεπτέμβριο, όσοι αποφοίτησαν να αρχίσουν να αναζητούν την επ’ αμοιβή τους απασχόληση και όσοι θα συνεχίσουν τη μαθητεία τους στην αμέσως επόμενη τάξη, να επανέλθουν δριμύτεροι, όντας έτοιμοι για μια νέα δυναμική καλλιεργητική περίοδο γεμάτη εκπαιδευτικές δράσεις και συγκινήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.