Οι λιμνες των κυκνων

Μεγάλη η αύξηση του πληθυσμού των Νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου, ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια του είδους παγκοσμίως

Αυτή την εποχή, οι ωραίοι του… Βορρά δίνουν δυναμικό παρών στους υγρότοπους -κυρίως- της Βόρειας Ελλάδας, με το Δέλτα του Έβρου να έχει την τιμητική του, τονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Οι ελληνικοί υγρότοποι φιλοξενούν 3 είδη κύκνων, τον Κοινό Κύκνο (Βουβόκυκνο), που είναι ο μόνος από τα τρία είδη που φωλιάζει στη χώρα μας και δύο αποκλειστικά χειμερινούς επισκέπτες: τον Νανόκυκνο και τον Αγριόκυκνο.

Οι πληθυσμοί του Νανόκυκνου παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση, ειδικά στο Δέλτα Έβρου που πλέον θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια του είδους παγκοσμίως, με αριθμούς ρεκόρ που φτάνουν ακόμα και τα 11.000 πουλιά! Το είδος έχει μεγάλη χειμερινή παρουσία και στη λίμνη Κερκίνη, καθώς και στον Αξιό, την Κάρλα καθώς και στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

Ο Αγριόκυκνος είναι αυτός με τον μικρότερο πληθυσμό στη χώρα μας, με 580 άτομα κατά μέσο όρο κάθε έτος κατά την τελευταία 10ετία, κυρίως στους ίδιους υγρότοπους με τον Νανόκυκνο, αλλά και διάσπαρτα σε πάνω από 30 υγροτόπους της χώρας.

Ο γνωστός σε όλους μας Κοινός Κύκνος -ευρέως εξαπλωμένος, φτάνοντας νότια μέχρι και στην Κρήτη- σημειώνει πτωτική τάση στη χώρα μας, ενώ οι πληθυσμοί του στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης παρουσιάζουν αύξηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.