Οι λαθος επιλογες «στοιχειωνουν» πανω απο τους μισους νεους φοιτητες

Το κενό ενημέρωσης επιχείρησε να καλύψει ο Σύλλογος Φροντιστών Θράκης

Άξιο προβληματισμού είναι το στατιστικό στοιχείο, το οποίο θέλει περισσότερους από τους μισούς νέους, που ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στο λύκειο, να κάνουν λανθασμένες επιλογές κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, επιλέγοντας σχολές και τμήματα, το αντικείμενο των οποίων είναι το αγνοούν, είτε αποκλίνει σημαντικά από τα ενδιαφέροντά τους. Το στοιχείο αυτό αποκάλυψε ο Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και συγγραφέας της σειράς οδηγών Σπουδών «ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΠΟΥΔΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ», κ. Χρήστος Ταουσάνης, στην ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργάνωσε την Κυριακή στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Φροντιστών Θράκης. 

Χρήστος Ταουσάνης «Τα παιδιά προσπαθούν μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα να κάνουν επιλογές, που θεωρούν ότι θα είναι πιο ασφαλείς και προσφέρουν μεγαλύτερη αποσχολησιμότητα»

Ο κ. Ταουσάνης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα, επιχείρησε να καλύψει το κενό ενημέρωσης, που υπάρχει στους μαθητές, όπως επίσης και στους γονείς τους. Η πληροφόρηση σε θέματα επιλογής σπουδών και επαγγέλματος, όπως υπογράμμισε, είναι απαραίτητη όσο ποτέ στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, αφού η πρόσβαση στην αγορά εργασίας έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη σε σύγκριση με το παρελθόν. Ήδη έχει παρατηρηθεί μια μεταστροφή των υποψηφίων, όπως παρατήρησε, σχετικά με τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο, αφού το άλλοτε «ασφαλές καταφύγιο», οι σχολές που συνδέονται πολύ με την απασχόληση στο δημόσιο, πλέον όπως ξέρουμε έχει σταματήσει να υφίσταται. «Τα παιδιά προσπαθούν μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα να κάνουν επιλογές, που θεωρούν ότι θα είναι πιο ασφαλείς και προσφέρουν μεγαλύτερη αποσχολησιμότητα», διαπίστωσε. «Βέβαια, σε αυτό το περιβάλλον είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τη μελλοντική αγορά εργασίας», επισήμανε, «και για αυτό κι εμείς λέμε ότι η δυνητική αποσχολησιμότητα ενός τμήματος είναι ένα στοιχείο, που πρέπει να συνδυαστεί τόσο με τοπικά και με οικογενειακά δεδομένα, όσο φυσικά και με την κλίση και τα ενδιαφέροντα του καθενός».
 
Επιχειρώντας, τέλος, να εκτιμήσει πώς θα κινηθούν οι φετινές βάσεις, ο κ. Ταουσάνης σημείωσε πως «η λογική λέει ότι στα τμήματα υψηλής ζήτησης στα κεντρικά πανεπιστήμια από ό,τι φαίνεται θα έχουμε μια αξιόλογη πτώση, η οποία θα πολλαπλασιαστεί στα περιφερειακά τμήματα». Μάλιστα, λόγω της αδυναμίας χιλιάδων οικογενειών να καλύψουν τα έξοδα σπουδών σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής των νέων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στα περιφερειακά πανεπιστήμια να υπάρξουν σημαντικές εκπλήξεις.

Ανέστης Στρατιάδης «Οι μαθητές να κάνουν σωστές επιλογές, γνωρίζοντας με ακρίβεια το τι παρέχει κάθε σχολή και προσπαθώντας να ανιχνεύσουν το τι θα ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους»

Εκ μέρους του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης, ο υπεύθυνος του φροντιστηρίου «Πολυδύναμο», κ. Ανέστης Στρατιάδης υπογράμμισε την ανάγκη στη φετινή διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών να κάνουν σωστές επιλογές οι υποψήφιοι, «γνωρίζοντας με ακρίβεια τι παρέχει κάθε σχολή και προσπαθώντας να ανιχνεύσουν το τι θα ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους, τι θα ήθελαν να σπουδάσουν και με τι θα ήθελαν να ασχοληθούν». Αυτό ακριβώς το σκοπό, όπως επισήμανε, εξυπηρέτησε η σειρά ημερίδων, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φροντιστών σε όλη τη Θράκη το σαββατοκύριακο, που μας πέρασε, συνδράμοντας τις οικογένειες των νέων σε μία δύσκολη και κρίσιμη για το μέλλον τους εποχή. «Πιστεύουμε ότι ο Σύλλογός μας», συνέχισε ο κ. Στρατιάδης, «απαντάει ταυτόχρονα και σε αυτούς, από τους οποίους- καμιά φορά και από υπεύθυνα χείλη-ακούγεται ότι οι φροντιστές και τα φροντιστήρια παίζουν έναν παρασιτικό ρόλο στην κοινωνία. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Αποδεικνύουμε κάθε χρόνο ότι ο ρόλος μας είναι πολύ θετικός, βοηθάει τους μαθητές για να πετύχουν στους στόχους τους, ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνουμε και σε όλες τις άλλες εκπαιδευτικές λειτουργίες, που θα έπρεπε να ενημερώνονται οι μαθητές για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.